U Japanu povučeno 1,6 milijuna doza Moderne zbog kontaminacije s tvari koja reagira na magnete

3
2167

Ministarstvo je kasnije tijekom dana priopćilo da je tvar koja je pronađena u sastavu cjepiva možda bila metal. “To je tvar koja reagira na magnete”, rekao je dužnosnik ministarstva. “Moglo bi biti metalno.”

TOKYO – jedna od najvećih azijskih novinskih kuća NIKKEI ASIA 26. Kolovoza 2021. godine objavila je da je oko 1,6 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa Moderna izuzeto iz Japana jer je kontaminirano, priopćilo je rano u četvrtak Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Japana.

Nekoliko centara za cijepljenje izvijestilo je da bočice s cjepivom sadrže strane tvari, navodi se u priopćenju ministarstva koje dodaje da će nastojati minimizirati utjecaj povlačenja na program cijepljenja u zemlji.

Ministarstvo je kasnije tijekom dana priopćilo da je tvar koja je pronađena u sastavu cjepiva možda bila metal. “To je tvar koja reagira na magnete“, rekao je dužnosnik ministarstva. “Moglo bi biti metalno.

Takeda Pharmaceutical vodi distribuciju cjepiva Moderna razvijenog u SAD-u u Japanu.

Moderna koja se nalazi na Nasdaqu potvrdila je da je zaprimila “nekoliko pritužbi na čestice” u bočicama s cjepivom distribuiranim u Japanu, ali je rekla da nije našla “nikakvih problema u pogledu sigurnosti ili učinkovitosti” u vezi s tim izvješćima.

“Tvrtka istražuje izvješća i ostaje predana radu na transparentan i brz način sa svojim partnerom Takedom i regulatorima na rješavanju svih potencijalnih problema“, rekao je glasnogovornik Moderne za Nikkei, rekavši da proizvođač lijekova vjeruje da je bio uzrok “problem proizvodnje” u tvornici u Španjolskoj.

Predmetna serija cjepiva i dvije susjedne serije stavljene su na čekanje “zbog velikog opreza“, rekao je glasnogovornik.

Japansko ministarstvo nije zaustavilo uporabu cjepiva Moderna u drugim serijama, smatrajući ih sigurnima.

Japanski Premijer Yoshihide Suga rekao je novinarima u četvrtak popodne da je naložio ministarstvu da ispita slučaj sa sigurnošću kao glavnim prioritetom, dodajući da je primio izvještaje da povlačenje “neće imati značajan utjecaj na kampanju cijepljenja u zemlji“.

Cjepivo Moderna u svibnju je dobilo odobrenje za hitnu uporabu u Japanu.

Izvor: https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/1.6m-Moderna-doses-withdrawn-in-Japan-over-contamination

Do 8. kolovoza 2021. godine u Japanu je prijavljeno 991 smrtni slučaj nakon primanja injekcije protiv COVIDA-19 tvrtke Pfizer, a 11 nakon primanja injekcije tvrtke Moderna, međutim iz Ministarstva zdravstva kažu da nije utvrđena uzročna povezanost.

Izvor: https://asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus/COVID-vaccines/Two-die-in-Japan-after-shots-from-suspended-Moderna-vaccines2

Povezano:

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Picajzl
2 years ago

“iz Ministarstva zdravstva kažu da nije utvrđena uzročna povezanost”-ta rečenica je kriminal za koji svi koji je kažu, moraju KRIMINALNO ODGOVARATI. Desetlječima je to sintagma i za djecu koja postanu autistična.

ForSale
2 years ago

Nije to nikakva kontaminacija!!!

Mladen
2 years ago

Gdje si Faktograf?

Hoće li sada demantirati svoj demant?