Svaki put kad Facebook ili Twitter cenzuriraju slobodu govora u Poljskoj, suočit će se s 2,2 milijuna dolara kazne

0
1369

U Poljskoj bi trebao biti usvojen novi zakon kojim bi se velike tehnološke tvrtke novčano kaznilo s nevjerojatnih 2,2 milijuna dolara svaki put kada, protivno ustavu, cenzuriraju zakonitu slobodu govora na internet mreži.

Iako liberalne vlade zapadnih država nastoje kazniti divove društvenih mreža poput Facebook-a i Twitter-a jer nisu uklonile takozvani “govor mržnje”, Poljska zauzima osvježavajuće drugačiji pristup.

Prema odredbama zakona, uslugama društvenih mreža neće biti dopušteno uklanjanje sadržaja ili blokiranje računa ako sadržaj na njima ne krši poljski zakon.”

U slučaju uklanjanja ili blokade, žalba se može poslati platformi koja će imati 24 sata da je razmotri.

U roku od 48 sata od odluke, korisnik će moći podnijeti zahtjev sudu za omogućavanje pristupa (op.p. sadržaju i/ili računu). Sud će razmotriti prigovore u roku od sedam dana od primitka, a cjelokupni će postupak biti elektronički.

Poljski ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro jasno je rekao da je pravna inicijativa osmišljena u svrhu borbe protiv cenzure.

Ziobro je ustvrdio da to neće utjecati na pravo ljudi koji su oklevetani ili ogovarani da zahtijevaju pravdu.

Žrtve cenzure mišljenja često su predstavnici različitih udruženja koja djeluju u Poljskoj, čiji se sadržaj uklanja ili blokira, samo zato što izražavaju stavove i pozivaju se na vrijednosti koje nisu prihvatljive od strane zajednice …sa sve jačim utjecajem na funkcioniranje društvenih mreža ”, izjavio je Ziobro.

Shvaćamo da to nije laka tema“, nastavio je.

Shvaćamo da na internetu također treba postojati sfera jamstava za sve koji se osjećaju oklevetano, sfera ograničenja različitih sadržaja koja sa sobom može nositi negativan utjecaj na sferu tuđih sloboda“, rekao je.

„Ali htjeli bismo predložiti takve alate koji će omogućiti i jednoj i drugoj strani da se pozivaju na odluku tijela koje će moći presuditi krši li takav sadržaj ili račun na društvenoj mreži koji ga je objavio ljudska prava, treba li biti eliminiran ili postoji li cenzura.”

Ovo bi trebao biti model za sve razvijene zemlje koje cijene slobodu govora.

Izvor: https://worthypolitics.com/we-need-this-in-u-s-every-time-facebook-or-twitter-censor-free-speech-in-poland-they-will-face-2-2-million-fine/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments