Studija iz 50 zemalja otkrila da potpuna zatvaranja nisu smanjila stopu smrtnosti od koronavirusa

0
3792

Studija provedena u 50 zemalja svijeta objavljena u utorak 18. kolovoza 2020. godine u medicinskom časopisu Lancet, otkrila je da puna obustava rada, zaključavanje, zatvaranje granica i visoka stopa testiranja na koronavirus nisu povezani sa statistički značajnim smanjenjem ukupnog broja kritičnih slučajeva ili ukupnom stopom smrtnosti od virusa.

“Međutim, u našoj analizi potpuna obustava rada i široko rasprostranjeno testiranje COVIDA-19 nisu bila povezana sa smanjenjem broja kritičnih slučajeva ili ukupnom smrtnošću”, izjavili su istraživači.

„U našem istraživanju, veći broj dana do zatvaranja granica bio je povezan samo s većim brojem pozitivnih na virus, a restriktivnije mjere javnog zdravlja (poput potpunog zaključavanja u usporedbi s djelomičnim mjerama ili samo policijskim satom) povezane su s određenim povećanjem broja oporavljenih slučajeva na milijun stanovnika “, izvijestili su istraživači. “Ovi nalazi sugeriraju da bi restriktivnije javnozdravstvene prakse mogle biti povezane samo s eventualno manje prijenosa virusa…” međutim, nemaju nikakav utjecaj na smanjenje smrtnosti od virusa.

Studija je pronašla dva čimbenika koji su bili značajno povezani s povećanom stopom smrtnosti od koronavirusa: učestalost pretilosti među stanovništvom i veći bruto domaći proizvod po glavi stanovnika.

“Zemlje s većim BDP-om po stanovniku imale su povećan broj prijavljenih kritičnih slučajeva i smrti na milijun stanovnika”, izvijestili su istraživači. “To može odražavati raširenija testiranja u tim zemljama, veću transparentnost u izvještavanju i bolje nacionalne sustave nadzora. Ostali mogući razlozi za povezanost s ovakvim ishodom mogu uključiti ​​povećanu dostupnost zrakoplovnih putovanja i međunarodne praznike u bogatijim zemljama. ”

Studija se nije bavila pitanjem ima li obveza nošenja maski neki utjecaj na suzbijanje širenja ili smanjenje stope smrtnosti od koronavirusa.

Studija se nije bavila niti pitanjem odgovornosti za proglašenje i provođenje mjera koje nisu imale nikakve učinke na smrtnost, a imale su druge teške posljedice na gospodarstvo zemalja ili zdravlje stanovništva, uključujući smrtne posljedice.

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(20)30208-X/fulltext#%20

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments