PCR testovi se ne mogu koristiti kod utvrđivanja zaraznosti C0VIDA-19

1
1461

Švedska agencija za javno zdravstvo razvila je nacionalne kriterije za procjenu zaraznosti C0VIDA-19.

PCR tehnologija koja se koristi u testiranju za otkrivanje virusa ne može razlikovati viruse koji mogu zaraziti stanice i viruse koje je imunološki sustav neutralizirao pa se stoga ti testovi ne mogu koristiti za utvrđivanje je li netko zarazan ili nije. RNA iz virusa često se može otkriti tjednima (ponekad i mjesecima) nakon bolesti, ali to ne znači da ste još uvijek zarazni.

Postoji također i nekoliko znanstvenih studija koje sugeriraju da je zaraza kod C0VIDA-19 najveća na početku razdoblja bolesti.

S time se preporučeni kriteriji za procjenu zaraznosti temelje na kliničkom poboljšanju s razdobljem bez vrućice od najmanje dva dana i da je prošlo najmanje sedam dana od pojave simptoma. Za one koji su imali izraženije simptome, najmanje 14 dana nakon preležane bolesti čak i za one najbolesnije, prema individualnoj procjeni liječnika.

Kriteriji su razvijeni u suradnji s predstavnicima specijalnih udruženja unutar medicine infektivnih bolesti, kliničkoj mikrobiologiji, higijeni i kontroli infekcija. O njima se nedavno razgovaralo u grupi na sastanku 19. travnja 2021.godine povodom novih inačica virusa. Tada je procijenjeno da nije potrebno ažuriranje. Preporuke će se ažurirati kad se dodaju nova saznanja o zaraznosti C0VIDA-19.

Izvor: https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-om-kriterier-for-bedomning-av-smittfrihet-vid-covid-19/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Pero
2 years ago

Naravno https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1491/5912603 Ct iznad 35 je 0% pouzdan, a vrh pouzdanosti je na Ct=20 upotrebljivi raspon Ct=18-25