Cijepljenje protiv gripe povećava broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva kod starijih osoba?

0
1975

Promatračka studija s dizajnom regresijskog diskontinuiteta

Sve u svemu, spasonosna vrijednost cjepiva protiv sezonske gripe nije sigurna. Ovu činjenicu iznjedrilo je ovo istraživanje koje je proučavalo smrtnost starijih osoba tijekom 14-godišnjeg razdoblja. Tablica 2. pokazuje da je cjepivo protiv gripe povezano s 8,9% porastom smrtnosti od svih uzroka u starijih muškaraca (VE-8,9%, CI -19,6% do 1,8%), i 26,5% porast mortaliteta od upale pluća (VE -26,5%, CI -56,1% do 3,0%)

The Effect of Influenza Vaccination for the Elderly on Hospitalization and Mortality

Izvorno istraživanje objavljeno 7. travnja 2020. godine

Pozadina:
Promatračke studije koje koriste tradicionalni dizajn istraživanja sugeriraju da cijepljenje protiv gripe smanjuje hospitalizacije i smrtnost starijih osoba. U skladu s tim, zdravstvene vlasti u nekim zemljama daju prednost cijepljenju ove populacije. Ipak, ostaju pitanja o učinkovitosti ove politike s obzirom na potencijal pristranosti i zbunjivanja u podacima promatranja.

Cilj:
Utvrditi učinkovitost cjepiva protiv gripe u smanjenju hospitalizacija i smrtnosti starijih osoba upotrebom promatračkog dizajna istraživanja koji smanjuje mogućnost pristranosti i zbunjivanja.

Dizajn:
Dizajn regresijskog diskontinuiteta primijenjen je na oštru promjenu stope cijepljenja u dobi od 65 godina koja je rezultat dobne politike cijepljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu. U ovom su dizajnu usporedbe bile ograničene na osobe koje su bile blizu praga dobi od 65 godina i stoga su bile vjerovatno slične u većini vrijednosti, osim stope cijepljenja.

Provedeno:
Engleska i Wales.

Sudionici:
Odrasli u dobi od 55 do 75 godina koji borave na istraživanom području tijekom 2000. do 2014. godine.

Intervencija:
Cjepivo protiv sezonske gripe.

Mjerenja:
Stope hospitalizacije i smrtnosti prema mjesecu starosti.

Rezultati:
Podaci su obuhvaćali 170 milijuna epizoda njege i 7,6 milijuna smrtnih slučajeva. 65. godina života povezana je sa statistički i klinički značajnim porastom stope cijepljenja protiv sezonske gripe. Međutim, nijedan dokaz ne ukazuje da je cijepljenje smanjilo hospitalizacije ili smrtnost starijih osoba. Procjene su bile dovoljno precizne da isključe rezultate mnogih prethodnih studija.

Ograničenje:
Studija se oslanjala na podatke promatranja, a fokus joj je bio ograničen na osobe u dobi od 65 godina.

Zaključak:
Trenutne strategije cijepljenja koje daju prednost starijim osobama mogu biti manje učinkovite nego što se vjeruje u smanjenju ozbiljnog morbiditeta i smrtnosti u ovoj populaciji, što sugerira da bi mogle biti potrebne dodatne strategije.

Primarni izvor financiranja:
Nacionalni institut za starenje.

Izvor: https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M19-3075

Annals of Internal Medicine
The Effect of Influenza Vaccination for the Elderly on Hospitalization and Mortality – an Observational Study With a Regression Discontinuity Design

Napomena: Sve objave i sam spomen portala dokumentarc.com je do daljnjeg blokiran na društvenoj mreži facebook. Isto predstavlja najgrublji oblik cenzure, te predlažemo da odabirete društvene mreže koje tome nisu sklone. Naravno, objave portala dokumentarc.com su i dalje argumentirane, a najčešće su povezane s objavljenim i recenziranim znanstvenim radovima koje main stream mediji u službi farmakološke industrije ne žele da postoje. Ništa zato. Tražiti ćemo i nalaziti načina kako da premostimo te manje probleme i dođemo do vas. U slučaju da želite podjeliti ovu ili bilo koju drugu objavu s ovog portala na facebooku predlažemo koristiti ova dva linka:

https://rb.gy/8c4cel

http://dok1.ml

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments