Koliko je (ne)učinkovito cjepivo protiv gripe?

0
1173
A doctor hold a syringe as part of the start of the seasonal influenza vaccination campaign in Nice, France October 24, 2017. REUTERS/Eric Gaillard - RC1EDEC128D0

Čini se da je cjepivo protiv gripe tek od 1% do 2% učinkovito, ali niti za to nema čvrstih dokaza

Kako bi odgovorili na pitanje iz naslova, znanstvenici su se koristili Cochranovom bazom podataka. Cochraneovi sustavni pregledi međunarodno su priznati kao najviši standard zdravstvene skrbi utemeljene na dokazima te se objavljuju online u Cochrane knjižnici.

Cochrane sažima zaključke kako bi donositelji odluka – vi, vaš liječnik, ljudi koji pišu medicinske smjernice – mogli koristiti nepristrane informacije te donijeti odluke bez prethodnog čitanja svake pojedinačne objavljene studije.

Znanstvenici su potražili i saželi sva primarna istraživanja koja odgovaraju postavljenim kriterijima uključenja; nakon toga su sva pronađena istraživanja procjenili korištenjem strogih smjernica, kako bi se utvrdilo postoje li dosljedni dokazi o učinku cijepljenja protiv gripe.

Cilj ovog Cochrane pregleda, prvi put objavljenog 1999. godine, bio je sažeti istraživanja koja na zdravim i odraslima ljudima promatraju učinke imunizacije cjepivom protiv gripe tijekom sezona gripe.

Koristili su se informacije iz randomiziranih ispitivanja u kojima su se uspoređivala cjepiva s lažnim cjepivima ili ništa. Fokus se stavio na rezultate studija koja su proučavale cjepiva na bazi inaktiviranih virusa gripe, koja su nastala umrtvljenjem virusa gripe kemikalijom koja se daju injekcijom kroz kožu.

Procijenjeni su učinci cjepiva na smanjenje broja odraslih s potvrđenom gripom i broja odraslih koji su imali simptome slične gripi poput glavobolje, povišene temperature, kašlja i bolova u mišićima (bolest slična gripi ili ILI). Također su se procijenili prijem u bolnicu i zdravstvene posljedice koje proizlaze iz primljenih cjepiva.

U Cohranovoj knjižnici analiziralo se 52 klinička istraživanja s preko 80 tisuća odraslih osoba, te se utvrdilo da se zdrave odrasle osobe koje primaju inaktivirano parenteralno (metoda primjene lijeka kojom se zaobilazi probavni trakt, a izvodi ju se izravnim unošenjem u tkivo iglom i štrcaljkom) cjepivo protiv gripe, u odnosu na one koji ne primaju nikakvo cjepivo, imaju tek od 1% do 2% veće šanse da se neće razboljeti od gripe, s napomenom da se i za tu minimalističku šansu radi od dokazima male sigurnosti.

Cijepljenje može imati malo ili nimalo zamjetnog učinka na hospitalizacije ili broj izgubljenih radnih dana, ali povećava rizik od niza neželjenih reakcija i štetnih posljedica po zdravlje.

Isto tako, važno je napomenuti da primitak cjepiva protiv gripe povećava rizik od zaraze koronavirusom, što potvrđuju ova tri znanstvene rada.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments