Farmaceutski div Merck je 2017. godine prikrivao i prilagođavao znanstvene dokaze u sigurnosnoj studiji lijeka Vioxx čime je uzrokovao 55 tisuća smrtnih slučajeva

3
3757

Članak objavljen 12. listopada 2017. godine u “The Union of Concerned Scientists” časopisu pod naslovom „Merck je manipulirao znanstvenim dokazima kod lijeka Vioxx“ opisuje što se otkrilo tijekom suđenja farmaceutskom divu koji je prikrivao i prilagođavao dokaze tijekom izrade i objavljivanja znanstvenih studija. Znanstvenici iz farmaceutskog diva Merck iskrivili su rezultate kliničkih ispitivanja u korist lijeka za artritis Vioxx kako bi sakrili dokaze da lijek povećava rizik od srčanog udara kod bolesnika. Kako bi povećao vjerojatnost odobrenja FDA (američka agencija za sigurnost lijekova) za Vioxx, svoj protuupalni lijek za artritis, farmaceutski div Merck koristio se pogrešnom metodologijom, pristranom prema unaprijed određenim rezultatima, kako bi preuveličavao pozitivne učinke lijeka.

Interni dokumenti objavljeni u sudskom postupku otkrili su da je marketinški tim Mercka razvio strategiju pod nazivom „Prednost“ ili „Advantage“ – Assessment of Differences between Vioxx And Naproxen To Ascertain Gastrointestinal tolerability and Effectiveness kojom bi se iskrivili rezultati kliničkih ispitivanja u korist lijeka. Kao dio strategije, znanstvenici su manipulirali pokusnim ispitivanjima, pa su tako, umjesto da usporede lijek Vioxx s placebom, usporedili isti lijek s Naproksenom, sredstvom za ublažavanje bolova koje se prodaje pod robnim markama poput Aleve. Znanstvenici su istaknuli rezultat u kojima je lijek Naproksen smanjio rizik od srčanog udara za 80%, a prikrili rezultat u kojem Vioxx povećava rizik od srčanog udara za 400%.

Ovo pogrešno predstavljanje dokaza u znanstvenom istraživanju prikazalo je Naproksen lijekom koji štiti pacijente od srčanih udara i da je Vioxx rizičan jedino u usporedbi s njim. Ono što je stvarno otkriveno jest da lijek Vioxx značajno povećava kardiovaskularni rizik, a isto je prisililo Merck da povuče svoj proizvod s tržišta 2004. godine.

Merck-ova manipulacija znanstvenim dokazima kod lijeka Vioxx također je uključivala tzv. „ghostwriting“ znanstvenih članaka. U internim dokumentima otkriveno je da u 16 (šesnaest) od 20 (dvadeset) radova koji su izvještavali o kliničkim ispitivanjima Vioxxa, Merckov zaposlenik u početku naveden kao glavni autor, a u objavljenim inačicama radova za glavnog autora naveden je vanjski akademik. U jednom nacrtu studije Vioxxa koji još nije imao istaknuto vanjsko ime, Merck je za službenog autora naveo samo “vanjski autor?” Otkriveno je i to da je Merckov znanstvenik uklonio dokaze o tri srčana udara među promatranim pacijentima iz skupa podataka iz prikazanih rezultata.

Tragično je to što je Merckova manipulacija ovim podacima rezultirala odobravanjem lijeka Vioxx 1999. godine od strane američke agencije za sigurnost hrane i lijekova (FDA), što je dovelo do tisuća i tisuća preuranjenih smrti i stotina tisuća srčanih napada koji su se mogli izbjeći.

Dr. David Graham, izvanredni direktor za znanost i medicinu u Uredu za sigurnost lijekova (FDA), 2004. godine svjedočio je pred Senatskim odborom za financije o propustu FDA da lijek Vioxx ranije povuče s tržišta, što je rezultirao s čak 55.000 prijevremenih smrti od srčanih i moždanih udara, usporedivši to s rušenjem dva ili četri Jumbo jet aviona punih ljudi, svaki tjedan, u periodu od pet godina. Čak i godinama nakon prekida upotrebe lijeka Vioxx, pacijenti i dalje imaju komplikacije.

https://www.ucsusa.org/resources/merck-manipulated-science-about-drug-vioxx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1779871/

Sva cjepiva proizvedena nakon 1986. godine nemaju znanstvenu studiju koja bi potvrdila njihovu sigurnost. Tužba protiv The U.S. Department of Health and Human Services (HHS) potvrđuje da više od 33 godine nije provedena niti jedna studija sigurnosti na cjepivima .

http://www.icandecide.org/wp-content/uploads/2019/09/Stipulated-Order-copy-1.pdf

Proizvođači cjepiva su od 1986. godine u Americi, u kojoj se nalazi Svjetska zdravstvena organizacija, amnestirani od svih štetnih posljedica cijepljenja, a odgovornost za nastalu štetu preuzela je država.

https://www.nytimes.com/1986/11/15/us/reagan-signs-bill-on-drug-exports-and-payment-for-vaccine-injuries.html

https://www.congress.gov/bill/99th-congress/house-bill/5546

No photo description available.

Kada znamo što su poduzeli i koliko su tisuća smrti uzrokovali samo da bi prodali svoj proizvod, lijek Vioxx , kada znamo da su oslobođeni odgovornosti od svake štete od posljedice cijepljenja, kada znamo da ne postoje sigurnosne studije, imamo li razlog zašto im sada bezuvjetno vjerovati po pitanju sigurnosti i učinkovitosti cjepiva?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments