Što učiniti ako mi zabrane ulazak na posao jer nemam COVID potvrdu?

3
2190

ŠTO UČINITI?

 1. (i osnovno) Svaku interakciju sa sustavom DOKUMENTIRAJ! Pismeno, audio/video snimkom, fotografijom.
  Usmeni zahtjevi, naredbe i ultimatumi u četiri oka na sudu ne znače ništa. Imate pravo sve tražiti napismeno i službeno. Također, imate pravo uskratiti svoj potpis na bilo što i moj je savjet da ga uskratite ako se sa sadržajem 100% ne slažete!
 2. Informiraj se o svojim pravima.
  Prouči svoj Ugovor o radu, Ustav Republike Hrvatske i važeće zakone.
 3. Osvijesti si ulogu u kojoj se nalaziš.
  Ako te na ulazu zaustavi kolega sa zahtjevom za kovid-potvrdom, on više nije netko kome se ti trebaš povinuti jer “daj, da ja nemam problema“. On je izabrao stranu i svjesno radi protiv tebe. Nisi mu dužan/na nikakvu kolegijalnost ni suradljivost, upravo suprotno: silovatelja treba udarati, gristi i grebati svom snagom.
 4. Bori se za svoju i tuđu slobodu, bez obzira na to jeste li istomišljenici.
  Tvoj neprijatelj nisu (ne)cijepljeni, već totalitaristička država.

ŠTO BI JA UČINIO?

 1. Idite na posao. Nemojte im dati razloga da vas prozovu neodgovornim radnikom i daju vam otkaz. Kada idete na posao možete:
 2. Snimiti svoj dolazak i interakciju s osobom iz COVID patrole koja od vas traži birokratski dokument bez ikakve epidemiološke vrijednosti.
  Ukoliko vam ta osoba (ili bilo tko od nadređenih) uskrati pravo na rad i zarađivanje plaće, krši zakon te s dokazom u rukama zovite policiju.
 3. Pošaljite Zahtjev bilo kojem javnom bilježniku za potvrđivanje (posvjedočenje) činjenica po članku 90. Zakona o javnom bilježništvu. Javni će bilježnik izići po tom Zahtjevu na teren, posvjedočiti činjenicu da vas njihova COVID patrola nije pustila u objekt kako bi vi mogli raditi svoj posao, napraviti službeni javnobilježnički zapisnik o tom događaju i onda imate za bilo koji sud dokaze da je vaš poslodavac odgovoran za to što vi niste mogli raditi. Naravno, javni bilježnik ima ovlasti identificirati sudionike događaja i on će to napraviti tako da će identificirati ljude iz COVID patrole.
  Ako mu se oni odbiju identificirati, slobodno pozovete policijske službenike, jer se njima neće odbiti identificirati zbog činjenice da policijski službenici imaju ovlasti privesti u policijsku postaju ljude koji se odbiju identificirati.
 4. Povesti uz sebe dva svjedoka koji će posvjedočiti činjenicu da vas COVID patrola nije pustila u objekt kako bi vi mogli raditi svoj posao i onda otići kod javnog bilježnika da daju na zapisnik izjavu o tom događaju. Te izjave dva svjedoka su dokaz za bilo koji sud da je vaš poslodavac odgovoran za to što vi niste mogli raditi pa po tome možete podnositi kaznene prijave, možete podnositi tužbe za odštetu i još mnogo za vas pozitivnih radnji koje će ići njima na štetu. U ovom slučaju, ako želite identificirati djelatnike COVID patrole, obveza vam je zvati policijske službenike koji će to odraditi za vas.
  Kada zovete policijske službenike, recite im da se radi o kaznenom djelu zlostavljanja na radu po članku 133. kaznenog zakona i povrede ravnopravnosti i diskriminacije po čl.z. 125. kaznenog zakona, tada oni dolaze.
May be an image of text

Upoznajte ljude oko sebe s njihovim pravima i činjenicom da se moraju za njih sami izboriti!!

Autor: Ivan Pokupec, otac dvoje djece i politički aktivist

4.5 6 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
pero
2 years ago

Ako me kao pacijenta ne puste u bolnicu? evo banda to zakazala za par dana u Hrvatskoj?

Dario
2 years ago

Taj bezvrijedni šljam koji donosi ovakve fašističke odluke bez prava i osnove – zaslužuje doživotnu robiju.
Živim za dan kad će biti osuđeni ili kad otrgnu papke.

Zlatko
2 years ago

Zašto to nije funkcioniralo kod malog Nikole i ulaska u školu?