(Ne)sloboda medija u vrijeme širenja koronavirusa

1
2196

Konferencija za medije koja se održala danas, u petak 4. rujna 2020., u 11.30 sati ispred zgrade Hrvatskoga sabora (Trg sv. Marka 6)

Tema:

(NE)SLOBODA MEDIJA U VRIJEME ŠIRENJA KORONAVIRUSA

Govorili su:

Karolina Vidović Krišto, mag. nov., članica Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije

Lidija Gajski, dr. med., specijalistica interne medicine

Prof. dr. Valerije Vrček, predstojnik Zavoda za organsku kemiju

Dr. sci. Srećko Sladoljev, imunolog, do umirovljenja voditelj u Službi razvoja i istraživanja Imunološkog zavoda.

“Zbog načina izvještavanja javnih medija o koronakrizi tražimo ostavke glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i ravnateljice HINA-e Branke Gabriele Vojvodić”, istaknula je na početku Vidović Krišto.

Novinarima su se obratili: Lidija Gajski, specijalistica interne medicine; profesor Valerije Vrček, predstojnik Zavoda za organsku kemiju; te Srećko Sladoljev, imunolog.

“Znate li da test može biti pozitivan, a da niste zaraženi? Znate li da je broj umrlih jednak onom proteklih godina? Znate li da su na vrhuncu krize bolnice bile prazne? Znate li da su maske pogubne za psihoemocionalni razvoj djece? Znate li da širom svijeta znanstvenici traže ukidanje mjera?”, upitala je novinare Gajski.

Dodala je da ako nismo znali za ovo da smo onda potpuno neupućeni.

“Ustav jamči slobodu izražavanja i slobodu medija. Zakon o medijima navodi pravo javnosti da bude točno i pravovremeno informirana. Slobodu govora može se ograničiti samo iznimno, sloboda govora najveće je dostignuće demokratkog društva. Koronakriza nije trivijalna tema, već fenomen koji iz temelja mijenja naše živote na gore. Mediji moraju prestati širiti propagandu, to se posebno odnosi na HRT, kojeg svi plaćamo. Od HTV-a tražimo emisiju u kojoj će se sučeliti stručnjaci različitih stajališta o koroni. Ako to ne učine, tražimo smjenu ravnatelja”, izjavila je Gajski.

“Situacija s pandemijom nije ozbiljna, ali je bolesna. Društvo je bolesno, poremećeno. Gdje je nestalo istraživačko novinarstvo? Gdje je nestalo otvoreno društvo? Mediji izruguju svetinje, a što je s epidemijom? Mediji ukidaju sekularno društvo. Uvedena je institucija dogme, horor i pošast ove pandemije, to je proglašeno neupitnim”, rekao je Vrček

Dodao je kako su uvedeni medijski alati za cenzuru i portali za inkviziciju.

“Mi živimo u stanju koje se može opisati teološkim pojmovima, živimo u iščekivanju novog normalnog, konačnog spasa od igle. Imamo svog boga koji se zove zdravlje pod svaku cijenu. Serološki testovi su roba s greškom. Lažno negativni rezultati idu do 40 posto. Provjerite sami. Nijedan komercijalni test nije validiran od nijedne mjerodavne institucije za testiranje asimptomatskih ljudi”, tvrdi Vrček.

Dodaje kako su svakodnevna izvješća kojima se siluje javnost “fejk” brojevi kojima se može manipulirati.

“Jesmo li pristali na sterilizaciju okoliša, moraju li tramvaji biti sterilni? To je besmisleno i opasno, pustite djecu da se igraju i prljaju i skinite im maske. Očekujemo li povećan broj alergija zbog dezinficijensa? Povećan broj astme? Kemijski smo sterilizirali svakodnevni prostor”, izjavio je Vrček.

“Ovdje je riječ o cenzuri zdrave pameti. Dobio sam brojne nagrade. Tijekom epidemije ospica dogodilo se sve što sam predvidio. Mediji su me počeli izbjegavati. Odmah po proglašenju epidemije korone, najavio sam više stvari. Maske ne djeluju i to je sad potvrđeno. Mediji me izbjegavaju, zašto?”, upitao se na koncu Sladoljev.

https://www.hina.hr/vijest/10459457

4 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments