Kako je farmaceutska korporacija Bayer prodala lijek kontaminiran virusom HIV-a uzrokujući epidemiju AIDS-a u zemljama trećeg svijeta

1
3327

Ovaj članak podsjeća na to kako se s vremena na vrijeme otkrije poneki dokument koji dokazuje kako se farmaceutske kompanije, pa čak i regulatorne agencije, nedolično ponašaju u istraživanju i kršenju osnovnih načela humane, medicinske i poslovne etike, samo da bi ostvarile financijsku dobit, nakon čega za isto kazneno ne odgovaraju, dok se od čovječanstva zahtijeva da bespogovorno prihvaća njihove proizvode, čak i u smislu prevencije, pod pretpostavkom da su farmaceutski proizvodi potpuno sigurni. U nastavku je u kratko opisan događaj od prije 36 godina, iz vremena kada se svijet bojao AIDS-a kao što se danas boji COVIDA-19, pa pogledajmo tko ga je širio i na koji način.

Naime, kad su Bayer’s Cutter Laboratories shvatili da su njihovi krvni proizvodi, faktori VIII i IX ili antihemofilijački faktor (AHF) kontaminirani virusom humane imunodeficijencije (HIV), financijska investicija u proizvod smatrana je previsokom da bi se uništile zalihe. Cutter je lažno prikazao rezultate vlastitog istraživanja i prodao kontaminirani AHF prekomorskim tržištima u Aziji i Latinskoj Americi bez predostrožnosti termičke obrade proizvoda koji se preporučivao za uklanjanje rizika. Posljedično tome, hemofiličari kojima se ubrizgao faktor VIII i IX kontaminiran HIV-om, zaraženi su virusom HIV nakon čega su razvili bolest AIDS.

Bayer je 1984. godine shvatio da je nekoliko serija njegovog hemofilijskog lijeka nazvanog Faktor VIII kontaminirano HIV-om. Uz odobrenje FDA dobili su dozvolu za prodaju ovog zaraženog lijeka širom svijeta. Kako im je bilo nemoguće prodati svoj Faktor VIII u SAD-u, Bayer je uz dozvolu FDA ovaj lijek zaražen HIV-om prodao Argentini, Indoneziji, Japanu, Maleziji i Singapuru nakon veljače 1984. godine, prema dokumentima koje je dobio NY Times.

Dokumenti su pokazali kako je Cutter Biological, podružnica Bayera, u te zemlje isporučila više od 100 tisuća bočica bez prethodne termičke obrade, u vrijednosti većoj od četiri milijuna dolara, nakon što je započela s prodajom sigurnijeg proizvoda. Rezultat te prodaje “lijekova” zaraženih HIV-om na kraju je zarazio desetine tisuća i ubio tisuće ljudi koji su umirali od AIDS-a u teškim mukama. Tisuće nedužne djece i odraslih ubijeno je rukom ove korporacije i protiv njih nisu poduzeti nikakvi kazneni postupci.

Čelnici zdravstvenih odjela u Argentini, Indoneziji, Japanu, Maleziji i Singapuru zatvoreni su, dok američki FDA nastavlja svojim paklenim putem.

Na pitanje o prodaji zaraženog Faktora VIII, Bayer je odgovorio: “Odluke donesene prije gotovo dva desetljeća temeljile su se na najboljim znanstvenim podacima tog vremena i bile su u skladu s važećim propisima!

To se može protumačiti da Bayer od FDA traži dozvolu za ubojstvo djece radi vlastite financijske dobiti i FDA u konačnici daje svoj pristanak. Prema NY Timesu, regulator za krvne pripravke dr. Harry M. Meyer Jr., zatražio je da se to pitanje “tiho riješi bez uzbunjivanja Kongresa, medicinske zajednice i javnosti”. Nitko u vladi niti u Bayeru nije optužen ni za što u vezi s ovim pitanjem. Bayer i danas prodaje svoj lijek Factor VIII, pa se postavlja pitanje može li i hoće li čovječanstvo nastaviti s poklanjanjem punog povjerenja farmaceutskim korporacijama koje zarađuju na ubojstvima naše djece bez da za to snose ikakve posljedice?

Izvori:

[1] https://www.cbsnews.com/news/bayer-sold-hiv-risky-meds/

[2] https://www.nytimes.com/2003/05/22/business/2-paths-of-bayer-drug-in-80-s-riskier-one-steered-overseas.html?ref=oembed

[3] https://articles.mercola.com/error.aspx?aspxerrorpath=/sites/articles/archive/2006/08/05/bayer-sells-aids-infected-drug-banned-in-us-in-europe-asia.aspx

[4] Blood Money: Bayer’s Inventory of HIV-contaminated Blood Products and Third World Hemophiliacs – PubMed

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24785997/

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments