Pfizeru 2,3 milijarde dolara kazne za mito liječnicima i prikrivanje nuspojava lijekova

1
3869

Američki farmaceut imao ustaljenu praksu prijevara, podmićivanja i obmanjivanja

Američka farmaceutska tvrtka Pfizer mora platiti rekordnih 2,3 milijarde dolara odštete zbog lažnog promoviranja, podmićivanja i prikrivanja nuspojava od uzimanja lijekova. Taj najviši iznos kazne u farmaceutskom sektoru oštar je udarac Pfizeru, ali ujedno i upozorenje američkim kompanijama da ne pribjegavaju neetičkom poslovanju.

Opomena farmaceutima

Najveći svjetski proizvođač lijekova Pfizer, koji je lanjske godine uprihodio 48,3 milijarde dolara, još je u siječnju obznanio da se zadužio za 2,3 milijarde dolara da bi mogao pokriti iznos odštete. Istraga koja je zaključena priznanjima krivnje dvojice bivših Pfizerovih direktora za prodaju završena je nagodbom.Naime, optužbe koje se stavljaju na teret Pfizeru zbog ustaljene prakse prijevara odnose se na promidžbu trinaest lijekova, među kojima su Bextra, Viagra, Zoloft i Lipitor. Iz ureda američkog tužiteljstva nakon objave presude su poručili da kazna treba biti opomena svim proizvođačima lijekova te da će poslovanje Pfizera u sljedećih pet godina nadzirati Health and Human Source Department. Lijek protiv bolova Bextru, koji može izazvati srčani udar, američki je farmaceut lažno promovirao, a liječnike poticao da ga propisuju i za tegobe koje nisu od artritisa. Pfizer se tereti i da je liječnicima davao pogodnosti da bi oni poslije promovirali lijekove i za stanja koja nisu navedena u uputama i u većim dozama nego što je bilo propisano unatoč mogućim fatalnim nuspojavama. “I dok su u Pfizeru pregovarali o prijašnjim prijevarama, i dalje su kršili iste zakone u promidžbi nekih drugih lijekova”, rekao je odvjetnik Mike Loucks, a doktore koji su na to pristali častili su ljetovanjima, golfom, masažama. Iako se sudski sporovi s korporativnim divovima mogu činiti kao uzaludna borba, šestogodišnji spor s američkim Pfizerom bivšem je tvrtkinom zaposleniku Johnu Kopchinskom donio 51,5 milijuna dolara od milijardu dolara koliko od ukupnog iznosa rekordne odštete otpada na privatne tužbe. To je, naime, iznos koji američki farmaceut mora isplatiti samo svom bivšem trgovačkom predstavniku Kopchinskom, jednom od zviždača koji se usprotivio prodaji sumnjiva lijeka protiv bolova Bextra.

Profit iznad svega

Kopchinski, koji je 2003. dobio otkaz u kompaniji, podigao je privatnu tužbu protiv Pfizera dvije godine prije nego što je Bextra povučena s tržišta. Nakon što je izgubio posao u Pfizeru, Kopchinski je ostao i bez godišnje plaće od 125.000 dolara. Kopchinski je kazao da ga je zaprepastila Pfizerova taktika prodavanja Bextre. Kao bivši veteran Zaljevskog rata, Kopchinski je rekao da se u vojsci od njega zahtijevalo da pod svaku cijenu štiti ljude, a dok je radio u Pfizeru, od njega se očekivalo da pod svaku cijenu brani profit, čak i kada je u pitanju ugrožavanje ljudskih života. Inače, Kopchinskom će zajedno s još pet zviždača pripasti ukupno 102 milijuna dolara.

Izvor: https://www.poslovni.hr/strane/pfizeru-23-milijarde-dolara-kazne-za-mito-lijecnicima-i-prikrivanje-nuspojava-lijekova-125760

Pfizer objavio da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u više od 90 posto slučajeva

U Pfizeru se nadaju kako bi mogli dobiti dozvolu za korištenje cjepiva na tržištu prije kraja ove godine. Utrka za pronalaskom i proizvodnjom učinkovitog cjepiva protiv COVID-19 ušla je u samu završnicu. Tako je američka farmaceutska tvrtka Pfizer objavila da su preliminarni podaci pokazali kako je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv COVID-19 učinkovito u čak 90 posto slučajeva.

Pfizer i njemački partner BioNTech SE objavili su i kako zasad nisu imali većih nuspojava od cjepiva pa se očekuje kako bi još ovog mjeseca mogli zatražiti odobrenje od američkih regulatora za primjenu cjepiva. Pretpostavlja se da će zatražiti hitno odobrenje za primjenu cjepiva u pacijenata u dobi između 16 i 85 godina, čime bi se pokrila većina populacije. Da bi dobili to odobrenje, moraju prikupiti dva mjeseca podataka od barem polovice ispitanika uključenih u kliničko ispitivanje.

Danas je velik dan za znanost i čovječanstvo, istaknuo je Pfizerov direktor Albert Bourla te dodao: Došli smo do ključnog trenutka u razvoju cjepiva u trenutku kad je ono svijetu najpotrebnije.

Pfizer je objavio kako je njihovo cjepivo dobrovoljcima dano u obliku dviju doza uz tri tjedna razmaka. Nije poznato koliko je ispitanika na kraju razvilo bolest COVID-19 unatoč cjepivu.

S obzirom na to da iz Pfizera tvrde da je cjepivo zaštitilo više od 90 posto dobrovoljaca, to je i više nego dovoljna razina zaštite u odnosu na onu koju američki regulator FDA traži za cjepivo protiv koronavirusa.

Kako bi potvrdio učinkovitost, Pfizer će nastaviti s testiranjem, vjerojatno do sredine prosinca, nakon čega bi svi podaci iz kliničkih testiranja trebali biti revidirani i objavljeni u medicinskom časopisu.

Inače, Pfizer i BioNTech imaju potpisan ugovor s američkom vladom za isporuku 100 milijuna doza cjepiva, ali i za isporuku cjepiva Velikoj Britaniji, Kanadi, Japanu i EU-u. Kako bi uspjeli ispuniti te ugovore, u Pfizeru su počeli s proizvodnjom cjepiva i prije no što su znali za njegovu učinkovitost te procjenjuju kako bi do kraja godine mogli proizvesti 50 milijuna doza, dok bi sljedeće godine proizveli vrtoglavih 1,3 milijarde doza.

Izvor: https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-vaccines-pfizer/pfizer-biontech-say-their-covid-19-vaccine-is-more-than-90-effective-idUSKBN27P1CT

4.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pero
2 years ago

Ha,ha…onda oni kažu da je cjepivo odlično, ne daju ti nikakvu garanciju, naplate ti taj otrov i ti NJIMA POVJERUJEŠ? Tko ili što si ti? Možda G….N?