TALIDOMID je također bio potpuno siguran lijek koji je uzrokovao preko 10 tisuća malformacija

4
6133

Za sve one kratkog sjećanja koji su voljni i spremni prihvatiti neprovjereno cjepivo protiv COVID-19 samo zato što su mu vlada, Bill Gates ili lijep čovjek u bijeloj kuti rekli da je sigurno, imam za vas jednu riječ: Talidomid.

Naime, Thalidomid je pušten u prodaju 1950-ih godina kao neadiktivni, nebarbituratni sedativ njemačke farmaceutske kompanije Chemie-Grunenthal. Talidomid je bio vrlo učinkovit, a brzo je otkriveno da je djelotvoran antiemetik pa je korišten i za liječenje jutarnje mučnine u trudnica. Talidomid se plasirao i distribuirao u 46 zemalja svijeta koristeći različita imena. Na primjer, lijek je bio poznat pod nazivom Distaval u Velikoj Britaniji i Australiji, ali nazvan je Softenon u Europi i Contergan u Njemačkoj. Thalidomid je postao jedan od najprodavanijih svjetskih lijekova, pa su ga snažno promovirali i oglašavali kao potpuno siguran lijek.

Uslijedila je najveća medicinska katastrofa koju je čovjek ikad stvorio, u kojoj se rodilo preko 10 tisuća djece s nizom teških malformacija. Zabilježen je velik broj mrtvorođenih, a nepoznat je broj namjerno počinjenih pobačaja. Slučaj talidomida smatra se najvećom farmaceutskom tragedijom, čije se posljedice vide i danas. Mnogi ljudi rođeni bez udova, bez ušiju ili izobličenih lica podsjećaju i upozoravaju na površnost ispitivanja sigurnosti lijekova.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4737249/

Unatoč tome, lijek se nastavio koristi za liječenje različitih stanja odraslih, uključujući multipli mijelom i komplikacije lepre. Tragično je da je u Brazilu identificirana nova generacija djece oštećene talidomidom. Ipak, odgovor na pitanje kako je Talidomid izazvao razorne učinke na embrij ostalo je nejasno 60 godina, sve do 2018. godine kada je objavljeno znanstveno istraživanje koje je navodno otkrilo uzrok te postalo temelj za daljnje korištenje ovog lijeka u borbi protiv raka.

https://elifesciences.org/articles/38430

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dejvid AJk
3 years ago

Odličan članak, kao i svi na ovom portalu.
Prvo nas *ebu kako je sve super i sigurno, a onda nam još i frču uši.

“When injustice becomes law, resistance becomes duty.” Thomas Jefferson.