Znanstvena studija: aluminij iz cjepiva je mogući uzrok autizma

2
3388

Prof. dr. sc. Chris Exley, dr. biol. spec. ekotoksikologije aluminija, sveučilišni profesor bioorganske kemije na The University of the Highlands and Islands Millennium Institute, više je puta javno govorio o povezanosti aluminija u cjepivima te neuroloških oboljenja i autizma.

Sve studije i istraživanja koja je proveo ukazuju na isto: aluminij u cjepivima ne izlazi iz tijela i povezan je s višestrukim bolestima koje se mogu razviti odmah nakon primljenog cjepiva do desetljeća kasnije u životu, za određene neurološke bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Znanstvena studija Prof. dr. sc. Chris Exleya i njegovog tima, “Aluminium in brain tissue in autism” objavljena 2018. godine u respektabilnom medicinskom časopisu Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, otkrila je iznimno visoke količine aluminija u mozgu autista. Studiju su proveli neki od vodećih svjetskih znanstvenika na tom polju.

Do sada se smatralo da su poremećaji iz autističnog spektra (ASD) skupina neurorazvojnih stanja nepoznatog uzroka. Velika je vjerojatnost da su i genetski i okolišni faktori povezani s pojavom i napretkom ASD-a, a pretpostavlja se da ga uzrokuje više faktora istovremeno. Izloženost čovjeka aluminiju uključena je u uzroke ASD, a zaključci su dvosmisleni. Do danas je većina znanstvenih studija koristila kosu kao indikator izloženosti ljudi aluminiju, a aluminij u krvi i urinu također se koristio u znatno ograničenoj mjeri. Pedijatrijska cjepiva koja uključuju dodatak aluminija neizravna su mjera izloženosti djeteta aluminiju, a upotreba cjepiva u izravnoj je vezi s rastućim brojem slučajeva ASD-a. Životinjski pokusi ASD-a podržavaju vezu s aluminijom i aluminijskim dodacima iz cjepiva za ljude. Do sada nije bilo izvještaja o pronađenom aluminiju u moždanom tkivu donatora koji su umrli s dijagnozom ASD-a, međutim ovim istraživanjem se ta prisutnost dokazala.

Istraživanje je provedeno na 5 uzoraka moždanog korteksa od približno 1g smrznute mase iz temporalnog, frontalnog, parietalnog i okcipitalnog režna i hipokampus, dobivene od 5 osoba s potvrđenim autizmom: 4 muške i 1 ženske osobe u dobi od 15-50 godina.

Mjerenja su pokazala da je sadržaj aluminija u mozgu izuzetno visok. Aluminij u moždanom tkivu autista indetificiran je izvanstanično i unutarstanično, a posljednje uključuju i neurone i neuronske stanice. Prisutnost aluminija uočena je u upalnim stanicama meningitisa, krivožilnom sustavu te sivoj i bijeloj tvari, što je iznenađujuće otkriće koje bi moglo potvrditi da je aluminij jedan od uzroka autizma.

Nejasno je zašto tako veliko i značajno otkriće nije objavljeno u svim novinama?

Izvor:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0946672X17308763

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Boba Lazarević
1 year ago

Ranije nisam vjerovao u vezu između cjepiva i autizma. Mislio sam da je proširenje klasifikacije u DSM-IV bio razlog povećanja dijagnoza autizma u odnosu na ranija razdoblja. Ali psihijatrija je psihijatrija, a kemija je kemija. Zna se koja znanost je čvršća.

Aluminij, u obliku pojačivača (“adjuvant”), doista postoji u cjepivima, to niti CDC ne skriva. Članak koji ste prezentirali je temeljit i objavljen u reputabilnom magazinu. Nečeg tu definitivno ima. Hvala na objavi.

Boba Lazarević
1 year ago

Jedino me muči mali uzorak i izostanak kontrolne skupine u tom istraživanju. Vidim da su uspoređivali nivoe aluminija s uobičajenim nivoima u populaciji iz druge literature, ali bolje bi bilo uspoređivati rezultate dobivene istom metodom.

Ja sam laik u tom području pa ne znam je li to presudno, samo napominjem.