Zašto je 371 osoba isključena iz analize učinkovitosti cjepiva Pfizer?

2
1793

Jedan od brojnih razlog zbog kojeg trebamo više podataka iz istraživanja cjepiva jest analiza neobjašnjivih detalja koji se nalaze u tablici FDA-ovog pregleda cjepiva Pfizer u kojem se kaže: “371 osoba isključena iz analize učinkovitosti zbog – važnih odstupanja protokola na dan ili do 7 dana prije doze 2“. Ono što je zabrinjavajuće je neravnoteža između različitih skupina u broju ovih isključenih osoba: 311 iz grupe cijepljenih COVID-19 cjepivom u odnosu na 60 iz placebo grupe. (Suprotno tome, u ispitivanju Moderne bilo je samo 36 sudionika koji su isključeni iz analize učinkovitosti za „važna odstupanja od protokola“ – 12 u grupi cijepljenih u odnosu na 24 iz placebo grupe.)

Koja su to bila odstupanja od protokola u Pfizerovoj studiji i zašto je pet puta više sudionika isključeno iz skupine koja se cjepila COVID-19 cjepivom? Izvještaj FDA-e ne govori, a ta je izuzeća teško je pronaći u Pfizerovom izvješću i objavljenom članku u časopisu.

Rješavanje mnogih otvorenih pitanja o ovim eksperimentima zahtijeva pristup neobrađenim podacima iz istraživanja. No čini se da niti jedna tvrtka u ovom trenutku nije podijelila podatke s bilo kojom trećom stranom.

Pfizer kaže da podatke stavlja na raspolaganje “na zahtjev kada budu spremni za pregled“. Ovim se zaustavlja raspolaganje podacima daleko od točke da su podaci javno dostupni, ali barem ostavlja vrata otvorenima. Međutim koliko su otvorena nije jasno, budući da protokol studije kaže da će Pfizer podatke početi stavljati na raspolaganje tek 24 mjeseca nakon završetka istraživanja. Dakle, otprilike negdje sredinom i krajem 2022. godine nakon što se već svi koji se budu htjeli i oni koje se na to bude prisililo procjepe.

U izjavi Moderne o razmjeni podataka navodi se da podaci “mogu biti dostupni na zahtjev nakon završetka studije”. To znači također negdje sredinom i krajem 2022. godine, budući da je praćenje planirano dvije godine. “

Do tada se svi koji prime cjepivo mogu smatrati dijelom ekskluzivnog eksperimenta koji još uvijek traje, a do tada vjerovati na riječ proizvođaću cjepiva koji skupo naplaćuje svoj proizvod za posljedice primjene kojeg ne odgovara niti snosi ikakvu odgovornost.

Izvor: https://blogs.bmj.com/bmj/2021/01/04/peter-doshi-pfizer-and-modernas-95-effective-vaccines-we-need-more-details-and-the-raw-data/

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
nonwo
2 years ago

Vigor Colnar(ili njegovi šaptači) ima(ju) dobar nos-jer ovaj dio iz kliničkih pokusa upada u oči i smrdi na muljažu.Treba zabilježiti,jer kad nakon tužbi krene seciranje studija/pokusa biti će zanimljivo koje su to important protocol deviation.