Pandemija u Izraelu: Zašto se smrtnost od svih uzroka povećava?

Situacija u Izraelu

0
2658
Izrael: Zašto se smrtnost od svih uzroka povećava
Israel: Increasing all-cause mortality in people 65+ from February 22 to March 21 (Euromomo; archived)

Izvorni članak je ovdje.
Izrael | Cijepljenje

S početkom ožujka u Izraelu se cijepilo oko 90% populacije starije od 65 godina i oko 50% cjelokupne populacije. Kao što je bilo očekivano, smrtnost od kovida se smanjivala od kraja siječnja, iako se nije smanjivala brže nego u nekim drugim zemljama s vrlo niskom stopom procijepljenosti, poput Južne Afrike.

Međutim, Izrael je od sredine veljače zabilježio ponovni i kontinuirani porast smrtnosti od svih uzroka; zapravo, do 21. ožujka Izrael je izvijestio o najvišoj prekomjernoj smrtnosti od svih zemalja koje sudjeluju u Euromomu (vidi sliku gore). Suprotno tome, mnoge druge europske zemlje trenutno izvješćuju o negativnom prekomjernom mortalitetu nakon zimskog vala.

Uzrok ovog ponovnog povećanja smrtnosti od svih uzroka u Izraelu čini se nejasnim. Prema izraelskim novinama YNet, ravnatelj izraelske klinike objasnio je da trenutno imaju “čudan val srčanih udara”. Ravnatelj vjeruje da je to moglo biti zbog “dugotrajne stresne situacije” i “zanemarivanja preventivne medicinske skrbi”.

Iako je u Izraelu od prosinca zabilježeno nekoliko slučajeva upale srčanog mišića nakon cijepljenja, zatajenja srca i srčanog udara (vidi npr. 1, 2, 3), ravnatelj bolnice tvrdi da „veza s oštećenjem srca od cjepiva još nije dokazana. “

Ipak, s obzirom na iznimnu važnost ovog pitanja na globalnoj razini, čelnici izraelskih pa i međunarodnih zdravstvenih organizacija trebale bi na njega odgovoriti što je prije moguće.

Cijepljenje u Izraelu

Izrael | Cjepljenje
Posljednji podaci izraelskog Državnog zavoda za statistiku (ažurirani 6. travnja s podacima do 14. ožujka) potvrđuju značajan porast broja smrtnih slučajeva u 9. i 10. tjednu:

All-cause deaths 65+, previous 7 days (Source: Israeli CBS)

Najnovije ažuriranje Euromoma također potvrđuje porast smrtnosti u Izraelu za dob iznad 65 g. od 9. do 10. tjedna, ali predviđa nagli pad od 10. do 12. tjedna. Međutim, nejasno je temelji li se ovo posljednje smanjenje na preliminarnim (javnosti nedostupnim) podacima ili se radi samo o ekstrapolaciji.

SPR će nastaviti pratiti situaciju.

Daily covid deaths in Israel, Sweden, and South Africa (OWD)

Situacija u Izraelu


Izrael | Cijepljenje
Intervju sa ženom koja opisuje situaciju u Izraelu (6 minuta). Cijeli videozapis traje 13 minuta.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments