Guverner Floride ukinuo je izvanredno stanje

0
2477
Guverner Floride DeSantis

Ron DeSantis, guverner savezne države Floride predvodi državu ka otvaranju ekonomije

Okončano izvanredno stanje na Floridi
Izvanredno stanje, koje je proglašeno radi COVID-19 pandemije, okončano je. Guverner Ron DeSantis potpisao je u ponedjeljak izvršnu naredbu kojom se poništavaju sve preostale lokalne naredbe i potpisao zakon kojim zabranjuje tvrtkama, školama i državnim tijelima širom Floride da od bilo koga traže dokaz o cijepljenju.

“Smatram da se ova odluka temelji na jasnim dokazima”, izjavio je DeSantis u Sankt Peterburgu, gdje je obavljeno potpisivanje izvršne naredbe, skupa s predsjednikom doma Chrisom Sprowlsom i predsjednikom senata Wiltonom Simpsonom. “Smatram da, oni koji tvrde da moramo kontrolirati ljude, zaista nemaju povjerenja u znanost, podatke i dokaze koji su na raspolaganju … Više nismo u izvanrednom stanju. “

Odredba kojom se reguliraju takozvane “COVID putovnice” uvrštena je u SB 2006, zakon kojim se ažuriraju ovlasti države za hitne slučajeve u javnom zdravstvu. Novi zakon stupa na snagu 1. srpnja 2021.g. DeSantis je također u ponedjeljak najavio potpisivanje izvršne naredbe, kojom će se poništiti sve preostale lokalne naredbe. Time bi se u potpunosti okončala izvanredna situacija.
Trenutno se takve naredbe mogu produžiti na neodređeno vrijeme.

Okončano vanredno stanje na Floridi


Prema novom zakonu, tvrtke, škole i vladinine institucije neće imati pravo tražiti od bilo koga dokaz o cijepljenju, a ako to učine, mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 5000 dolara po incidentu. Moguće je, međutim, uspostaviti protokole provjere ako je to “u skladu s mjerodavnim vladinim smjernicama za zaštitu javnog zdravstva”.

Ovlašteni pružatelji zdravstvenih usluga jedini su subjekti koji su izuzeti od pružanja dokumentacije o cjepivima. Privatne tvrtke mogu i dalje tražiti od ljudi da nose maske, ali po zakonu ih ne mogu prisiliti.

Guverner iznosi obrazloženje za donošenje ovakve odluke:
“Ako je cjepivo 99% djelotvorno, ima li razloga da se nose maske?”, upitao je prisutne.

Guverner je također donio odluku da se sjedište vlade, koje je bilo zatvoreno za javnost od ožujka prošle godine otvori sa današnjim danom, kao i svi poslovni subjekti u saveznoj državi Floridi.

Okončano vanredno stanje na Floridi
DeSantis je 2. travnja 2021.g. izdao izvršnu naredbu, kojom zabranjuje izdavanje COVID putovnica. Odluku je potkrijepio izjavom da bi izdavanje takvog dokumenta izazvalo goleme probleme vezane za privatnost osobnih podataka. Naime, izrada takvog dokumenta bi omogućila korporacijama pristup privatnim zdravstvenim podacima pojedinaca, te je takvu opciju zabranio zakonom.

“Pojedinac treba imati puno pravo na slobodan društveni život, a ne da mu se na temelju povijesti bolesti ograničava odlazak u kino ili na utakmicu”, rekao je DeSantis na konferenciji za novinare.

Na pitanje što će se dogoditi ako zračne luke ili zrakoplovne tvrtke počnu zahtijevati potvrde o cjepivu, odgovorio je:

“Pa, to neće moći učiniti u saveznoj državi Florida”, odgovorio je DeSantis, dok je okupljeno mnoštvo glasno odobravalo njegove izjave.

4.8 4 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments