VIDEO: Prof.dr.sc. Kary Mullis objašnjava prvu veliku prevaru s PCR testom kod bolesti HIV/SIDA – s prijevodom

0
3561

Kary Banks Mullis rođen je 28. prosinca 1944., a umro je 7. kolovoza 2019. Bio je američki biokemičar. Kao priznanje njegovom izumu tehnike lančane reakcije polimeraze (PCR test), podijelio je 1993. Nobelovu nagradu za kemiju s Michaelom Smithom, a iste godine je dobio i Japansku nagradu. Njegov je izum postao središnja tehnika u biokemiji i molekularnoj biologiji, koju je The New York Times opisao kao “vrlo originalnu i značajnu, koja praktički dijeli biologiju u dvije epohe prije PCR-a i nakon PCR-a”.

Da nas je netko unazad godinu dana pitao tko je Kary Mullis, prilično smo uvjereni da praktički nitko od nas ne bi znao odgovor. Sada znamo. Prof.dr.sc. Mullis je izumitelj PCR testa, glavnog testa koji se koristi za dijagnosticiranje C0VIDA-19. Mullis je umro prošle godine, pa nismo u mogućnosti čuti njegovo mišljenje o istome.

Jedna od prvih primjena PCR testa bila je analiza ljudskog tkiva na prisutnost HIV-a. U ovom videu Prof.dr.sc. Kary Mullis objašnjava kako se PCR test prvi put zloupotrebio da bi se zaradilo na bolesti HIV/SIDA, a čuti ćemo njegovo mišljenje o AIDS-u i općenito o znanosti, a kakvo bi bilo njegovo mišljenje o C0VIDU-19 prosudite sami.

Povezani dokumentarci:

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments