COVID-19: Faktograf je cenzura informacija i promocija lažnih vijesti radi obračuna s političkim protivnicima i udovoljavanja želja njegovih sponzora?

2
4260

Privatni cenzor javnih društvenih mreža ustrojen pri IFCN koja je financirana od strane elite, zaklada Billa Gatesa i Georgea Soroša

Člankom 38. Ustava RH, zajamčena je sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli koja osobito obuhvaća slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Kada smo prvi put na javnoj društvenoj mreži Facebook uočili cenzuru domaćih objava, koju je provodio entitet Faktograf, u smislu postupka nadziranja slobode izražavanja koji je zabranjen Ustavom, temeljnim pravnim aktom RH, na što niti jedan od tri stupa, pravosudni, sudbeni i izvršni, nositelja državotvorne Vlasti, nije pravodobno reagirao, odlučili smo na jednom primjeru istražiti što se cenzurira, zašto i tko stoji iza svega. Zašto se nismo iznenadili, pročitajte u nastavku.

Naime, iza pojedinih tkz. neprofitnih udruga koje su od Facebook platforme dobili odobrenje da provode cenzuru, skrili su se sponzori koji djeluju lokalno, a misle globalno. Oni su znimno bogati pojedinci koji se javnosti prikazuju kao svjetski filantropi, jer eto čovjekoljublje je način kako postati bezobrazno bogat, a ne izrabljivanje, kako to volimo pogrešno misliti. Cenzura udruženih “Filantropa” uvjerenih da su zbog nagomilanog novca iznad svih postojećih, ljudskih, prirodnih ili karmičkih zakona.

Dakle, Zaklada Bill i Melinda Gates je uz Soroševu Zakladu Otvoreno društvo “Open Society Foundation”, među glavnim donatorima američkog Instituta Poynter pri kojem je ustrojena Međunarodna mreža tkz. fact-checkera ili International Fact-Checking Network, IFCN, kojoj pripada Faktograf.

Potencijalno važne informacije za razumijevanje virusa SARS-CoV-2 i liječenje bolesti COVID-19 za vrijeme pandemije cenzurirane su i proglašene lažnom viješću

Naime, Faktograf je 20. svibnja 2020. godine objavio članak pod nazivom “Dezinformacije o lijekovima protiv Covida-19 i teorija zavjere o globalističkoj kabali”.

Tvrdnja da je SARS-CoV-2 umjetno stvoren virus navodno je dezinformacija iz kategorije teorija zavjere

Faktograf: OAN je TV mreža američke radikalne desnice, poznata po nekritičkom veličanju predsjednika Trumpa i zastupanju radikalno desnih stavova te učestalom širenju dezinformacija i teorija zavjere. U prilogu koji prenosi stranica “Ivica Perović – Šibenska stina”, OAN se uključuje u širenje dezinformacije da je novi koronavirus umjetno stvoren u kineskom laboratoriju, što je teza koju Trump gorljivo zastupa.

Faktograf: “Podsjećamo, znanstvenici koji su radili na analizi genoma virusa SARS-CoV-2 tvrde da je virus mutirao prirodnim putem, o čemu je Faktograf pisao u više navrata. Istu stvar tvrde i američke obavještajne službe, koje nisu pronašle nikakav dokaz koji bi upućivao da je virus umjetno stvoren (VOA).”

Faktograf: “Usprkos činjenicama koje pokazuju da je virus mutirao u prirodi, američki predsjednik Trump i državni tajnik njegove administracije Mike Pompeo već neko vrijeme uvjeravaju svjetsku javnost kako su američke tajne službe utvrdile kako je koronavirus stvoren u kineskim laboratorijima.”

Cijelu svoju plejadu pobijanja informacija da je SARS-CoV-2 umjetno stvoreni virus Faktograf je temeljio na jednom jedinom istraživanju “Uncanny similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike protein to HIV-1 gp120 and Gag” koje nikada nije službeno objavljeno, a u međuvremenu su autori čak i to preliminarno istraživanje povukli vjerojatno zbog netočnih podataka:

Faktograf se nije ustezao proglasiti lažnom viješću niti tvrdnju francuskog nobelovca, virologa nagrađenog zbog otkrića virusa HIV kao uzročnika AIDS-a, Luca Montagnierea, da je novi koronavirus SARS-CoV-2 stvoren u laboratoriju.

Zanimljivo će biti pratiti kako će Faktograf protumačiti najnovije znanstveno istraživanje koje mu sad pak nikako ne ide u prilog. Naime, norveški i britanski znanstvenici, virolog Borger Sorensen i onkolog Angus Dalgleish proveli su istraživanje “Biovacc-19: A Candidate Vaccine for Covid-19 (SARS-CoV-2) Developed from Analysis of its General Method of Action for Infectivity” te ga objavili početkom ovog mjeseca u priznatom znanstvenom časopisu Cambridge University Press – Quarterly Review od Blophysics:

Potvrdili su da virus SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, sadrži elemente koji otkrivaju da nije nastao prirodnim putem, već ljudskim faktorom. Oni tvrde da od nastanka nije mutirao te da ima umjetno unesene proteinske nastavke koji mu omogućuju da uđe u ljudski organizam. Sorensen je i za norvešku televiziju NRK rekao da je novi tip koronavirusa znatno drugačiji od koronavirusa koji izaziva snažnu akutnu infekciju pluća (SARS) i da ima specifične karakteristike koje nisu ranije viđene u prirodi.

Tvrdnje dvojice znanstvenika podržao je i bivši šef britanske vanjskoobavještajne službe MI6, Richard Dearlove, koji je rekao da su Sorensen i Dalgleish došli do znanstvenog dokaza da je koronavirus proizveden u laboratoriju.

Prethodno je isto tvrdio i američki tajnik Mike Pompeo, što je Faktograf uporno cenzurirao nazivajući tvrdnju lažnom viješću.

Neetička borba za prevlast na tržištu lijekova za vrijeme pandemije COVIDA-19 prozvana teorijom zavjere i lažnom viješću

U navedenom članku Faktograf između ostalog obrađuje i temu tržišne prevlasti između lijeka Hidroksiklorokin i Remdesivir kojeg promiče “globalistička kabala” na čelu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Billom Gatesom i Georgeom Sorošem, koju naziva teorijom zavjere, pa navodi sljedeće:

Faktograf: “Pa ipak, OAN tvrdi kako je na dijelu globalna zavjera promoviranja remdesivira umjesto hidroksiklorokina kao lijeka za Covid-19, sve s ciljem da “globalistička kabala” diskreditira Trumpa i provede svoj plan o ovladavanju svijetom...politički protivnici iz Demokratske stranke pokušavaju sabotirati, i to udruženi s Kinom, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Billom Gatesom i Georgeom Sorošem. Tvrde da je ova “globalistička kabala” umjetno stvorila pandemiju koronavirusa s ciljem depopulacije planeta i uspostavljanja kontrole nad preostalim dijelom čovječanstva…

Faktograf cenzurira informaciju da hidroksiklorokin može biti učinkovita terapija za Covid-19 nazivajući je lažnom viješću

Faktograf: “Kasnije su objavljena i dodatna istraživanja o učinkovitosti hidroksiklorokina u terapiji protiv Covida-19. Istraživanje američke Veterans Health Administration pokazalo je da hidroksiklorokin ne samo da nije učinkovit u tretiranju simptoma novog virusa, već može biti i uzrokom povećane stope smrtnosti. “

Kao dokaz da lijek Hidroksiklorokin iznimno opasan Faktograf upućuje na istraživanje “Outcomes of hydroxychloroquine usage in United States veterans hospitalized with Covid-19”:

Ipak, isto istraživanje tek je preliminarna studija u fazi pregledavanja, ne bi li dobila odobrenje za objavu u kojem stručnom medicinskom časopisu. Odobrenje još nema. U tom prelimiranom istraživanju koje navode kao svoj glavni dokaz za tvrdnju o štetnosti i smrtonosnosti hidroksiklorina u liječenju bolesti covid-19, jasno stoji da se radi o preliminarnom istraživanju koje se ne može koristiti u kliničkoj praksi. Kako stvari stoje s kritikama, izgleda da se ovo istraživanje nikada niti neće objaviti, a još manje koristiti. U dosadašnjim kritikama autorima istraživanja se posebno prigovara da nisu bili objektivni, da su koristili unaprijed poznate podatke. Naročito jer su se u kontrolnoj skupini pacijenata tretiranih Hidroksilorkinom prethodno našli oni teško bolesni, a na placebo strani pacijenti sa značajno lakšim bolestima. Od njih se zahtijeva da odgovore na pitanje čemu koristi istraživanje u kojem je već izvjestan ishod s očekivano više smrtnih slučajeva na strani grupe koja je tretirana Hidroksilorkinom, u odnosu na zdraviju, placebo grupu, koja nije tretirana lijekom.

Pretpostavljamo da bi moglo biti iskorišteno za potrebe nelojalne konkurencije, kao priprema za promociju druge terapije ili lijeka.

Faktograf : “Do istog su nalaza došla još dva istraživanja”

Faktograf :Ovaj tekst naknadno je dopunjen informacijom koju je 3. lipnja 2020. objavio The Guardian, a koji je otkrio kako su dvije studije koje su pokazale štetnost korištenja hidroksiklorokina za tretiranje Covida-19 bazirane na podacima upitne kvalitete.

Faktograf je dopunio svoj članak podatkom da su navedena istraživanja na temelju kojih su proveli cenzuru bazirana na podacima “upitne kvalitete”, no to ih nije spriječilo da i dalje te podatke koriste za svoje tvrdnje u kojima Hidroksiklorokin nije samo štetan, već može biti i smrtonosan:

Oba istraživanja “upitne” kvalitete provedena su na temelju podataka tvrtke Sugisphere i nedavno su se pokazala lažnima te su, iako prethodno objavljena, naknadno povučena!

Ugrožena sigurnost hrvatskih građana i rad protiv interesa Republike Hrvatske

Predsjednik SAD-a, Donald Trump je još u ožujku 2020. godine počeo javno zagovarati tezu da Hidroksiklorokin uspješno liječi Covid-19, posebno u kombinaciji s azitromicinom, antibiotikom koji je izumila hrvatska Pliva, a koji je poznatiji pod tržišnim imenom Sumamed. Faktograf je tada poput čarobnog sveznajućeg izvora svih mogućih svjetskih znanja, tvrdio je kako ne postoje znanstveno utemeljena osnova temeljem koje bi se moglo tvrditi da Hidroksiklorokin liječi Covid-19, pa je cenzurirao čak i brojne izjave predsjednika Amerike, nazivajući ih netočnim ili lažnim tvrdnjama. Uz navedeno, dodatno je onemogućavao da se takve i slične objave na popularnoj društvenoj mreži Facebook lako vide ili dijele među korisnicima. Štoviše, predstavljajući se javnosti kao “meritum” znanja, tvrdio je da je Hidroksiklorokin za svrhu liječenja COVID-19 čak smrtonosan.

Zbog svega navedenog, kada bi se utvrdilo, kako smo mi u nastavku ovog članka, da Faktograf nije bio u pravu, moglo bi se reći da je, koristeći se protupravnom ulogom cenzora, koju mu nije omogućio hrvatski zakonodavac, prikrio potencijalno važne informacije bitne za liječenje u vrijeme pandemije bolesti COVID-19, čime je obmanuo javnost, ugrozio sigurnost građana i direktno djelovao u tuđem interesu, protivno interesa građana Republike Hrvatske.

Odbačena istraživanja na osnovu kojih je Faktograf cenzurirao informaciju opovrgavajući da je jeftini Hidroksiklorokin mogući lijek za COVID-19 označavajući je lažnom viješću

Početkom mjeseca lipnja 2020. godine, povučen je znanstveni rad pod naslovom “Hydroxychloroquine or chloroquine with or without a macrolide for treatment of COVID-19: a multinational registry analysis ” objavljen 22. svibnja 2020. godine u utjecajnom medicinskom časopisu The Lancet, u kojem se navodi da Hidroksiklorokin povećava rizik od smrti od Covida-19, na kojem je Faktograf temeljio tvrdnje o njegovoj neučinkovitosti i smrtonosnosti. Medicinski časopis The Lancet povukao je članak nakon što su se od njega ogradila trojica od četvorice autora navodeći zabrinutosti zbog kvalitete i istinitosti podataka sažetih u studiji. Isto se dogodilo i s člankom “Cardiovascular Disease, Drug Therapy, and Mortality in Covid-19” objavljenom u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine, koji je također povučen zbog istog razloga. Oba istraživanja su za Faktograf bili ključna osnova za cenzuru tvrdnje da je Hidroksiklorokin uspješan u liječenju COVID-19.

Skupi lijek Remdisivir u liječenju bolesti COVID-19 povezan sa Sorošem i Bill Gatesom

Glasno tvrdeći da je Hidroksiklorokin neučinkovit, štetan i potencijalno smrtonosan lijek za bolest Covid-19, Faktograf je posredno upućivao na lijek Remdisivir. Pogledajmo zašto nas je Bill Gatesov i Sorošev alat za cenzuru upućivao upravo u tom smjeru. Naime, vlasnik originalnog patenta lijeka Remdesivir je tvrtka Gilead.

Gilead je u partnerstvu s tvrtkom Wuxi Pharmaceuticals ili Wuxi AppTec čiji je vlasnik George Soroš.

Ovdje je ispis portfelja upravljanja Sorošovih fondovia kojim se isto potvrđuje:

Istraživanje koje promovira korištenje Remdesivira kao lijeka protiv COVIDA-19 financirala je Međunarodna medicinska organizacija UNITAD.

UNITAID surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom u programima “suzbijanja” HIV-a, tuberkuloze i malarije, a odnedavno i Covida-19, a među njegovim glavnim donatorima je Zaklada Bill i Melinde Gates.

Zaklada Billa i Melinde Gates upravlja i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO)

Važno je istaknuti da je trenutno najveći* donator Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) također Zaklada Bill i Melinda Gates, uz najmanje još jednog od glavnih donora, Gavi saveza za cijepljenje, kojega također financira privatna Zaklada Billa i Melinde Gates. WHO je proglasila globalnu pandemiju COVIDA-19 te je većini nacionalnih zavoda za javno zdravstvo, pa tako i hrvatskome, dala preporuke i smjernice o načinu i vrsti liječenja, ako i o provođenju izvanrednih mjera za vrijeme trajanja pandemije. Na donjoj slici nalzi se popis najvećih donora WHO-a u razdoblju 2016. – 2017. godine.

*SAD na čelu s predsjednikom Donaldom Trumompom obustavila je financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tijekom pandemije COVID-19.

Faktograf, Gong i George Soroš

Faktograf je pokrenut 2015. godine kao zajednički suizdavački projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a. Od 2018. godine GONG samostalno vodi projekt Faktografa kao jedini izdavač.

Gong između ostalih financiraju hrvatski građani putem raznih ministarstava i lokalne samouprave, ali i George Soroš putem svoje zaklade Otvoreno društvo.

Obratite pažnju na Faktografovu cenzuru, jer bi tvrdnje koje označavaju lažnom viješću za vas mogle biti korisne informacije!

Hvala na pažnji!

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola
3 years ago

Bilo bi uz ovo još dobro dodati da Faktografi i slučni još imaju sufinanciranje od NAD udruge što je dio američke CIA-E koju financira direktno SAD

Mirsad Dubravić
3 years ago
Reply to  Nikola

Imate li neki izvor za tu informaciju i tvrdnju?