Djeca bi trebala biti vani 4 do 6 sati svaki dan

0
2713

Djeca kojoj je dopušteno provoditi ovo slobodno vrijeme vani, gube se u prirodi. Gube se u mašti i gube se u čudu. A zatim se brzo razvijaju.

Autor: Ginny Yurich

Dopustite mi započnem tako što ću reći da nismo vani svaki dan 4 do 6 sati. Ciljamo na 4 do 6 sati provedenih vani barem tri do četiri puta tjedno (u ljepšim mjesecima malo duže, a u lošijima malo kraće). Prvi put sam naišla na ovu vremensku preporuku u djelima Charlotte Mason, klasične engleske učiteljice koja je živjela na prijelazu u 20. stoljeće.

Prvotno sam mislila da je njezina ideja krajnje besmislena. Daleko je od uobičajenih dječjih aktivnosti u današnje vrijeme, koje uglavnom ne traju duže od sat vremena. Na poziv prijatelja počeli smo provoditi veliki dio vremena u prirodi i odmah su mi se otvorile oči. Djeca kojoj je dopušteno provoditi slobodno vrijeme vani gube se u prirodi. Gube se u mašti i gube se u čudu. A zatim se brzo razvijaju. Mnogo je za to čimbenika, ali glavni razlog je bogati senzorni okoliš kojega priroda uvijek pruža.

Naš cilj od tisuću sati temelji se na zapisima Charlotte Mason, ali prilagodili smo ga ne bismo li napravili mjesta i za svakodnevni život. Zanimljivo je da su njezini nalazi o tome što je zdravo za cjeloviti razvoj djeteta dosljedno potkrijepljeno istraživanjima više od 100 godina kasnije.

U knjizi Uravnotežen i bosonog: Kako nesputana igra na otvorenom stvara snažnu, samopouzdanu i sposobnu djecu, Angela J. Hanscom kaže: “djeca svih dobnih skupina trebala bi dnevno imati barem tri sata slobodne igre na otvorenom.” Ja sam sam u potpunosti za balans. Jasno je da je obiteljski život složeno žongliranje. Ali bez obzira na to u kakvoj životnoj situaciji se nalazili, svojoj djeci dugujemo barem potruditi se dati im osnovne komponente koje su im potrebne za razvoj više razine. Možda 4 do 6 sati dnevno vani nije izvedivo, ali trenutne statistike govore da prosječno dijete svaki dan dobije samo 4 do 7 minuta slobodne igre na otvorenom. To znači da je prosječno dijete vjerojatno vani 30-ak minuta nekoliko puta tjedno.

Neki su utvrdili da je 1000 sati vani previsok cilj i malo su ga prilagodili. To govori o tome da moramo biti svjesni kako za optimalan razvoj postoje specifične preporuke o tome koliko bi za igru ​​na otvorenom djeca trebala dobiti. Ako su tri sata dnevno početna vrijednost, riskiramo zakinuti djecu ako nam je cilj samo tri sata tjedno.

Zato imamo cilj, kako ne bismo propustili ovu ključnu komponentu koja je potrebna svoj djeci. Kada se djeci da vrijeme da budu vani, ona instinktivno traže osjetilni doprinos koji im je potreban za rast i razvoj.

Ako djeca mogu konzumirati medije putem ekrana u prosjeku 1 200 sati godišnje, više nego što je za to predviđeno, barem dio tog vremena se može i treba preusmjeriti prema produktivnijem i zdravijem ishodu.

Izvor: https://www.1000hoursoutside.com/blog/children-should-be-outside-for-4-6-hours-everyday

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments