Ekskluzivno: Vlada Ujedinjenog Kraljevstva na udaru kritika jer je otkriveno da su samo tri bolnice liječile pacijente oboljele od COVIDA-19.

0
2138
Fotografija preuzeta sa Sky.news

Otkrivamo: Što se zapravo dogodilo u Nightingale bolnicama

Samo su tri od sedam engleskih Nightingale bolnica korištene za liječenje oboljelih od kovida unatoč tome što je njihovo postavljanje i čuvanje u stanju pripravnosti porezne obveznike koštalo više od 500 milijuna funti, otkriva HuffPost UK.

Istraga koju smo proveli pokazala je koliko su bolnice nedovoljno korištene – s vladom na udaru kritika zbog nadgledanja programa opisanog kao “masivni bijeli slon”.

Podaci do kojih smo došli otkrivaju da četiri Nightingale bolnice otvorene tijekom prvog vala pandemije nikada nisu korištene za  liječenje pacijenata oboljelih od COVIDA-19 unatoč obećanjima vlasti da će bolnice osigurati vitalne kapacitete za NHS (The National Health Service).

Pri tome su u trenutnom, smrtonosnom drugom valu samo dvije bolnice korištene za liječenje oboljelih od kovida unatoč tome što je razina uzbune podignuta na 5, zbog rizika da NHS bude preplavljen i da se pacijenti moraju iseliti s punih bolničkih odjela u Londonu.

Također smo došli do informacija koliko je koštalo formiranje privremenih Nightingale bolnica, s računicom u ukupnom iznosu do 1,27 milijuna funti po pacijentu na bolničkom liječenju, računajući od siječnja.

Zastupnik Justin Madders, opozicijski ministar zdravstva, izjavio je: “Čini se, iz informacija koje su prikupljene, da su Nightingales bolnice bile  toliko nedovoljno iskorištene da je to kriminalno  i da su bile ”masivni bijeli slon” kojeg je postavio [državni tajnik za zdravstvo] Matt Hancock kako bi osigurao dobre naslovnice bez ikakvog ozbiljnijeg razmišljanja kako se te bolnice mogu najbolje iskoristiti i hoće li u njima biti odgovarajućeg osoblja.”

Medicinski sindikati također su oštro kritizirali vladino nepoštivanje upozorenja kako zapravo od samog početka.  nije bilo dovoljno osoblja za intenzivnu njegu.

Dr. Claudia Paolini, predsjednica HCSA-e, izjavila je: “One su učinkovito iskorištene kao politički simbol kako bi pokazalo da se nešto radi u vrijeme kada je vlada zakazala u opskrbi bolnica stvarima koje su nam stvarno trebale, kao što je osobna zaštitna oprema (maske, rukavice, zaštitna odjela) ili za brže provođenje  lockdowna.”

NHS u Engleskoj čvrsto je branila Nightingales bolnice, tvrdeći da su one “krajnja polica osiguranja” u slučaju da postojeći bolnički kapaciteti budu preopterećeni.

No naša istraga otkriva da su bolnice jedva korištene tijekom prvog vala pandemije, kada su se svakodnevno gubile stotine života, a ni tijekom sadašnjeg drugog vala nisu bile značajno mobilizirane za skrb o oboljelima, unatoč tome što su bile spremne

Podaci dobiveni korištenjem zahtjeva za slobodu informiranja (FOI) pokazuju kako su do siječnja ove godine  samo 272 pacijenta liječena u Nightingales bolnicama.

Nightingale bolnica u Londonu, u ExCeL centru, primila je 54 pacijenta od 8. travnja do 6. svibnja, prije nego što je obustavljeno liječenje .

Još 110 pacijenata primljeno je u Nightingale North West u Manchesteru od travnja do lipnja prošle godine, dok je Nightingale Exeter od 12. siječnja liječio 108 pacijenata.

Ostale četiri Nightingale bolnice – u Birminghamu, Sunderlandu, Bristolu i Yorkshireu – nikada nisu korištene ni za kakvu  bolničku skrb oboljelih od COVIDA-19, unatoč kapacitetima od nekoliko tisuća kreveta dostupnih u tu svrhu .

Možemo otkriti i da Nightingale bolnicau Birminghamu, koja je bila najskuplja za postavljanje po ugovorenom proračunu od 109 milijuna funti – uopće nije bila korištena.

Rosie Cooper, zastupnica u Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb Commonsa, izjavila je: “Razumljivo je da je došlo do žurbe da se sve osiguraja u prvom valu. Ono što je teško razumjeti je zašto u drugom valu bolnice nisu iskorištene i zašto je potrošen toliki novac uz tako mali učinak.”

Istraga HuffPost UK-a također je otkrila značajnu cijenu za držanje bolničkih zgrada u pripravnosti i uglavnom praznih, dok se NHS borio pod velikim opterećenjem.

Podaci dobiveni pomoću FOI zahtjeva pokazuju da održavanje svake zgrade Nightingale bolnice u pripravnosti košta između 409.000 i 1,2 milijuna funti mjesečno.

Nightingale South West imao je mjesečni proračun za održavanje od 1.208.000 funti, Nightingale Yorkshire 630.000 funti, a Nightingale Exeter 409.000 funti.

Troškovi postavljanja bolnica iznosili su 346 milijuna funti, prema ugovorima koje je vlada dodijelila zakladama NHS-a, a NHS je prognozirao da će ukupni troškovi iznositi 532 milijuna funti za financijske godine 2019. I 2021., uključujući troškove postavljanja, vođenja i održavanja stanja pripravnosti te njihovu prenamjenu.

Najmanje 850.000 funti potrošeno je i kod konzultantskih tvrtki na izgradnju Nightingalesa, što pokazuju odgovori FOI-ja, iako bi ta brojka mogla biti znatno veća jer se HuffPost UK suočio s blokadom u pokušaju dobivanja informacija.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (DHSC) priopćilo je kako bi upite trebalo usmjeriti na NHS u Engleskoj. NHS  je odgovornost prebacio na bolničke zaklade koje su potom rekle da odgovore treba tražiti od NHS-a ili nam jednostavno nisu dale tražene informacije.

Madders je kritizirao nedostatak transparentnosti vlade po pitanju Nightingale bolnica, kazavši kako nisu odgovorena tri parlamentarna pitanja o broju pacijenata i osoblju u bolnicama koja je podnio u studenome..

“To još jednom naglašava tajnoviti pristup vlade u svemu u  vezi s COVIDOM-19  i pravi neuspjeh u rješavanju istinskih pitanja o tome je li novac koji je potrošila mudro iskorišten tijekom pandemije”, rekao je ministar.

Podaci do kojih smo došli  jasno pokazuju da Nightingales bolnice nisu imale značajniju ulogu u liječenju oboljelih tijekom prvog vala pandemije.

Kako je to prošlog ljeta javnosti postalo jasnije, državni tajnik za zdravstvo Matt Hancock u lipnju je na svom Twitter profilu objavio da će bolnice biti pretvorene u centre za testiranje raka kako bi se bavile slučajevima koji su zbog pandemije završili na čekanju.

No naša istraga pokazuje da čak niti do toga nije došlo.. 

Prema zakladama koje su odgovorile na naše upite, poznato je da je samo jedna Nightingale bolnica korištena za bilo koju vrstu liječenja raka – Nightingale Yorkshire, a korištena je za dijagnostičku radiologiju CT skeniranja.

Do trenutka kada je objavljen drugi nacionalni lockdown 4. siječnja, kada nas je zahvaćao trenutni drugi val pandemije, sve Nightingales bolnice bile su spremne za upotrebu.

Ipak, niti tada nisu bile iskorištene.

Otkrili smo da se samo jedna od Nightingale bolnica (Exeter) od siječnja značajno koristi za liječenje oboljelih od COVIDA-19.

Nightingale bolnica u Londonu također je liječila dvoje pacijenta oboljela od kovida, dok su prema podacima iz NHS-a Nightingale North West i London bolnice korištene za ostalu bolničku skrb nevezanu uz pacijente oboljele od COVIDA-19..

Bolnice nisu mobilizirane unatoč značajnom opterećenju NHS-a, s kritično oboljelimak koji su premješteni iz Londona i jugoistoka u zapadni dio jer su bolnički odjeli bili preopterećeni.

Pacijenti zaraženi koronavirusom čak su navodno prebačeni u prenamijenjene hotele dok su se londonske bolnice borile s priljevom pacijenata.

HuffPost UK  je poslao upit svim zakladama koje vode bolnice o tome koje vrste liječničkih usluga su Nightingale bolnice pružale, ako se nisu koristile za bolničku skrb oboljelih od COVIDA-19.

Odgovori FOI-ja pokazuju da je 6 335 ambulantnih pacijenata viđeno na CT snimkama i dijagnostičkim testovima između travnja prošle godine i siječnja ove godine u dva Nightingale centra – Yorkshire (3 697 pacijenata) i Exeter (2 638).

Nightingale South West bolnica također je korištena za izvanbolničko liječenje,no  pokazatelji nam nisu dostupni. 

Nightingale bolnice u Londonu i Sunderlandu korištene su za potporu uvođenju cjepiva, a u Exeter Nightingale bolnici liječilo se 468 pacijenata u sklopu ispitivanja cjepiva protiv kovida.

Čak i ako su pacijenti na ambulantnom liječenju od 4. siječnja uključeni u izračun troškova po pacijentu za postavljanje Nightingale bolnica, brojka je i dalje 52.000 funti po pacijentu.

Kraljevski koledž za sestrinstvo (RCN) priopćio je da je vlada bila u zabludi vjerujući da će trošak za krevete i zgrade povećati kapacitete liječenja NHS-a.

“Povećanje kapaciteta ne znači samo raspolaganje s više opreme; to podrazumijeva i obučeno osoblje da njome upravlja i pruža visokokvalitetnu skrb”, izjavio je Jude Diggins, privremeni ravnatelj RCN-a za sestrinstvo, politiku i javne poslove.

“Ušli smo u ovu pandemiju s gotovo 40 000 slobodnih radnih mjesta u NHS-u samo u Engleskoj, tako da bi bilo teško u potpunosti na siguran način osigurati osoblje za te objekte..”

Dr. Rob Harwood, predsjednik odbora konzultanata Britanskog medicinskog udruženja, ponovio je kritike rekavši sljedeće: “Od prvog je vala jasno da se Nightingale bolnice nisu mogle dovoljno dobro iskoristiti zbog kroničnog nedostatka osoblja u NHS-u.”

Pozvao je vladu da hitno riješi problem nedostatka radne snage.

HuffPost UK kontaktirao je NHS Englesku i DHSC o nalazima ove istrage.

Glasnogovornik NHS-a nam je rekao: “Nightingale bolnice bile su krajnja polica osiguranja u slučaju da su postojeći bolnički kapaciteti preopterećeni jer je SAGE prognozirao da bi to moglo biti u ožujku i travnju prošle godine, ali zahvaljujući značajnom povećanju postojećih kapaciteta kritične skrbi, čak i kada je u siječnju primljeno više od 100 000 pacijenata s kovidom, bilo je slobodnih kreveta diljem zemlje.”

Bolničke zaklade koje vode Nightingale bolnice rekle su da su odigrale “neprocjenjivu ulogu” u podržavanju rutinske njege koja nije povezana s kovidom.

 Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (DHSC) nije odgovorilo na naš zahtjev za komentarom.

Nightingale bolnice će se trajno zatvoriti 1. travnja ove godine.                     

Kako su korištene Nightingale bolnice?

  • U Nightingale bolnici u Londonu liječeno je 54 pacijenta oboljelih od COVIDA-19 u proljeće 2020., a korištena je i kao centar za cijepljenje. Bolnica je primala i druge pacijente od siječnja do ožujka ove godine te dva kovid pacijenta  u veljači.
  • U Nightingale North West bolnici u Manchesteru liječeno je 110 pacijenata, uključujući oboljele od kovida, od travnja do lipnja 2020.a akorištena je i za liječenje pacijenata koji nisu oboljeli od kovida, od siječnja do ožujka ove godine.
  • Nightingale Birmingham uopće se nije koristio tijekom cijele pandemije.
  • Nightingale South West u Bristolu korišten je za liječenje dnevnih pacijenata iz Bristol Royal Hospital for Children i za provođenje oftamoloških pregleda za pacijente bristolske očne bolnice. Nema dostupnog broja pacijenata.
  • Nightingale Yorkshire bolnica u Harrogateu korištena je za liječenje 3 697 ambulantnih pacijenata kod radioloških CT skeniranja.
  • Nightingale North East u Sunderlandu korištena je za podršku provođenja cijepljenja.
  • U Nightingale Exeter bolnici liječeno je 108 kovid pozitivnih pacijenata od 12. siječnja ove godine, pa  do 24. veljače. Također je liječeno 2 638 ambulantnih pacijenata – provedeni su dijagnostički testovi i obrađeno je 468 dobrovoljaca u ispitivanju cjepiva Novavax Covid-19.

Preuzeto sa:

https://m.huffingtonpost.co.uk/entry/nightingale-hospitals-covid-patient-numbers_uk_605a0dd6c5b6cebf58d220eb


5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments