VIDEO: Prof. dr. sc. Željko Poljak odgovara jesu li cjepiva štetna i trebaju li roditelji imati pravo na izbor

0
4724

Akademik, prof. dr. sc. Željko Poljak, prim. dr. med. spec. otorinolaringologije, subspec. klinička imunologija i alergologija u video snimci za Al Jazeeru govori o štetnosti cjepiva i pravu roditelja na izbor

Profesor Željko Poljak član je Akademije medicinskih znanosti. Osnivač je i voditelj specijalističkog postdiplomskog studija Imunologije i Alergologije punih sedam godina te Otorinolaringologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Počasni je član Hrvatskog liječničkog zbora. Objavio je 120 znanstvenih i stručnih radova te bio urednik “Liječničkog vijesnika” i “Liječničkih novina”.

Studirao je na Filozofskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a 1952. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu. Do mirovine je radio na ORL klinici Šalata u Zagrebu kao specijalist otorinolaringolog, sa subspecijalnosti iz alergologije i kliničke imunologije. Stupanj doktora znanosti stekao je 1969., habilitirao 1971., naslov primarijusa stekao 1972., za sveučilišnog profesora izabran je 1976., za člana Akademije medicinskih znanosti Hrvatske 1981., člana Društva hrvatskih književnika 1996., za počasnog člana Hrvatskog liječničkog zbora 1997. Na Medicinskom fakultetu je organizirao i vodio postdiplomske studije ORL (od 1977.) i Alergologija i klinička imunologija (od 1979.), bio predsjednik Sindikata kliničkim medicinskih znanosti (od 1975.) i predsjednik Odbora za nostrifikaciju diploma (od 1982.). U Kliničkom bolničkom centru Zagreb bio je predsjednik Stambene komisije (od 1969.), Komisije za reizbor rukovodećih kadrova (od 1970.) i Komisije za reorganizaciju uprave (od 1970.). U Hrvatskom liječničkom zboru bio je 12 godina član Glavnog odbora (od 1990.), predsjednik Alergološke sekcije (1978.), potpredsjednik Sekcije za alkoholizam (od 1980.), osnivač Hrvatskog društva za medicinsko nazivlje (1992.), Literarnog kluba (2002.) i planinarskog kluba (1995.) te obnovitelj Hrvatskog likovnog društva liječnika. U Udruženju alergologa i kliničkih imunologa Jugoslavije bio je tajnik (od 1969), u Ligi za borbu protiv pušenja potpredsjednik (od 1987.). Objavio je oko 120 znanstvenih i stručnih radova, bio urednik »Liječničkog vjesnika« (1975-1978.), predsjednik Izdavačkog savjeta »Sveučilišnog vjesnika« (od 1983.), urednik desetka stručnih zbornika i udžbenika, od 1991. je urednik »Liječničkih novina«. Važnija djela iz kroatistike: Hrvatski književnik Ivo Andrić, 2002., Karlobaške ljekaruše, 2008. Nikad nije bio član nijedne političke stranke. Publicistikom se počeo baviti 1950. i dosad napisao preko tisuću raznih članaka, često polemičkog karaktera, u više od 70 časopisa i novina. Primarijus dr. Željko Poljak do mirovine je radio na OEL klinici Šalata u Zagrebu i bio sveučilišni profesor.

Ovdje možete pročitati i njegov stav o cijepljenju, farmaceutskim lobijima i pravu na izbor. Izvršni urednik hrvatskog medicinskog časopisa Liječničke novine prof. dr. sc. Željko Poljak, dr.med.:

“Zašto je danas u Hrvatskoj cijepljenje toliko omraženo makar je jedan od najspektakularnijih uspjeha u povijesti medicine?

Zato jer Hrvatska strši po nekimnakaradnim zakonskim odredbama i po ortodoksnim cjepiteljima koji uporno zatvaraju oči pred otvorenim pitanjima. Evo nekoliko primjera. Za razliku od demokratskih zemalja, kao što su Njemačka, Švicarska i Skandinavija, u Hrvatskoj je nametnut zakon po kojem roditelj može dvadesetak puta platiti globu, svaki put kad propusti obavezno cijepljenje do djetetove punoljetnosti, čak može završiti u zatvoru, a može mu se i oduzeti dijete zbog „zanemarivanja“. Uzalud se već godinama upozorava na to da taj zakon treba europeizirati, uzalud zato jer je otpor nesavladiv.
Kao imunolog mogu za to naći samo dva razloga. Prvi je da je lobi cjepitelja i proizvođača cjepiva tako jak da mu se nitko ne može oduprijeti („sukob interesa“), a drugi je da je naš narod toliko glup da mu se mora prijetiti zatvorom i oduzimanjem djeteta!

https://cijepljenje.info/wp-content/uploads/2017/04/LN-158-2017.pdf

Povjerenstvo za medicinsku etiku hrvatskog liječničkog zbora dalo je 4. siječnja 2012. godine javno na uvid ovaj dokument, koji je uslijedilo kao odgovor dr. Željku Poljaku na pitanje da li je prisilno cijepljenje protiv zaraznih bolesti u skladu s liječničkom etikom i da li liječnik ima pravo odbiti cijepljenje pozivajući se na priziv savjesti.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments