Super-država upravljana umjetnom inteligencijom A.I. i korporativni novac u nadzoru zdravstva – 1. dio

0
3388

Nafeez Ahmed 14. svibnja, 2020.godine

Prvi dio Nafeez Ahmedove velike istrage o novcu, ljudima i razlozima velikog prodora u medicinske podatke

Kriza javnog zdravstva uzrokovana pandemijom COVID-19, pogoduje sumnjivoj mreži tvrtki za nadzor tehnologije u sprezi s visokim vladinim dužnosnicima, a na štetu ljudskih života. Financijske avanture bivšeg vrhunskog špijuna MI5 i medicinske fantazije najvažnijeg savjetnika premjera Borisa Johnsona upućuju na uznemirujući zaplet: korporativna super-država koju vodi umjetna inteligencija, s posebnim naglaskom na genetička istraživanja NHS-a (Nacionalni zdravstveni sustav) nadahnuta eugenikom.  

Priča započinje s britanskim sigurnosnim službama, a završava s Dominic Cummingsom. Otkriva u kojoj su mjeri demokracija i javno zdravstvo ugroženi zbog niza neuspjeha (op.p.britanske) Vlade koji vuku korijene iz jedne propale ideologije pod utjecajem modernih relikvija znanstvenog rasizma.

U nedjelju, 12. travnja, Vlada je najavila da će NHS predstaviti novu aplikaciju za praćenje mobitela zbog pandemije COVID-19. Rezultat te najave je niz analiza, komentara i gorućih pitanja o povredi privatnosti, koja su nametnuta ovakvim razvojem događaja. No, ono što se ne iščitava iz ovih pitanja puno je širi kontekst koji bi mogao rasvijetliti zašto vlada na tako dramatičan način nije uspjela spriječiti neviđenu javno-zdravstvenu katastrofu koja je Veliku Britaniju postavila na drugo mjesto u svijetu po broju smrtnih slučajeva u pandemiji COVID-19.

Istog dana kada je najavljena aplikacija za praćenje mobitela, bivši generalni direktor britanske službe za sigurnost MI5 Lord Jonathan Evans ustvrdio [1] je da se postojeća tehnologija koja se koristi u istragama u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala može upotrijebiti i za proširenje aplikacije koju razvija NHSX, podružnica NHS Nacionalnog zdravstvenog sustava usmjerena na razvoj digitalnih inovacija.

Lord Evans, koji je bio na čelu MI5 od 2007. do 2013., trenutno vodi vlastitu službu za nadzor javnih normi te je glavni savjetnik premijera Borisa Johnsona o etičkim standardima u javnom sektoru.

“Jake ovlasti za nadzor prihvatljive su tamo gdje su podjednako strogi nadzor i odgovornost koji osiguravaju da se ovlasti primjenjuju zakonito, proporcionalno i samo tamo gdje je to potrebno”, napisao [2] je u Sunday Timesu. “Trenutno, takav slučaj imamo s antiterorizmom, a isto se mora odnositi i na zdravlje.”

Prije više od tjedan dana, ministar zdravstva Matt Hancock već je odobrio [3] GCHQ-u (Sjedište vladinih komunikacija) pristup podacima NHS-a, posebno s osnove cyber-sigurnosti.

Ono što je bivši vrhunski špijun izostavio reći jest to da je već prošle godine Ured povjerenika za istražne ovlasti (IPCO) utvrdio [4] da je MI5 prekršio Zakon u vezi s mjerama zaštite nadzora namijenjen ograničavanju razmjene i pohrane presretnutih podataka. Privatni podaci milijuna običnih građana mogli su se dijeliti sa stranim vladama na temelju netransparentnih i neprimjerenih protokola o „nacionalnoj sigurnosti“.

Lord Evans je također povezan s rastućom privatnom industrijom kibernetičke sigurnosti koja već dugo ima za cilj iskoristiti jezivu privatizaciju NHS-a isključivo radi profita. Štoviše, povezan je s tri gigantske korporacije koje trenutno profitiraju od velikih ugovora s NHS-om.


Od špijunskog šefa do lobista

Put lorda Evansa od generalnog direktora MI5 do višeg korporativnog savjetnika nije osobito ujednačen s putevima njegovih prethodnika i nasljednika u istoj ulozi. No, pruža jedan uvid o tome na koji način britanska industrija nacionalne sigurnosti profitira od djelomične privatizacije britanske javnozdravstvene infrastrukture.

Prema „DeclassifiedUK-u“, platformi za istraživačko novinarstvo usredotočenoj na pitanja britanske nacionalne sigurnosti, bivši britanski špijunski šefovi redovno su lobirali [5] kod Vlade za privatni sektor. Rezultat toga je da je Vlada uložila milijune funti poreznih obveznika u privatne tvrtke koje se bave „nacionalnom sigurnošćui” što je oslabilo spremnost države u borbi protiv pandemije, a dalo prioritet daleko nižim prijetnjama.

Pandemija COVID-19 još više ubrzava ovaj proces s obzirom na to da vlada daje neviđenu moć privatnim tehnološkim tvrtkama s malo transparentnosti.

Tijekom 33 godine u britanskoj službi sigurnosti, Lord Evans igrao je ključnu ulogu u politici Agencije u borbi protiv špijunaže i antiterorizma e je rukovodio protuterorističkim odjelom tijekom “Rata protiv terorizma” nakon 11. rujna 2001.

 2009. godine, kao zamjenik direktora MI5 isticao se opravdavajući [6] povezanost Agencije sa stranim režimima radi dobivanja obavještajnih podataka MI5 i MI6 prikupljenih mučenjem osumnjičenih za terorizam.

Iste godine, 2013., kada se Lord Evans povukao iz MI5, ured Registra Nacionalnog Rizika britanskog kabineta upozorio [7] je da je pandemija “najznačajniji rizik za civilno izvanredno stanje”, veći prioritet veći čak i od katastrofalnog terorističkog napada ili priobalnih poplava.

Nakon svoje MI5 karijere, Lord Evans postao je lobist privatne industrije za nacionalnu sigurnost koja velikim dijelom nije uspjela zaštititi Britaniju od ovog rizika. Brzo je napredovao i zauzimao visoke pozicije u industriji financijskih usluga, uključujući i visoko plaćene pozicije u Accenture, Deloitte i HSBC.


Trgovački putnik špijunskog poduhvata osmišljenog od strane GCHQ

Do rujna 2013. pridružio se savjetodavnom odboru Darktracea, tvrtki za kibernetičku sigurnost baziranoj na umjetnoj inteligenciji, vrijednoj 1,65 milijardi dolara koju su britanski obavještajni službenici [8] “osnovali” ranije te godine, a čija je temeljna tehnologija prvotno osmišljena [9] od strane GCHQ, britanske verzije NSA (agencije za elektronički nadzor) koja je netom dobila neviđen pristup NHS informacijskim sustavima.

Prema detaljnoj analizi [10] DeclassifiedUK, Darktrace ima gotovo simbiotski odnos obavještajne zajednice Velike Britanije i SAD-a, s osobljem koje dolazi iz GCHQ, MI5, MI6, Ministarstva obrane Velike Britanije, vojnih i specijalnih snaga Velike Britanije.

Dokumenti vladinog Savjetodavnog odbora za poslovna imenovanja (ACOBA), koji bi trebao regulirati sukob interesa za odlazeće vladine dužnosnike, potvrđuju [11] da je u vrijeme njegovog odlaska 2013. godine Lordu Evansu izdano odobrenje od strane tadašnjeg premijera Davida Camerona da se osobno uključi u lobiranje Vlade Velike Britanije u ime svog novog poslodavca Darktrace-a, i to samo nakon dvije godine od aktivnog sudjelovanja u službi.

Matt Hancock je dugogodišnji obožavatelj tvrtke osmišljene od strane GCHQ, koju savjetuje Lord Evans. Darktrace je 2017. godine bio vodeći član trgovinske delegacije Velike Britanije u Singapuru na čelu s Hancockom [12] u svojstvu tadašnjeg ministra za digitalne tehnologije. Navedene godine se pokazalo da je jedan od novih klijenata Darktracea bila „NHS-ova agencija“ koja je navodno zaštićena od napada zlonamjernog softvera WannaCry pomoću tehnologije „Enterprise Immune System“.

U srpnju 2018. godine Hancock je postao ministar zdravstva i socijalne skrbi s time da ga je Darktrace nastavio slijediti u NHS. Istog mjeseca tvrtka je objavila [13] da je s vladinim odjelom potpisala „višemilijunski ugovor” kako bi implementirala svoju tehnologiju za zaštitu „javnih usluga i podataka građana”, no bez otkrivanja o kojem se vladinom odjelu radi. Mjesec dana kasnije, tvrtka je potvrdila [14] da NHS pojačava usvajanje Darktrace-ove tehnologije „kako bi zaštitila sustave i podatke o pacijentima, uključujući podatke o receptima i krvnoj grupi“.

U jeku krize uzrokovane pandemijom COVID-19, Darktrace je pokušao osigurati ovaj posao izjavivši [15] da će svoje usluge NHS-u nuditi besplatno.

U međuvremenu, Lord Evans je 2015. godine također dobio [16] novu ulogu kao neizvršni direktor kompanije Ark Data Centers, britanske tvrtke za pohranu podataka. Zamijenio je svog prethodnika, bivšu šeficu MI5-a, barunicu Eliza Manningham-Buller. Iste godine, Ark Data Centers je osvojio [17] četverogodišnji ugovor vrijedan 700 milijuna funti sklopljen s Uredom Vlade za opskrbu svih vladinih podatkovnih centara putem ugovora o Crown Hostingu.

Do 2018., iste godine kada se Darktrace počeo širiti u NHS, Ark Data Centers je osigurao četverogodišnje proširenje u iznosu od 500 milijuna funti u okviru Crown Hostinga, očigledno zaobilazeći [18] uobičajeni postupak natječaja u ime izbjegavanja poremećaja proizašlih iz Brexita. Kasnije te godine, zaklade NHS-a počele su se zauzimati [19] za rješenje za pohranu podataka podržano od strane Ark Data Centers.

Za to vrijeme Lord Evans je bio izuzetno zauzet. Samo prethodne godine preuzeo je novu poziciju neizvršnog direktora u britanskoj tvrtki za financijske usluge KPMG te mjesto [20] u Odboru za javni interes. Potonja je odgovorna za „nadzor aspekata javnog interesa u donošenju odluka za KPMG LLP (UK) i njegove povezane subjekte, uključujući pravne interese klijenata i vlade.“

Unatoč navedenom, KPMG je preuzeo odgovornost za privatizaciju NHS-a, poduhvat u kojem uloga Lord Evansa u odboru govori o značajnom previdu.


KPMG: Kada BDP nadilazi živote

Još u listopadu 2010. godine, šef britanske uprave za javno zdravstvo pri KPMG Mark Britnell, u vrijeme obnašanja dužnosti zdravstvenog savjetnika premijera Davida Camerona, izjavio [21] je na globalnoj konferenciji o zdravstvenoj skrbi – Apex Partners: „U budućnosti će NHS biti pružatelj državnog osiguranja, a ne državni isporučitelj. NHS neće imati milosti, a najbolje vrijeme za iskoristiti ovu priliku bit će u sljedećih nekoliko godina.”

Brošura Apex Partnersa dalje je pojasnila [22] bit komentara Britnell-a: “U budućnosti će “svaki voljan davatelj usluga” iz privatnog sektora moći prodavati robu i usluge sustavu … Monolitna ruka državne kontrole bit će olabavljena, što će pružiti ogromnu priliku za učinkovite davatelje usluga iz privatnog sektora.”

Do 2015, KPMG je bila jedna od nekoliko tvrtki u sektoru financijskih usluga imenovanih kao odobreni davatelji [23] usluga za oko dvije trećine konzorcija u natječajima za planiranje i nabavu u pružanju skrbi liječnicima opće prakse u koncesiji.

Tijekom krize uzrokovane pandemijom COVID-19, KPMG je osigurao ugovor s Vladom za nadzor upravljanja NHS-ovim Nightingale bolnicama. KPMG također ima ulogu savjetnika Odjela za rad i mirovinski sustav u planiranju mjera zbog pandemije uzrokovane korona virusom.

Mnoge Nightingale bolnice nisu korištene, neki su to pozdravili kao uspjeh u oslobađanju postojećih kapaciteta. No, zaposlenici u novim bolnicama tvrde [24] da su pravi problem nedostatak odgovarajućeg osoblja, manjak medicinskih sestara educiranih za brigu o kritičnim bolesnicima, nedostatak opreme za dijalizu i održavanje srčane funkcije u onim bolnicama predviđenim za rješavanje problema kod bolesnika s višestrukim otkazivanjima organa, drugim riječima, nisu adekvatno opremljene za liječenje najkritičnijih bolesnika [25].

Istovremeno s utjecajnom ulogom vladinog ugovronog izvođača, proizlazi da je KPMG najglasniji u isticanju potrebe za uravnoteženjem gospodarstva s prioritetima javnog zdravstva.

U poruci iz travnja upućenoj prema 16.000 zaposlenika tvrtke, predsjedavajući KPMG-a Bill Michael napisao [26] je da “u nekom trenutku riskiramo da će ekonomska katastrofa nadmašiti ljudsku”. Ali uvjeravao je svoje zaposlene da je KPMG „na pravoj poziciji“ da savjetuje Vladu o „teškoj odluci… uspostavljanju ravnoteže između zdravlja ljudi i ekonomije.“


Promoviranje pristupa podacima putem umjetne inteligencije (A.I.) u javnom sektoru

Uz ove višestruke poslovne uloge, Vlada je imenovala Lorda Evansa za predsjednika Odbora za Standarde u javnom životu u listopadu 2018. zaduženog za savjetovanje premijera o etičkim standardima u javnom sektoru. Za postavljanje na tu poziciju pozvao ga je [27] veteran Ureda Premijera, Jonathan Hellewell, trenutno na poziciji posebnog savjetnika Borisa Johnsona o vjerskim zajednicama.

Čini se da je Lord Evans vladin čovjek s ciljem raščišćavanja puta ostvarenje plana za revoluciju umjetne inteligencije koja bi, naime, potajno privatizirala javni sektor.

Ranije 2018. godine Lord Evans obratio [28] se kolegama u Domu lordova. Napomenuo je da je savjetnik britanskog start-upa Facewatch koji se bavi prepoznavanjem lica izloživši prednosti sveobuhvatnog proširenja te tehnologije u cijelom društvu, u prometu, trgovinama, zabavi, u javnim prostorima, od strane policije, vlade, te u privatnom sektoru radi „omogućavanja preventivnih radnji koje se trebaju poduzeti” u “obavještajne svrhe”, pa čak u “dokazne” svrhe prema važećim “standardima”. “Isto tako, važno je da u ovom slučaju odvjetnici ne profitiraju”, aludirajući na problem koji bi mogao nastati uslijed već donešenih zakona o privatnosti.

Tijekom vremena provedenog u Facewatch-u, od 2014. godine, tvrtka je naglo proširila svoju djelatnost „gradeći bazu podataka o navodnim prekršiteljima zakona, čije su slike dobili od tvrtki koje su se prijavile za tu uslugu“. Iako, teoretski, svi koji sumnjaju da su pogrešno dodani u ovu bazu mogu tražiti uklanjanje, kako primjećuje [29] tehnološki novinar Geoff White kaže: “da biste to učinili, morate znati ili sumnjati da ste u bazi podataka, a budući da podaci tvrtke nisu javni, to je nemoguća misija … vaše lice se sada koristi za pristup bazama podataka o vama, tko kontrolira te baze? Koliko su točne? I kako to ikada možete saznati?”

Facewatch vodi internetsku platformu za prijavu kriminala i dijeljenje obavještajnih podataka potvrđenu [30] od strane Secured by Design, službene britanske policijske sigurnosne inicijative. Čini se da sustav djeluje bez odgovornosti kao crna lista masovnih izvora kojemu nedostaje [31] suvisli postupak.

Lord Evans je napustio položaj u Facewatch-u preuzevši novu poziciju u britanskoj službi za zaštitu javnih standarda. U tom je svojstvu nadgledao značajno izvješće [32] koje je u osnovi pozivalo vladu da ubrza s velikim planom implementacije umjetne inteligencije (A.I.) širom britanskog društva, uključujući i NHS. Iako priznaje da Vlada „nije uspjela“ u cilju „otvorenosti“ u korištenju umjetne inteligencije, izvješće nije zagovaralo nikakvu veliku promjenu [33] u modelima upravljanja u javnom sektoru.

“Naši dokazi pokazuju da zdravstvena zaštita i policija trenutno imaju najrazvijenije programe umjetne inteligencije, pri čemu se tehnologija koristi, primjerice, za identificiranje očnih bolesti i za predviđanje stope ponavljanja kriminalnih djela, iako se stupanj zrelosti sustava razlikuje između NHS-a i policijskih snaga”, navodi se u izvještaju [34].

Glavna prepreka usvajanju istog je problem oko pristupa podacima, zaključeno je u izvješću: „Stručnjaci za javnu politiku često navode da je pristup stvarnoj količini potpuno ispravnih, kvalitetnih podataka ograničen i da probni sustavi još nisu spremni staviti ih u uporabu. Naš je dojam da se mnoga javna tijela još uvijek usredotočuju na ranu fazu digitalizacije usluga, a ne na ambicioznije projekte umjetne inteligencije.”

Usred nekoliko dobrodošlih preporuka za bolje regulatorno usmjeravanje i etičke kodekse, općeniti uvid izvještaja bio je raščistiti put za postupno uništavanje demokratskog procesa.

Izvještaj je odbacio ideju regulatora umjetne inteligencije i pažljivo izbjegao prestrašiti Lorda Evansa s novim zakonom o umjetnoj inteligenciji. Pristup koji je u potpunoj suprotnosti ideje tvorca “Opće uredbe o zaštiti podataka” (GDPR) Paula Nemitza, da [35] kojom tvrdi “Ako se zakonom ne regulira ovu sveprisutnu i često presudno odlučujuću tehnologiju, to će zapravo predstavljati kraj demokracije”.

Izvješće Lorda Evansa objavljeno je u veljači 2020., u periodu dok je pandemija COVID-19 uzimala maha. Izvješće je dobilo minimalnu pažnju, usprkos tome što je time dalo zeleno svjetlo novoj eri korištenja umjetne inteligencije koja će oslabiti britanske temeljne demokratske kontrole tripartitne vlasti: zakonodavne, izvršne i sudske.


NHS kao središnji dio revolucije korištenja umjetne inteligencije

Iako je Lord Evansa u izvješću priznao da neki od najrazvijenijih programa umjetne inteligencije u Velikoj Britaniji započinju s aktivacijom u NHS-u, zanemario je njihove mnogostruke implikacije.

NHS je zapravo tiho bio na čelu vladinog do sada najambicioznijeg pokreta za umjetnu inteligenciju. To je zato što vladini najviši dužnosnici privatizaciju i transformaciju NHS-a vide kao udarnu iglu prirodne nacionalne strategije za nadjačavanje suparničkih gospodarstava. Zvuči bizarno? I je!

Dvije godine prije nego što je Zaštitnik javnih standarda objavio svoje izvješće, Matt Hancock iznio je svoju viziju “preventivne, predvidive i personalizirane skrbi”, zasnovane na sveobuhvatnoj digitalnoj transformaciji NHS-a u kojoj bi se podaci o pacijentima usmjeravali u stvaranje novih aplikacija i usluga zdravstvene tehnologije. Jedna od usluga koju je promovirao [36] bila je aplikacija za pametne telefone kako bi se olakšala video savjetovanja s liječnicima opće prakse kreirana od strane start-up tvrtke Babylon Health, koji tu uslugu sada prodaje NHS-u. Idejni tvorac  Vote Leave (op.p. kampanje za izlazak iz EU), Dominic Cummings, također je bio plaćeni savjetnik [37] u Babylon Health do srpnja 2018., s time da je nastavio savjetovati tvrtku do rujna te iste godine.

Dana 4. rujna 2019.  Ureda premijera bio je domaćin [38] ministarskog okruglog stola o znanosti o životu i tehnologiji s ministrom zdravstva Mattom Hancockom, pozvavši ključne čelnike privatnog sektora. Sudionici sastanka bili su: Babylon, Darktrace i Lord Evans, NHS England i druge tvrtke poput Googleovog Deepmind i Faculty-ja.

Poput Babilona, i Faculty je usko povezan s Cummingsom, održavajući rad izbornog modeliranja kampanje Vote Leave (op.p. za izlazak iz EU). Direktor tvrtke, Mark Warner, brat je jednog od najboljih Cummingsovih pomoćnika u tehnologiji Ureda premijera, Bena Warnera. Sva trojica sjedila su na sastancima Znanstveno-savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE), koja je osnovana radi pružanja neovisnih znanstvenih savjeta Vladi tijekom pandemije COVID-19.

Umjesto da reagira najbrže moguće [39] na novi korona virus na temelju dosadašnjeg iskustva [40] javnog zdravstva, Vlada je ubrzala svoje ambicije za privatizacijom digitalizacije NHS-a. Međutim, iza ovih ambicija stoji izuzetno crna vizija, koja nije u potpunosti shvaćena.

Dana 13. ožujka, dan nakon što je vlada odustala od praćenja mobitela, a niz vladinih savjetnika za znanost javno je potvrdio [41] da prihvaća politiku „imuniteta stada“, Fakulty je objavio [42] da je „sklopio partnerstvo s NHSX-om u izgradnji svoga novog laboratorija za umjetnu inteligenciju za pomoć u pokretanju digitalne transformacije i korištenja umjetne inteligencije u NHS-u … Fakulty će pomoći NHSX-u u korištenju i primjeni najsuvremenijih tehnika umjetne inteligencije”.

To je bilo samo mjesec dana nakon što je Lord Evans objavio izvještaj svog odbora koji je uglavnom branio sveprisutnu rasprostranjenost korištenja umjetne inteligencije u britanskom društvu.

Prošle godine, viši rukovoditelji Faculty-a i Darktrace-a bili su dio šire skupine britanskih predstavnika umjetne inteligenciju koji podržavaju [43] rast programa „Primijenjena umjetna inteligencija 1.0“, na razini cijele države, a koji je podržan i od strane Vladinog ureda za umjetnu inteligenciju.

Fakulty je tvrtka koja je pomogla “konfigurirati” parametre prema modelu sveučilišta Oxford koji bi bili osnova za NHSX aplikaciju za praćenje mobitela [44]. Fakulty i Sveučilište Oxford negirali su da Fakulty izravno radi na razvoju aplikacije i da ima pristup njegovim podacima. No, Fakulty istovremeno radi s američkim gigantom na području obrade velikih podataka Palantir u ogromnoj vježbi [45] prikupljanja i obrade velikih količina povjerljivih podataka o pacijentima u Velikoj Britaniji u centraliziranoj vladinoj bazi podataka.

Prema optužujućoj analizi [46] dr. Michaela Vealea, stručnjaka za zaštitu podataka na University College London, prema britanskom zakonu, NHSX aplikacija koja se trenutačno testira na otoku Wight ne osigurava anonimnost, može doći do osobne identifikacije korisnika, a usprkos odbijanjima Vlade osmišljena je i dizajnirana za sustavno praćenje javno dostupnih prostora. Korisnici ne mogu izbrisati niti pristupiti vlastitim podacima u sustavu.

Lord Jonathan Evans i Dominic Cummings kontaktirani su u vezi ovog članka, no još se čeka njihov odgovor.


Izvori:

[1]https://www.thetimes.co.uk/article/use-of-surveillance-techniques-to-beat-coronavirus-requires-public-trust-f2v7lw3lr

[2]https://www.thetimes.co.uk/article/use-of-surveillance-techniques-to-beat-coronavirus-requires-public-trust-f2v7lw3lr

[3]https://www.computerweekly.com/news/252482363/Coronavirus-GCHQ-gets-access-to-NHS-data-to-beef-up-security

[4]https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/mi5-data-breach-safeguards-investigatory-powers-act-javid-a8913506.html

[5]https://www.dailymaverick.co.za/article/2020-05-07-revealed-how-britains-profiteering-spymasters-ignored-the-countrys-biggest-threats-like-coronavirus-and-endangered-the-public/

[6]https://www.theguardian.com/uk/2009/oct/16/mi5-chief-torture-al-qaida

[7]https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/211867/NationalRiskRegister2013_amended.pdf

[8]https://www.darktrace.com/en/press/2014/27/

[9]https://techcrunch.com/2016/12/05/darktrace-2/

[10]https://www.dailymaverick.co.za/article/2019-11-15-conflicts-of-interest-judge-in-julian-assange-case-fails-to-declare-sons-links-to-uk-and-us-intelligence/

[11]https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/377331/Letter_to_department_-_Dark_Trace.pdf

[12]https://www.businessweekly.co.uk/export/asia/darktrace-flies-flag-uk-singapore-cyber-summit

[13]https://www.darktrace.com/en/press/2018/246/

[14]https://www.healthcare.digital/single-post/2018/08/02/Darktrace-AI-defends-millions-of-NHS-patients-data-in-the-UK

[15] https://www.darktrace.com/en/press/2020/320/

[16]https://arkdatacentres.co.uk/blog/ark-announces-lord-evans-of-weardale-as-new-non-executive-director/

[17]https://www.theregister.co.uk/2015/03/12/ark_bags_700m_gov_data_centre_deal_sources/

[18]https://www.publictechnology.net/articles/news/crown-hosting-given-%C2%A3500m-four-year-extension-ccs-says-risk-national-infrastructure

[19]https://crownhostingdc.co.uk/sectors/health/

[20]https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/uk/pdf/2018/03/members-of-public-interest-committee-0318.pdf

[21]https://www.theguardian.com/politics/2011/may/14/david-cameron-adviser-health-reform

[22]https://www.apax.com/media/374179/apax-healthcare-thought-leadership-2010.pdf

[23]https://www.opendemocracy.net/en/ournhs/why-are-gps-being-told-to-hand-decisions-to-private-health-firms-and-their-lobbyists/

[24]https://www.itv.com/news/2020-04-24/why-hasn-t-the-nhs-nightingale-hospital-in-london-taken-off/

[25]https://www.independent.co.uk/news/health/coronavirus-nhs-nightingale-hospital-london-intensive-care-nurses-doctors-a9476251.html

[26] https://www.ft.com/content/20f7119a-6295-49e0-893b-a9d323978ec3

[27]https://www.civilserviceworld.com/articles/news/former-mi5-boss-says-he-has-independence-lead-public-standards-watchdog

[28]https://hansard.parliament.uk/Lords/2018-03-01/debates/0AD45D64-63CB-458F-B9B1-A41B2887C051/SecurityAndPolicingFacialRecognitionTechnology

[29]https://geoffwhite.tech/2019/05/13/facial-recognition-heres-what-youre-really-worried-about/

[30]https://forecourttrader.co.uk/news/archivestory.php/aid/12385/Forecourt_Eye_teams_up_with_Facewatch.html

[31]https://boingboing.net/2015/12/17/uks-unaccountable-crowdsourc.html

[32]https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/868284/Web_Version_AI_and_Public_Standards.PDF

[33]https://cspl.blog.gov.uk/2020/02/10/high-standards-can-help-unleash-the-potential-of-ai/

[34]https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/868284/Web_Version_AI_and_Public_Standards.PDF

[35]http://rsta.royalsocietypublishing.org/content/376/2133/20180089

[36]https://www.theguardian.com/politics/2018/nov/30/matt-hancock-accused-of-breaching-code-over-gp-app-endorsement

[37]https://www.thebureauinvestigates.com/stories/2019-10-11/conflict-of-interest-questions-over-dominic-cummings-job-at-health-tech-firm-babylon

[38]https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/860099/Q2_July_-_September_DHSC_Ministerial_MEETINGS.csv/preview

[39] https://bylinetimes.com/2020/05/01/the-coronavirus-crisis-government-anticipated-more-than-a-million-covid-19-deaths-but-refused-to-take-action-for-three-weeks/

[40] https://bylinetimes.com/2020/04/01/the-coronavirus-crisis-eight-week-suppression-strategy-could-stop-covid-19-in-its-tracks-says-ex-who-director/

[41] https://bylinetimes.com/2020/03/23/covid-19-special-investigation-part-three-behavioural-scientists-told-government-to-use-herd-immunity-to-justify-business-as-usual/

[42] https://faculty.ai/blog/faculty-appointed-to-help-create-nhs-ai-lab/

[43] https://www.forbes.com/sites/mirunagirtu/2019/06/11/tech-nation-launches-new-growth-programme-to-support-applied-ai-startups/

[44] https://bylinetimes.com/2020/05/06/whitehall-analytica-vote-leave-firm-tied-to-cambridge-analytica-will-configure-nhsx-contact-tracing-app/

[45] https://www.theguardian.com/world/2020/apr/12/uk-government-using-confidential-patient-data-in-coronavirus-response

[46] https://osf.io/preprints/lawarxiv/6fvgh

Članak preuzet sa:

Prijevod:  Dokumentarac.com

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments