Danska suspendirala upotrebu cjepiva AstraZeneca kao “mjeru predostrožnosti”

0
2232

Danska suspendira upotrebu cjepiva Oxford-AstraZeneca na dva tjedna jer istražuje izvještaje nekih pacijenata koji su nakon cijepljenja razvili krvne ugruške, nekoliko dana nakon što je nekoliko drugih zemalja EU obustavilo upotrebu određene serije cjepiva.

Danski ministar zdravstva Magnus Heunicke rekao je u četvrtak da vlasti istražuju “znakove moguće ozbiljne nuspojave u obliku fatalnih krvnih ugrušaka“, iako je jasno stavio do znanja da je to “mjera predostrožnosti“, rekavši da još nije moguće zaključiti je li su ugrušci povezani s cjepivom.

Djelujemo rano, to treba temeljito istražiti“, rekao je u twitu.

Danska zdravstvena uprava također je potvrdila suspenziju u izjavi, rekavši da će njezina istraga uključivati ​​istragu jedne smrti u Danskoj.

Usred smo najvećeg i najvažnijeg uvođenja cijepljenja u danskoj povijesti. I trenutno su nam potrebna sva cjepiva koja možemo dobiti. Stoga stavljanje jednog od cjepiva na stanku nije laka odluka. Ali upravo zato što cijepimo toliko, također trebamo pravovremeno odgovoriti kad znamo za moguće ozbiljne nuspojave. Moramo to pojasniti prije nego što nastavimo koristiti cjepivo iz AstraZenece “, rekao je Søren Brostrøm, direktor Nacionalnog odbora za zdravstvo u izjavi.

Važno je naglasiti da nismo isključili cjepivo AstraZeneca, ali ga stavljamo na čekanje. Postoje dobri dokazi da je cjepivo i sigurno i učinkovito. Ali i mi i Danska agencija za lijekove moramo reagirati na izvještaje o mogućim ozbiljnim nuspojavama iz Danske i drugih europskih zemalja. To pokazuje da sustav praćenja funkcionira.

Danska agencija za lijekove priopćila je da surađuje s Europskom agencijom za lijekove (EMA) i ostalim farmaceutskim vlastima EU-a kako bi istražila nekoliko izvještaja o zgrušavanju krvi.

Ranije ovog tjedna Austrija je suspendirala upotrebu jedne određene serije cjepiva AstraZeneca – serije ABV5300 – nakon što je “osobi dijagnosticirana multipla tromboza“, prema EMA-i.

Od utorka su Estonija, Litva, Luksemburg i Latvija također obustavile upotrebu serije ABV5300.

Nije precizirano je li danska smrt bila povezana s ovom serijom. EMA je u srijedu priopćila kako “trenutno nema naznaka da je cijepljenje uzrokovalo ova stanja koja u uputi lijeka nisu navedene kao moguće nuspojave ovog cjepiva“.

Serija ABV5300 isporučena je u 17 zemalja EU i obuhvaća milijun doza cjepiva. Neke zemlje EU također su naknadno suspendirale ovu seriju kao mjeru predostrožnosti, dok je u tijeku cjelovita istraga. Iako se nedostatak kvalitete u ovoj fazi smatra malo vjerojatnim, istražuje se kvaliteta serije “, rekla je EMA u izjavi.

Istraga je najnovija nevolja u Europi za britansko-švedskog proizvođača lijekova AstraZeneca, koji je pod pritiskom da proizvede više cjepiva, nakon što je pao u isporuci desetaka milijuna doza za Europsku uniju.

Izvor: https://edition.cnn.com/2021/03/11/europe/astrazeneca-vaccine-denmark-suspension-intl/index.html

Još neki izvori:

May be an image of text

Iako glavni mediji umanjuju problem ističući samo pojedinačne slučajeve mogućih nuspojava cjepiva iz točno određene serije određenog proizvođača lijekova (AstraZeneca), na koji način umanjuju ogroman broj svih prijavljenih neželjenih reakcija ostalih proizvođača, dok se njihove objave odnose isključivo na nevolje koje jednom proizvođaču lijekova “smetaju” da proizvede još više ovih eksperimentalnih cjepiva, a grubo se zanemaruju podaci o brojnim prijavljenim smrtima i ozbiljnim neželjenim reakcijama kod ljudi nakon primitka cjepiva protiv COVIDA-19 bilo kojeg proizvođača.

U nastavku možete pročitati o nekim od brojnih prijava neželjenih reakcija na primljeno cjepivo i to u vrlo kratkom vremenu od početka cijepljenja protiv COVIDA-19.

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments