Indijske vlasti optužile Gatesa zbog HPV cjepiva koje je izazvalo 1200 slučajeva teškog oštećenja zdravlja te 7 smrtnih slučajeva

0
3239

Godine 2007. indijsko vijeće za medicinska istraživanja i dvije indijske provincije postavili su temelj za projekt kojim bi se utvrdilo mogu li cjepiva biti isplativa u zajednicama s nižim prihodima. Za provođenje projekta direktno je bila odgovorna međunarodna neprofitna organizacija PATH. Cijepljenje cjepivom koje su razvili GSK Merca započelo je 2009. Do ožujka 2010. godine u dalekim indijskim provincijama cijepljenojeu oko 24 000 djevojčica u dobi od 10 do 14 godina. Projekt je financirala Zaklada Billa i Melinde Gates, a osim Indije, cijepljenje se provodio u Peruu, Ugandi i Vijetnamu. Oko 1200 djevojaka pretrpjelo je ozbiljna i dugotrajna oštećenja zdravlja, uključujući autoimune poremećaje i poremećaje plodnosti ili sterilitet. Sedam njih je umrlo.

Istraga indijske vlade 2013. godine optužila je Gatesa da je financirao istraživače i time počinio etički prekršaj te vršio pritisak na ranjive seoske djevojke preko suđenja, maltretiranja njihovih roditelja, krivotvorenja obrazaca pristanka i odbijanja medicinske skrbi ozlijeđenih djevojaka, a slučaj je završio na indijskom Vrhovnom sudu.

Ministarstvo zdravstva i obiteljske skrbi (MZORS) ove je projekte obustavilo 2010. godine, nakon smrti sedam plemenskih djevojčica i snažnog protivljenja grupa civilnog društva zbog neetičkog dizajnu i provođenju projekata. Osnovan je istražni odbor koji je ispitivao “navodne nepravilnosti” u provođenju projekata. Izvještaj odbora se složio s tvrdnjom da je bilo kršenja prava sudionika i regulatornih postupaka, no ne i s tim da je to prouzročilo krivnju. Također je prešutio preporuku da se oni koji su sudjelovali u dozvoli i provođenju takvog projekta budu kažnjeni. Unatoč dokazima o jasnim kršenjima medicinskih pravila, istraga je sve sudionike projekta oslobodila svake odgovornosti.

Ozbiljno gledajući na proceduralne i etičke nedostatke u projektima, 72. parlamentarni stalni odbor za zdravstvo i obiteljsku skrb nedavno je proveo istraživanje studija i predstavio svoje izvješće o „Navodnim nepravilnostima u provođenju studija pomoću virusa humane papilome (Cjepivo protiv HPV-a) “, u Rajya Sabha 30. kolovoza 2013. Ovo izvješće jasan je i sveobuhvatan znak mnogih glasova i kampanja kojima se jasno ukazuje na kršenja postupka ispitivanja cjepiva protiv HPV-a u Indiji. 72. izvješće priznaje neetičnost projekta „demonstracijskog“ cjepiva protiv HPV-a koji je u zemlji 2009. godine proveo PATH.

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments