Suci se zalažu za ivermektin

0
1408
ivermektin - suđenje

Bila su potrebna dva sudska ročišta, mahniti medicinski i pravni manevri i iscrpljujuće odgađanje od 80 sati. No, napokon u 20:53 u ponedjeljak 3. svibnja, pacijentica s COVID-om 19 dobila je ivermektin koji joj je propisao liječnik, a dva puta naredio i sudac. 

Hoće li pacijentica u komi, Nurije Fype (68) preživjeti, još uvijek je upitno. Ralph Lorigo, odvjetnik koji se bori za njen život, još nije gotov.

Odvjetnik iz Buffala, NY, dobio je sudske naloge u petak 1. svibnja, a nakon što je prvi nalog bolnica  ignorirala, ponovno u ponedjeljak 3. svibnja, po kojem su u bolnici Elmhurst istog trenutka trebali dati ivermektin gospođi Fype. No, unatoč velikom odugovlačenju, Lorigo je u utorak 4. svibnja izgubio u pokušaju da natjera bolnicu u okolici Chicaga da plati novčanu kaznu u iznosu od 25.000 američkih dolara i sudske troškove te u pokušaju da spriječi bolnicu u skidanju odgovornosti za liječenje gospođe Fype.

Te dvostruke odluke – s jedne strane dopustiti davanje lijeka, ali osloboditi bolnicu odgovornosti za skupe odgode – pokazuju mogućnosti i ograničenja korištenja sudskih postupaka u slučajevima kad je očajnički potrebna skrb.

 “Svrha je bila dopustiti da se ovaj lijek dade i on se sada daje”, rekao je strankama sudac okruga DuPage James Orel. “Ovaj sud više nema potrebu išta slušati.”

No ostalo je otvoreno pitanje nepotpisivanja odustajanja. “Ako ne nastave s njezinim liječenjem”, rekao je Lorigo, “sutra ću opet biti na sudu.”

Značajne pobjede, rijetki slučajevi

Slučaj Fype i drugi pokazuju kako se bolnice opiru lijeku koji je vrlo obećavajući u liječenju COVID-a 19, no i patnju koju proživljavaju pacijenti i obitelji.

Sudovi pomažu u rijetkim slučajevima kad se može krenuti u pravnu bitku i kad si je netko može priuštiti. U drugoj odluci u utorak 4. svibnja sudac države New York također je podržao liječenje ivermektinom za pacijenta u bolnici Mount Sinai Nassau South Hospital na Long Islandu. Dosad je pet sudaca prihvatilo Lorigov argument da ivermektin može djelovati u slučajevima kad ništa drugo nije djelovalo.

U slučaju iz Chicaga, odvjetnik bolnice Elmhurst, Joseph Monahan, ustvrdio je da ivermektin “nije etičan za uporabu … izvan naše zajednice … nije dio standardne skrbi”. Pohvalio se kako je bolnica spasila 92 posto pacijenata s COVID-om.

Sudac Orel je odgovorio: “Još uvijek ima 8 posto onih koji su umrli“, rekao je. “Ako postoji lijek koji može pomoći pacijentu … i ništa drugo ne djeluje, a pacijentu se pogoršava stanje do kritičnosti, onda, da, i to ću razmotriti.” Znači, odvagao je dokaze i priklonio se onome što mnogi liječnici nazivaju “pravo na pokušaj”.

U slučaju s Long Islanda radi se o pacijentici Deborah Bucko, 52, koja je hospitalizirana 28. veljače. Kao i Fype, borba njezine obitelji da dobije ivermektin nije bila laka ni brza. Upućivane su molbe bolničkim liječnicima i administraciji i održane dvije sudske rasprave. Ova odugovlačenja nesumnjivo dovode do pogoršanja zdravlja kod pacijenata koji su na respiratoru, poput Bucko i Fype.

Sudska dokumentacija i svjedočenja u tim slučajevima, moji razgovori s Lorigom, dr. Pierrom Koryem, vodećim liječnikom za ivermektin te članovima obitelji Fype i Bucko otkrivaju šokantno neznanje i poricanje pozitivnih učinaka ivermektina u 53 ispitivanja, među kojima je i 27 randomiziranih kontroliranih kliničkih ispitivanja.

Smjernice koje ne funkcioniraju

Scott Mantel, suprug Deborah Bucko, proučavao je istraživanja o ovoj bolesti kada se obitelj razboljela u veljači. Njegovoj ženi su propisali antibiotik i inhaliranje, ali se stanje pogoršalo i primljena je u bolnicu. Tada je, šestog dana bolovanja od COVID-a i zabrinut da će doživjeti isto, Mantel došao do dr. Zeva Zelenka, pionira ranog liječenja. On je predložio ivermektin, hidroksiklorokin, azitromicin, cink i steroidne lijekove.

Mantel je izjavio da je nakon samo nekoliko sati bio 100 posto bolje. Bolest je gotovo potpuno nestala. „Nikad se u životu nisam liječio tako djelotvornim lijekovima.”

Nije bio siguran da je ivermektin bio ključni čimbenik, sve dok njegova kći (17) nije uzela sve osim ivermektina i trebalo joj je puno više vremena da se oporavi.

Mantelovi pokušaji da podijeli ta iskustva s bolničkim liječnicima naišli su na zid. Njihov odgovor: “Ne postoje stvarna istraživanja, nema konačnih studija, nisu recenzirani – termini su koje su koristili – i odbacili su ga”, rekao je.

Stotinama kilometara dalje od Elmhursta, Desarada Fype dobila je sličan odgovor kad je predložila ivermektin za svoju majku Nurije. “Oni to nemaju u protokolu. Nisu ga spremni koristiti. Misle da je to eksperimentalni lijek ”, rekla je. “Nije ga odobrila Federalna agencija za lijekove (FDA) za liječenje COVID-a. A popis nema kraja.”

Uistinu, čini se da medicinsko osoblje nije voljno razmotriti ništa osim naučenog protokola. U sudskim spisima navodi se da bolnica tvrdi da ivermektin “nije u skladu sa Smjernicama zdravstvenog sustava Mount Sinai”, koje se temelje na “preporukama profesionalnih društava, međunarodnih državnih agencija i mišljenja stručnjaka za zarazne bolesti …”

Iako agencije za javno zdravstvo nisu prihvatile jeftini generički ivermektin, iz razloga koji vjerojatno nisu povezani s dokazima, one ne mogu ponuditi ništa drugo. Mantel je tri tjedna gledao kako se stanje njegove supruge na respiratoru pogoršava  dok se nije suočio s liječnicima. “Vi je tretirate sukladno standardima, a njoj je sve gore”, rekao im je. “Što ćemo ovaj put učiniti drugačije?”

Tada je predao liječniku infektologu protokole Front Line COVID Critical Care Alliancea, koji su uključivali ivermektin. Na njegovo iznenađenje, jedan liječnik, koji nije imao pojma da gazi prema živom blatu, pristao je propisati lijek. U bolnici je aktiviran alarm. To je dovelo do prvog sudskog postupka, sučeve naredbe o petodnevnom liječenju i drugog kojim je naređen nastavak terapije.

“Činiti istu stvar i očekivati ​​različite rezultate je ludost”, rekao je Mantel, podsjećajući na spas koji su ponudili odvjetnik Lorigo i predsjednik FLCCC-a i stručnjak za ivermektin dr. Pierre Kory. “Gane me i sama pomisao na to”.

Liječnici koji se boje, dezinformacije

Lorigo, koji je odvjetnik 46 godina, primio je stotine poziva u vezi sa svojim slučajevima ivermektina. U jednom je trenutku razgovarao s liječnikom u Pennsylvaniji koji je želio “izjavu kojom se tvrdi da moja dozvola za rad neće biti ugrožena”, ako propiše ivermektin. Lorigo je rekao liječniku da ga Nacionalni institut za zdravstvo, koji službeno nije ni za ivermektin niti protiv njega, “štiti”. To mu nije bilo dovoljno.

Što kažete na spašavanje života pacijenta? Njegov odgovor: „To je jedan život. Ja imam dozvolu za rad koju moram zaštititi. “

Iako možda nisu upoznati s novijim znanstvenim spoznajama o ivermektinu, mnogi liječnici i medicinske sestre na prvoj liniji obrane su svjesni kako je ivermektin prikazan i, vjerojatno nepravedno, demoniziran. Znaju da ga za liječenje COVID-a 19 nije odobrila FDA, ali ih ne brine da nije odobrena niti rekonvalescentna plazma, iako je njena uporaba vrlo raširena. Možda znaju da je Svjetska zdravstvena organizacija rekla da se ivermektin smije koristiti samo u kliničkim ispitivanjima, a možda ne znaju da SZO savjetuje da se ne upotrebljava izuzetno popularni remdesivir.

Zapravo, suprotstavljajući se liječenju Nurije Fype, bolnica Elmhurst je kao dokaz A navela izjavu FDA-e pod naslovom „Zašto ne biste trebali koristiti ivermektin za liječenje ili prevenciju COVID-19“. Izjava objedinjuje životinjske s ljudskim formulacijama, tvrdeći da je lijek opasan zbog “višestrukih prijava pacijenata kojima je bila potrebna medicinska pomoć i koji su hospitalizirani nakon samoliječenja ivermektinom namijenjenim konjima”. Kad sam zatražio od FDA da definira “višestruko”, rečeno mi je da su prijavljena četiri slučaja, od kojih su neki “izgubljeni pa se nisu mogli više pratiti”.

Sklonite se u stranu. Dopustite ovaj lijek.

U svom naumu da sruši zahtjev Fype za ivermektinom, Elmhurtov dr. Daniel Sullivan ponovio je mantru da se ivermektin “rutinski koristi za liječenje ili prevenciju parazitskih crva”, “nije antivirusni lijek” i “nije odobren od strane FDA … za upotrebu u liječenju COVID-a 19. “

Ne spominje se da se od 1980-ih toliko uspješno koristi kod ljudi da je dvojici znanstvenika donio Nobelovu nagradu za medicinu 2015. Ili, kao što je dr. Kory primijetio u svom odgovoru, 20 posto lijekova odobrenih u jednu svrhu koristi se za drugu. Kory je primijetio da je FDA priznala da “nije pregledala podatke koji podržavaju upotrebu ivermektina u bolesnika s COVID-19 za liječenje ili prevenciju COVID-19.”

Nekoliko puta na saslušanju u Chicagu u utorak sudac Orel rekao je varijacije sljedeće izjave, koja bi se mogla savjetovati i bolnicama i agencijama za javno zdravstvo. “Sklonite se u stranu i dopustite ovaj lijek”, rekao je. “Neka se ovaj lijek primjenjuje.”

Napisala Mary Beth Pfeiffer

Preuzeto sa https://trialsitenews.com/when-nothing-else-works-judges-are-siding-with-ivermectin/

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments