Pozitivna povezanost između smrtnosti od COVIDA-19 i stope cijepljenja protiv gripe kod starijih osoba širom svijeta

0
2451

*Prije nego li se cijepite protiv GRIPE ne bi li se zaštitili od COVIDA-19 predlažem da barem prije pročitate sažetak slijedećeg peer reviewed znanstvenog istraživanja objavljenog 14. listopada 2020. godine.

PEER-REVIEWED

Positive association between COVID-19 deaths and influenza vaccination rates in elderly people worldwide

Pozadina

Pandemija koronavirusne bolesti 2019. (COVID-19), uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom koronavirusom 2 (SARS-CoV-2), trajna je globalna zdravstvena kriza koja izravno i neizravno utječe na sve sfere ljudskog života. Predložene su neke farmakološke mjere za spriječavanje COVIDA-19 ili smanjenje njegove ozbiljnosti, poput cijepljenja. Prethodna izvješća pokazuju da se čini da je cijepljenje protiv gripe u negativnoj korelaciji sa smrtnošću povezanom s COVIDOM-19, možda kao rezultat heterolognog imuniteta ili promjena urođenog imuniteta. Razumijevanje takvih trendova u korelacijama moglo bi spriječiti smrt od COVIDA-19 u budućnosti. Cilj ovog istraživanja bio je stoga analizirati povezanost između smrtnih slučajeva povezanih s COVIDOM-19 i stope cijepljenja protiv gripe (IVR) kod starijih osoba širom svijeta.

Metoda

Kako bi se utvrdila povezanost između smrti od COVIDA-19 i cijepljenja protiv gripe, analizirani su dostupni skupovi podataka iz zemalja s više od 0,5 milijuna stanovnika (ukupno 39 zemalja). Da bi se točno procijenio utjecaj IVR na smrt od COVIDA-19 i ublažili učinci zbunjujućih varijabli, izvršeno je sofisticirano rangiranje važnosti različitih varijabli, uključujući kao prediktorske varijable IVR i neke potencijalno važne geografske i socioekonomske varijable, kao i varijable povezane s nefarmaceutskom intervencijom. Asocijacije su mjerene neparametarskim koeficijentima korelacije Spearmanova ranga i “Random Forest” funkcije.

Rezultati

Rezultati su pokazali pozitivnu povezanost između smrtnosti od COVIDA-19 i IVR osoba starijih od 65 godina. U svijetu postoji značajan porast smrtnosti od COVIDA-19 iz istočnih u zapadne regije. Dalje istraživanje je potrebno kako bi se objasnili ovi nalazi, a dodatni rad na ovoj liniji istraživanja može dovesti do prevencije smrti povezanih s COVIDOM-19.

Izvor:
https://peerj.com/articles/10112/

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments