Činjenice o Covid-19 – DIO 2/14

2. DIO

0
1469
Činjenice covid 19
Činjenice covid 19

…nastavak

#činjenicecovid19

11. U nastavku, činjenice o Covid-19 nam govore da može doći do snažnog povećanja smrtnosti u nekim regijama, ako nastupe problemi u sustavu njege starijih i bolesnih osoba, kao posljedica infekcije ili panike. Posebno ako postoje dodatni čimbenici rizika poput ozbiljnog onečišćenja zraka. Ponekad su upitni propisi za postupanje s pokojnicima dovodili do toga da usluge pokapanja ili kremiranja postanu “usko grlo”.

12. U zemljama poput Italije i Španjolske, a donekle i Velike Britanije i SAD-a, preopterećenja bolnica zbog jakih valova gripe nisu neobična. Uz to, ove je godine do 15% zdravstvenih radnika završilo u karanteni, čak i ako nisu razvili nikakve simptome.

13. Često prikazivane eksponencijalne krivulje “slučajeva korone” su zapravo obmanjujuće, jer se i broj testova eksponencijalno povećavao. U većini zemalja, omjer pozitivnih testova i ukupnih testova (tj. postotak zaraženih) ostala je konstantna na 5% do 25% ili se samo malo povećala. U mnogim zemljama vrhunac širenja već je dosegnut znatno prije uvođenja drastičnih mjera zatvaranja.

14. Zemlje koje se nisu izolirale, kao što su Japan, Južna Koreja, Bjelorusija i Švedska nisu doživjele negativniji razvoj događaja od mnogih drugih zemalja. Švedska je čak bila pohvaljena od strane SZO-a po tome da se nalazi u prednosti, jer sada imaju veći imunitet u odnosu na zemlje koje su provodile izolaciju. 75% smrtnih slučajeva u Švedskoj dogodilo se u staračkim domovima koji se nisu na vrijeme zaštitili tj. primjenili osnovne epidemiološke mjere.

15. Strah od nedostatka respiratora bio je neopravdan. Prema mišljenju specijalista za plućne bolesti, invazivni postupak intubacije Covid-19 pacijenata, što je djelomično učinjeno iz straha od širenja virusa, zapravo je često kontraproduktivno i oštećuje pluća.

https://off-guardian.org/2020/05/06/covid19-are-ventilators-killing-people/

16. Razne studije i činjenice o Covid-19 pokazale su da glavni putovi prijenosa virusa nisu niti aerosoli velikog dometa (tj. sitne čestice koje plutaju zrakom) niti infekcije razmazivanjem (tj. na površinama), već izravan kontakt i kapljice nastale prilikom kašljanja ili kihanja.

17. Učinkovitost maski za lice kod zdravih i asimptomatskih pojedinaca i dalje je upitno. Stručnjaci upozoravaju da takve maske mogu ometati normalno disanje i mogu postati “kliconoše“. Vodeći liječnici nazvali su ih “medijskom hajkom” i “smiješnim“.

18. Mnoge su klinike u Europi i SAD-u ostale poluprazne ili gotovo prazne tijekom vrhunca Covid-19 pademije, a u nekima su morali slati osoblje kući. Milijuni operacija i terapija su bili otkazani, uključujući nebrojene rane dijagnoze raka, kao i transplantacije organa.

19. Nekoliko je medijskih kuća uhvaćeno u pokušaju dramatiziranja situacije u bolnicama, ponekad čak i s manipulativnim slikama i video zapisima. Općenito, neprofesionalno izvještavanje mnogih medija povećalo je strah i paniku u populaciji.

20. Testovi koji se koriste širom svijeta skloni su pogreškama i mogu proizvesti lažno pozitivne i lažno negativne rezultate. Štoviše, službeni test na COVID-19 nije klinički potvrđen zbog pritiska javnosti da se što prije uvede u uporabu, a nije neobično da ponekad pozitivno reagira na druge uobičajene koronaviruse.

Nastavlja se…

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments