Cutter Incident ili kako je od polio cjepiva stradalo 40 tisuća djece, 164 ih je ostalo trajno paralizirano, a 10 je umrlo

3
3394

Dana 12. travnja 1955. godine inaktivirano formaldehidom, Salkovo cjepivo protiv polia, proglašeno je “sigurno, učinkovito i moćno”!

Ispitivanje Salkovog cjepiva provodilo se tzv. zlatnim standardom, a uključivalo je 1,8 milijuna djece koja su cijepljena ili cjepivom ili placebom, ili nisu bila cijepljena, već su samo promatrana.

Dva tjedna nakon puštanja cjepiva i početka masovnog cijepljenja djece, 26. travnja 1955. godine, direktor Laboratorija za biološku kontrolu, William Workman, primio je niz telefonskih poziva u vezi s petero djece u Kaliforniji koja su ostala paralizirana nakon primitka cjepiva protiv polia. U svim slučajevima došlo je do paralize ruke u koju je ubrizgao cjepivo, a svako takvo cjepivo je proizvela je tvrtka Cutter Laboratories. Cutterovo cjepivo je odmah povučeno, no već je primijenjeno 380.000 doza i to uglavnom zdravim učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole.

Od Službe za epidemiološko obavještavanje Centra za zarazne bolesti (preteča centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti CDC ) zatraženo je da utvrdi je li cjepivo protiv polia uzrokovalo paralizu. Znanstvenici Centra otkrili su da je uzrok paralize cjepivo koje je proizvela kompanija Cutter Laboratories, izdano u 120 tisuća doza, koje sadrži živi poliovirus.

Cutterovo cjepivo je prouzročilo i posrednu epidemiju polia koja je paralizirala najmanje 113 osoba u obiteljima zaražene djece ili širim zajednicama, a 5 njih je umrlo.

Dakle, kompanija Cutter Laboratories proizvela je i plasirala cjepivo koje je proglašeno sigurnim i učinkovitim, a dva tjedna kasnije se od njega razboljelo najmanje 40 tisuća uglavnom djece, 164 ih je trajno paralizirano, a 10 umrlo. Mnogi od njih završili su na “čeličnim plućima”.

Brojke se odnose na prijavljene slučajeve. Točan broj žrtava vjerojatno nikada nećemo saznati.

Dr. John Bergman u filmu “Razotkrivanje istine o cjepivima” u 00:18:06 objašnjava:

https://youtu.be/zncuOv9VBxw

U kasnim 1970.-im i 1980.-ima brojne su tvrtke, uključujući Bayerov Cutter Biologic odjel, proizveli nesigurne krvne proizvode za liječenje hemofilije. Farmaceutski proizvod proizveden iz krvi davalaca širom SAD-a, bio je kontaminiran virusom HIV-a u vrijeme kad se HIV nije mogao provjeriti. Ovi su slučajevi doveli do tužbi tijekom sljedećih dvadeset godina.

Da je faramceutska industrija nepopravljivo besramna pokazao je i nedavni njemački dokumentarni film pod nazivom “Tödlicher Ausverkauf: Wie BAYER AIDS nach Asien importierte” (Smrtonosna prodaja: Kako je Bayer uveo AIDS u Aziju) istraživao je proizvod Koate za hemofiličare koji je Bayerova divizija Cutter prodala iako je bila svjesna da je proizvod kontaminiran virusom HIV-a.

Kao i danas, za vrijeme Pandemije COVID-19, i tada su političari požurivali cjepivo, a medicinski djelatnici tvrdili su da je ono u poptunosti sigurno i učinkovito. Nakon tragedije, nitko nije odgovarao za nastalu štetu.

Učinkovitost niti jednog novog cjepiva do danas nije potvrđeno tzv. zlatnim standardom odnosno duplom slijepom placebo studijom. Tužba protiv The U.S. Department of Health and Human Services HHS pokazuje da nijedna studija sigurnosti na cjepivima nije provedena više od 32 godine.

Unatoč činjenici što ne postoji odgovornost i da nema dokaza da su cjepiva sigurna i učinkovita, ona su u brojnim zemljama svijeta obavezna. Nuspojave cijepljenja uglavnom se negiraju.

2017. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da je za globalnu eksploziju slučajeva polija uglavnom zaslužan cjepni soj polia, odnosno DNA modificirani virus polia iz cjepiva.

Do 2018. godine 70% svih globalnih slučajeva zaraze poliom dogodili su se upravo zbog polio cjepiva.

Danas se još uvijek upotrebljava Salkovo cjepivo protiv polia te se i dalje tvrdi da je ono sigurno i učinkovito. Ovdje možete vidjeti koliko je cjepivo sigurno.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments