ZANIMLJIVOSTI: Alge – koje stvaraju kisik i struju

0
1539

Poznato nam je da 2/3 kisika kojeg udišemo dolazi iz planktona. Međutim malo nas bi se sjetilo na koji način iskoristiti moć prirode i algi kako bi višestruko pomogli ekosustavu i pri tome dobro zaradili. Pogotovo sada, kada je kompletna svjetska politika usmjerena u “zelenu i digitalnu” transformaciju društva.

To je ovom mladiću pošlo jako dobro za rukom. Svakako podržavamo i sve naše mlade inovatore u ovom smjeru, a podsjećamo ih da čak postoje izdašna bespovratna sredstva iz EU fondova za ovakve i slične projekte.
Sa samo 23 godine Adan Ramirez Sanchez, poduzetnik, privukao je pažnju svojim inovativnim proizvodom: pametnom solarnom biopanelom izrađenom od algi.Njegova ideja nastala je kad je studirao Prirodoslovno-matematički fakultet autonomnog sveučilišta države Meksiko!

Adán je pokrenuo Greenfluidics zahvaljujući podršci svog profesora Miguela Mayorge. Izumili su inteligentne solarne biopanele izrađene od mikroalgi i nanočestica ugljika koje generiraju dva procesa. Prvo provode mikroalge, koje funkcioniraju poput biljke koja fotosintetizira, odnosno zahvaćaju ugljični dioksid iz atmosfere i generiraju kisik.

Drugu čine nanočestice ugljika, koje prenose sunčevo zračenje na visoke temperature i generiraju energiju. Na taj se način stvara energija u isto vrijeme kad se stvara kisik i apsorbira ugljični dioksid.

Adán uvjerava da bi kroz njihove solarne panele bilo moguće smanjiti do 1,5 tona CO2 godišnje.

Uz to, ima senzore koji pokazuju koliko se ugljičnog dioksida apsorbira, koje tvrtke mogu stvoriti ugljične kredite, a alge generiraju biomasu koja se može koristiti kao gnojivo za vrtove ili urbane vrtove.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments