Njemačko ministarstvo angažiralo je znanstvenike da izazovu strah od korone

1
2097

Ministarstvo unutarnjih poslova Njemačke pripremilo je interni dokument u ožujku 2020. koji je prijetnju od korone prikazao dramatično. Trebao je ozakoniti tešku političku akciju. Opsežna interna prepiska pokazuje da je vlada za to angažirala znanstvenike.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (u sredini) i njegov državni tajnik Kerber (zdesna) doveli su znanstvenike koji bi podržali njihove politike, uključujući šefa RKI-a Lothara Wielera

Početkom prošle godine njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova surađivalo je s nekoliko znanstvenika na strategiji povećanja straha od korone, kako bi se senzibiliziralo javnost za bolje prihvaćanje drastičnih korona mjera. Njemačke Novine Die Welt 7. veljače 2021. godine izvijestile su o tome na temelju e-mailova koji su procurili u javnost.

Ministar unutarnjih poslova Seehofer i uključeni znanstvenici do sada nisu reagirali. Oporbene stranke zahtijevaju pojašnjenje.

E-mailovi datiraju iz ožujka i travnja 2020. godine, kada je Njemačka bila u prvom zaključavanju (engl. lockdown). Seehofer je bio zabrinut zbog prebrzog ublažavanja mjera, te je naložio svom državnom tajniku Markusu Kerberu da iznese plan stvaranja potpore za strože mjere.

Kerber je poslao e-mail nekolicini znanstvenika, sveučilištima i istraživačkim institutima tražeći, između ostalog, najgori scenarij koji bi se “mentalno i sustavno” uhvatio ukoštac sa situacijom. To bi pomoglo u planiranju “mjera preventivne i represivne prirode”.

Prozvani znanstvenici dali su brojne prijedloge, uključujući onaj da se na dnevni red stavi “strah i pokornost stanovništva”, piše Die Welt. U tu svrhu državne kampanje bi se mogle koristiti lažnim slikama ljudi koji umiru bez daha jer intenzivna njega nema dostupnih kreveta.

Upozorenja o milijunima smrtnih slučajeva

Zabrinjavajuće je to što su znanstvenici međusobno “pregovarali” o mogućem broju smrtnih slučajeva koje bi trebalo narodu nagovijestiti. RKI, inačica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), predložio je da rade s njihovom procjenom od 0,56 posto zaraženih osoba, ali zaposlenik RWI-a, utjecajnog instituta za ekonomska istraživanja, zagovarao je stopu smrtnosti od 1,2 posto.

Napisao je da su morali smišljati “modele”, koji će ukazati da “veliki pritisak djeluje” i stoga predstaviti brojke “bolje, lošije, najgore”.

Obje stope smrtnosti uključene su u konačni strateški dokument Ministarstva. Za najgori mogući scenarij koristili su postotak koji je predložio RWI. Ako vlada ne bude djelovala, 70 posto stanovništva moglo bi se zaraziti, a broj smrtnih slučajeva mogao bi biti milijunski, upozorio je Seehofer nekoliko puta u to vrijeme.

E-adrese su trebale biti tajne. Puštene su nakon višemjesečnog postupka berlinske skupine odvjetnika koja ih je poslala Die Weltu. Imena znanstvenika postala su nečitka u e-mailovima. Jasno je da je u razmjenu e-mailova bio uključen Lothar Wieler, šef RKI-a. RKI ne želi ništa reći o tome, jer bi to bio “dokument interne rasprave”.

Znanstvena mišljenja po narudžbi

Državni tajnik Kerber već je odgovorio na članak u časopisu Die Welt. E-mail ne treba promatrati kao “sveobuhvatnu teorijsku raspravu”, kaže u časopisu Die Welt. Kaže da su se “suočili sa zadatkom da spriječe najgori scenarij”.

Oporba traži pojašnjenje od Seehofera. Ne smije se dogoditi da politika od znanosti dobije “naštimana mišljenja”, kaže predsjednik stranke Die Linke Dietmar Bartsch u Die Welt-u. Prema njegovim riječima, politika i znanost na taj način jedna drugoj čine lošu uslugu, jer se narušava povjerenje u znanost.

Liberalna stranka FDP sutra želi objašnjenje ministarstva u unutarnjem odboru Bundestaga. Član FDP-a Konstantin Kühne na Twitteru piše da je normalno da znanost i politika razmjenjuju ideje, no ne smije se dogoditi da se prezentiraju “naštimani” rezultati, kaže.

Izvor: https://www.welt.de/politik/deutschland/plus225868061/Corona-Politik-Wie-das-Innenministerium-Wissenschaftler-einspannte.html

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments