Je li liječnik koji sustavno krši Hipokratovu zakletvu liječnik ili zločinac?

0
2478

Unatoč tome što nedvojbeno postoje i potkupljivi i nepotkupljivi liječnici i dalje ostaje činjenica da cjepivo, bilo ono učinkovito ili ne, izaziva određene nuspojave, pa ga ipak svi liječnici pedijatri injekcijom unose u tkivo zdrave djece kojima nije potrebno liječenje. U nastavku teksta pogledajmo neke činjenice i zapitajmo se kako se one odnose na hipokratovu zakletvu koju je svaki liječnik svečano položio?

Činjenica je da se u cjepivu nalazi, premda u vrlo maloj količini ipak, otrov (toksin). Činjenica je da liječnik prema Hipokratovoj zakletvi ne bi smio pacijentu učiniti većeg zla, niti bi ga smio otrovati. Ne bi to smio učiniti niti u ime tkz. većeg dobra, kao ni u ime kakve ideologije.

Dio iz izvorne Hipokratove zakletve:

Prepisivaću liječenje na dobrobit svojih pacijenata u skladu sa svojim sposobnostima i rasuđivanjem i nikada nikome neću nanijeti zla. Nikome neću, čak i ako me zamoli, prepisati smrtonosni otrov niti ću mu dati savjet koji može prouzrokovati njegovu smrt.

Hoće li ili neće cijepljenje zaštiti dijete od bolesti u nekoj bliskoj ili dalekoj budućnosti, hoće li ili neće dijete doći u kontakt s bolešću, hoće li ili neće bolest ako se od nje razboli ostaviti posljedice i kakve će one biti, brojna su pitanja za čiji odgovor uvijek možemo pitati babu Vangu. Činjenica je da se ti odgovori u trenutku cijepljenja ne znaju. Ono što se sa sigurnošću zna je da su ponekad nuspojave nakon cijepljenja manje, u vidu crvenila na mjestu uboda, povišene temerature, a ponekad veće, u vidu pojave epilepsije, virusne upale mozga ili iznenadne smrti.Dakle dijete je bilo zdravo, u cjepivu je otrov, cjepljenjem se otrov iglom unosi u tijelo zdravog djeteta, cijepljenje je u Hrvatskoj obavezno, nakon što pedijatar aplicira sastojinu cjepiva iglom u dijete ono ima nuspojave koje su svojstvene reakciji organizma kada se u njemu nađe otrov, toksin, antigen. Nedvojebno je da Cijepljenje ne mora, ali može prouzrokovati smrt djeteta. To zna svaki pedijatar. Etičko povjerenstvo, neovisno državno tijelo, koje daje savjetodavnu potporu posebice liječnicima kada se nađu pred teškim pitanjima i donošenjem odluka, je već odgovaralo na pitanje u vezi obaveznog cijepljenja, u kojem je jasno navelo da se liječnik može pozvati na prigovor savjesti, te odbiti cijepiti. Završna poruka izvorne Hipkratove zakletve liječnicima:

“Ukoliko se vjerno pridržavam ove zakletve, neka uživam u svome životu i praksi svoje umjetnosti, poštovan od strane svih ljudi za sva vremena; ali ukoliko s nje zastranim ili je prekršim, neka mi se dogodi sve suprotno.”

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments