Zašto Bosna i Hercegovina koja nema lockdown ugostiteljskih objekata kao Hrvatska ima sve manji i manji broj oboljelih?

0
1698

Uslijed oštrijih mjera broj oboljelih u Velikoj Britaniji iz dana u dan raste, a u Bosni i Hercegovini u kojoj su mjere blage i ugostiteljski objekti nesmetano rade, broj oboljelih je sve manji. Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da su možda blaže mjere omogućile da narod u Bosni i Hercegovini postane otporan na bolest, međutim smatra to pitanje kompleksnim….

1. dio, 6. sjednica Hrvatskoga sabora, 10. saziv, 28. siječnja 2021. godine

Zastupnik stranke Hrvatski suverenisti – Hrvoje Zekanović:

(59:14) “Kako to da Bosna i Hercegovina u kojoj također žive Hrvati, nemamo nekih genetskih razlika, ili su jako male, ima sve manji i manji broj oboljelih, bez obzira što nema ovakav Lockdown kao što ima Hrvatska? Odnosno imaju otvorene ugostiteljske objekte. Jeste li me razumjeli? Ugostitelji nemaju Lockdown. Restorani i kafići rade. Još jedno malo pitanje, to je komentar na ovu jednu smiješnu nesposobnost Europske unije koja bez obzira što se i naš Predsjednik vlade pohvalio tisuću puta s ove govornice da ćemo dobiti cjepivo, kako to da cjepiva nema za one koji se žele cijepiti i kako to Srbija, nesposobna Srbija pod navodnike, ima deset puta više cijepljenih nego što ima Hrvatska? Hvala!

Ministar zdravstva – Vili Beroš:

(1:00:10) “Hvala vam lijepo poštovani zastupniče, na vaše pitanje bi mogao odgovoriti protupitanjem. Kako je to moguće da je u jednoj velikoj, jakoj, ekonomski razvijenoj Velikoj Britaniji, ništa ne radi, a broj zaraženih raste iz dana u dan? Dakle odgovor nije jednoznačan. Niz je elemenata u igri. Počevši od toga koji virus se širi populacijom, dakle gdje je neki prisutan, neki nije, od ovih novih mutiranih, do toga kolika je prokuženost određene populacije, jer znamo da ni tijekom ljeta Bosna i Hercegovina, nije imala jače mjere, što je možda omogućilo da se u vrijeme lakše bolesti više ljudi i asimptomatski zarazi i ne bude bolesno i sad su oni otporni na bolest. Prema tome odgovor je u domeni epidemiologije. Ni vi, ni ja pretpostavljam nismo dovoljno stručni za analizu svega ostalog. Međutim kompleksno je to pitanje, na koje jednino znanost može dati pravi odgovor.”

  • Povreda poslovnika!

Hrvoje Zekanović:

(1:01:11) “Članak 238. Ja sam mislio Ministre Beroš da ste vi vijećnik i Ministar zdravstva, ako vi niste kompetentni odgovoriti na to pitanje tko je?! Znači, što ste došli ovdje ako ne možete odgovoriti na to pitanje?!”

Izvor:

Izvor: 1. dio, 6. sjednica Hrvatskoga sabora, 10. saziv, 28. siječnja 2021. godine

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments