Bijela kuća traži nadzor SMS poruka nad ‘dezinformacijama’ o cjepivu

0
1373

Bijela kuća će tražiti od davatelja SMS usluga nadzor nad ‘dezinformacijama’ o cjepivu u privatnim tekstualnim porukama

Prema Politicu, čini se da bi Bidenova uprava mogla ići korak dalje u suzbijanju ‘dezinformacija’ o cjepivu nadgledanjem privatnih poruka na društvenim mrežama te SMS-ova.

Piše  Megan Redshaw

Uprava američkog predsjednika Bidena i bliske skupine, uključujući Demokratski nacionalni odbor (DNC), “planiraju agresivnije angažirati kontrolore sadržaja, (tzv. fact-checkere, op. prev.) i surađivati s pružateljima SMS usluga [Short Message Service] kako bi otklonili dezinformacije o cjepivima koje se šalju putem društvenih mreža i tekstualnih poruka”, izvještavaju dopisnici Bijele kuće Natasha Korecki I Eugene Daniels, a prenosi Politico.

Inicijativa je dio pokušaja Bidenove uprave da se više ljudi cijepi protiv COVIDA-19 nakon što nije postigla svoj cilj da 70% odraslih Amerikanaca primi barem jednu dozu cjepiva do 4. srpnja.

“Odlučno se zalažemo da se svaki Amerikanac cijepi kako bismo mogli spasiti živote i pomoći našem gospodarstvu u daljnjem oporavku”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Kevin Munoz, prenosi Politico. “Kad vidimo namjerne napore u širenju dezinformacija, gledamo na to kao na prepreku javnom zdravlju zemlje i nećemo zazirati od toga.”

Korecki iz Politica je ovo objavio na Twitteru:

Politico nije jasno definirao što uprava podrazumijeva pod “nadzorom” tekstualnih poruka, hoće li poruke biti označene ili će biti spriječena njihova isporuka.

Mediji također nisu razjasnili kako će uprava ili platforme društvenih mreža utvrditi što točno predstavlja “dezinformacije”.

Kritičari su brzo osudili posljednji potez uprave. Senator Josh Hawley (R-Mo.), Ustavni pravnik, je objavio sljedeće na Twitteru:

Ovo nije prvi put da je Bijela kuća iznijela namjeru surađivati s platformama društvenih mreža kako bi nadzirala ili potiskivala informacije za koje vjeruje da će odvratiti ljude od primanja cjepiva.

Kao što je Defender izvijestio u veljači, Bijela kuća zatražila je od tehnoloških divova Facebooka, Twittera i  Alphabet Inc.Google da “zaustave brbljanje koje odstupa od službeno pruženih podataka o COVIDU-19”, prema izvještaju New York Posta i drugim vijestima.

Reuters je izvijestio da Biden, zabrinut zbog toga što se “strah od uzimanja cjepiva pokazao glavnom preprekom” za pandemijski plan njegove uprave te traži pomoć od mogulskih društvenih mreža da “dezinformacije” ne postanu jako rasprostanjene.

Bidenova kampanja cijepljena od vrata do vrata

Bidenova uprava suočila se s reakcijom prošlog tjedna nakon što je predsjednik Biden najavio planove za pojačavanje napora savezne vlade da cijepi više Amerikanaca obilaskom “od vrata do vrata” kako bi se Amerikance potaknulo na cijepljenje.

Kao odgovor, kritičari su upravu optužili za “tiranski” prekomjerni vladin pristup. No, dr. Anthony Fauci, Bidenov glavni medicinski savjetnik, odgovorio je u nedjelju tvrdnjama da su pogrešno protumačili Bidenov program.

“Velika pogrešna interpretacija koju iznose Fox News ili bilo tko drugi jest da oni u osnovi zamišljaju hrpu saveznih službenika koji kucaju na vaša vrata govoreći vam da morate učiniti nešto što ne želite”, rekao je Fauci.

“To apsolutno nije točno, to čine predstavnici od povjerenja koji su dio zajednice – a ne vladini službenici”, dodao je. “Dakle, mislim da tu radi o krivom tumačenju.”

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki ponudila je sličan odgovor na konferenciji za medije u Bijeloj kući 9. srpnja kada su je pitali o naporima guvernera Južne Karoline Henrya McMastera da Ministarstvo zdravstva zabrani “napore države oko cijepljenja korištenjem strategije “od vrata do vrata”.”

Prošli je tjedan guverner Južne Karoline Henry McMaster, u pismu Odboru za zdravstvo i kontrolu okoliša Južne Karoline, napisao: „Poticanje, prisiljavanje, zastrašivanje, obvezivanje ili pritisak na bilo koga da primi cjepivo loša je politika koja će poljuljati povjerenje javnosti u napore države.”

McMaster je rekao da će zabraniti državnoj zdravstvenoj agenciji upotrebu ciljane taktike koju predlaže uprava.

Psaki je odgovorila na McMasterovo pismo, rekavši da se ne čini usluga državi ako se šire “netočne informacije u trenutku kada se još uvijek borimo protiv pandemije” i da “propusti u  pružanju točnih podataka o javnom zdravlju, uključujući one o djelotvornosti cjepiva i njihovoj dostupnosti ljudima širom zemlje, pa i u Južnoj Karolini, doslovno ubija ljude pa bi možda trebali to razmotriti. “

Psaki je rekala da je uprava mjesecima “surađivala s grupama iz lokalnih zajednica i župnicima kako bi se mještanima podijelile informacije o cjepivima od vrata do vrata”.

Prema Politicu, Bidenova uprava udružila se s organizacijom COVID Collaborative, koja sebe opisuje kao „raznolik i sveobuhvatan tim stručnjaka, vođa i institucija u zdravstvu, obrazovanju i gospodarstvu“ koji radi na „razvoju preporuka oko kojih postoji suglasje i surađuje s lokalnim, državnim i nacionalnim čelnicima. “

Na kampanji “od vrata do vrata” surađuje Ured za američke mogućnosti kojeg je 2017. osnovao baš Joe Biden. Oni su popisali neodlučnost prema cjepivima prema poštanskom broju pa će tako usmjeravati pritisak na stanovnike.

COVID Collaborative ima partnerstva s CDC Foundation, koja je u partnerstvu s Pfizerom i Pfizer Foundation. Također ima partnerstva s Američkim liječničkim udruženjem, Američkom akademijom za pedijatriju, The Rockefeller Foundation, Nacionalnom udrugom proizvođača (koja je također partner s Pfizerom) i brojnim organizacijama koje financiraju farmaceutske tvrtke koje proizvode  cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Suosnivač COVID Collaborative John Bridgeland rekao je da je njegova skupina već vidjela pomak na terenu s ljudima koji su zatvarali vrata “u lice jer se ne žele cijepiti”.

Najveća briga Bridgelanda je što “ove laži uvjeravaju zajednice [koje su] već oprezne prema cjepivima, stvarajući sekte u državi u kojima virus samo skače s jednog na drugog necijepljenog.”

5 5 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments