FILM: Okupacija Palestine – Occupation 101 – s prijevodom

3
1412

Više od godinu dana svjedoci smo okupacije pLandemijom, a o tome sam pisao danas, te smo zbog toga i protestirali. Smeta nam oduzimanje naših ljudskih prava i sloboda.

No zamislite okupaciju koja se odvija više od 50 godina, gdje vam usred noći upadaju u kuću, oduzimaju i odvode roditelje i nikada ne vraćaju, gdje ne znate kada odete u školu hoćete li se vratiti kući i ako se vratite hoće li te kuće više biti na tom mjestu? To je svakodnevni život djece u Palestini već desetljećima.

Ovih dana svjedoćimo ponovnoj agresiji Izraela i strahovitoj odmazdi nad civilima u Palestini u području Gaze. Što god da je bio povod ovih zbivanja, samo je mali dio onoga što se događa već desetljećima.
Prosječno upućenoj osobi mediji plasiraju vijesti kako postoje podjednako odgovorne strane, no činjenice govore da na jednoj stranu imamo okupatora prostora Palestine već više od 50 godina, te uz strahovite pritiske pokušava preoteti ostali teritorij i protjerati ostatak stanovništva.

Tu moramo jasno razlikovati židovstvo i iskrene Židove kao praktične vjernike, koji se odupiru takvoj političkoj zloupotrebi svoje vjere, Cionizmu, ali nažalost takve istupe ćete rijetko vidjeti u medijima, jer su često cenzurirani od medija koji su, kako znamo, u rukama cionističke elite, ali svakako pogledajte neke od zanimljivih židovskih udruženja poput https://www.ijvcanada.org ili https://jewishvoiceforpeace.org
Dakle, moramo jasno razlikovati Cionizam, koji je kao politički pokret pokrenuo i osmislio ateist, i iskrene vjernike Židove koji se sami bore protiv Cionizma kao političkog pokreta koji zlorabi određena vjerska tumačenja židovstva.

Zanimljivo je primijetiti slijedeće:

Theodor Herzl – ateist i utemeljitelj političkog cionizma

1. Cionistički je pokret pokrenuo i učvrstio ateist – Theodor Herzl

2. I tada su ga, kao i sada, vjernici Židovi smatrali protivnim učenjima Tore i protivno Božjoj volji.

3. Financijsku potporu dobili su od istih takvih (ne)Židova (obitelj Rotschild) i ostalih političkih grupa kojima je ideja u rješavanju židovskog pitanja i iseljavanja Židova iz njihove zemlje bila privlačna ideja.

Daljini razvoj i povijest države Izrael, pod patronatom Britanije i cionističko-židovske obitelji Rotchshchild, tekao je postepeno sve do kraja drugog svjetskog rata i službenog prihvaćanja države Izrael 1948. godine. Nakon toga se Izrael brzo širi na prostore koji su nekada pripadali Palestincima. Zanimljivo da se to poklapa s interesima naftnih lobija, što uključuje i muslimansko-arapske zemlje bogate naftom kojima odgovara nestabilnost na Bliskom istoku radi većih cijena nafte i njenih derivata. Onome tko razmišlja, to puno toga objašnjava. No nekada su arapske zemlje pokušavale glumiti suparništvo s Izraelom, a sada se to čak više niti ne krije.

Da biste bolje razumjeli vijesti koje sada čujemo u medijima, pogledajte ovu sliku gore. Gornja slika pokazuje kako se Izrael širio na području Palestine tokom godina. Zadnja desna fotografija prikazuje preostali dio koji je još naseljen Palestincima. Donji lijevi dio kod Sredozemnog mora je pojas Gaze, i jedan je od najgušće naseljenih područja na svijetu, pri čemu je jedno od područja sa najmlađom populacijom na svijetu. Tu je preko 3 milijuna stanovnika na vrlo uskom području. Kada tu bace jednu bombu, ne možemo govoriti o “preciznom navođenju”. Ona će sigurno ubiti nedužne civile i djecu koji su de facto u “zatvoru pod vedrim nebom” i pod potpunom kontrolom i nadzorom Izraela. S desne strane, ovaj rascjepkani dio je Zapadna obala, i tu Izrael gradi ilegalna doseljenička naselja, te na takav način čini Palestincima život potpuno nepodnošljivim tjerajući s tog područja.

Film koji vam ovdje donosimo prikazat će vam, koliko je to moguće, kakvo je stanje okupacije u Palestini, te na koji način ljudi tamo žive. Tako ćete bolje razumjeti zašto dolazi do sukoba i koji je jedini pravi način na koji se može riješiti ovaj problem.

Film je jedan od starijih, ali najboljih dokumentarnih filmova s ovom tematikom. Prijevodi i titlovi su rađeni u skladu s mogućnostima, no svjesni smo da sadrže greške, stoga ako imate vremena i volje, stavljamo ih ovdje da ih slobodno doradite i ispravite, a i iskoristite u daljnjoj distribuciji.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rp4all
1 year ago

ponovnoj agresiji Izraela? dečko ti si krelac sa neznanjem

Mirsad
1 year ago
Reply to  Rp4all

Vidi se po Vašem komentaru i greškama u pisanju da niste u stanju ovo razumjeti pa slobodno tražite druge portale gdje će materija biti jednostavnija.

Rp4all
1 year ago
Reply to  Mirsad

za zadovoljstvom!