Pet tajni disanja

0
2917

Disanje je jedna od glavnih misterija čovjeka koja nas od nastanka civilizacije već stoljećima zabrinjava. Ono je ključ mnogih tajni: tajne zdravlja, tajne produžetka života i tajne natprirodnih mogućnosti. Samo se po disanju živo razlikuje od neživog. Naša planeta je drukčija od svih ostalih u sunčevom sustavu, kamenje od cvijeća, život od smrti. Čovjek može živjeti tjedan dana bez vode, mjesec dana bez hrane, nekoliko dana bez sna, a poslije 2-3 minute njegov život se prekida, ako ne diše.

Još prije nekoliko tisuća godina drevni iscjeljitelji znali su da disanje omogućuje čovjeku da bolje spozna sebe, da obnovi energetske rezerve svog organizma. Ovo se sada potvrđuje.

Prva tajna – Disanje i energija organizma

Utvrđeno je da se čovjek sastoji od 75 trilijuna stanica od kojih sve moraju disati. Suvremeno istraživanjeo čovjekove aure omogućuje da se energetsko stanje pacijenta u datom trenutku može po svjetlu utvrditi s pomoću specijalnog aparata. Stručnjaci zaključuju da postoji apsolutna ovisnost čovjekovog stanja od njegovog disanja. Konstantin Korotkov: “Disanje je osnova života, mnogi ne razumiju da disanje nije samo udisanje zraka, to je preuzimanje životne energije iz okruženja. Zato disanje direktno utječe na stanje energije. Cjelokupno praktično iskustvo pokazuje da vježbama disanja s razumnim pristupom čovjek može izbjeći upotrebu ljekova.”

Druga tajna – Disanje i više živčane aktivnosti

Neobična svojstva disanja dobro su poznata psihoterapeutima i psiholozima. Utvrđeno je da se disanje uravnoteženog čovjeka razlikuje od disanja čovjeka u stanju stresa. Naime, vježbe disanja mogu pomoći u rješavanju mnogih problema suvremenog svijeta. U liječenju sindroma kroničnog umora, depresije ili sličnih stanja. Igor Poperečnij: “Svaki čovjek koji dolazi ovdje dobiva prvenstveno upute za disanje na jedan ili drugi način, jer za rješavanje problema prije svega je neophodno spokojno stanje, normalno potpuno disanje, a to omogućuje da se u potpunosti dostigne spokojno stanje.” Utvrđeno je da ako dišete s radošću, poslije nekog ćete vremena osjetiti radost. Također, disanjem se može izazvati bol, tjeskoba, pa čak i strah. Svaka emocija ima svoj ritam disanja.

Treća tajna – Disanje, mladost i zdravlje

Ritam disanja je vrlo važan za sportaše. Najveća dostignuća u sportu nisu moguća ako ne znate pravilno disati. Prije devet godina Aleksandar Sasnjin bio je nezadovoljan svojim zdravljem, imao je kroničnu bolest jer nije znao pravilno disati. Aleksandar Sasnjin: “Kontrola i pristup prirodnom ispravnom disanju dovodi do povećanja efektivnost treninga od dva do četiri puta. Doslovno s pravilnim disanjem čovjek radi stvari koje bez toga nije mogao. Za dva, tri tjedna on ostvaruje rezultate koje pri običnom disanju nije mogao niti za dva mjeseca.”

No, što se događa kada dišemo? Ovdje je takođe skrivena nekolicina tajni.

Četvrta tajna – Štetni kisik

Kada udišemo pluća se šire, a alveole – mali mjehurići od kojih su izgrađena pluća, pune se zrakom. Kisik potom ulazi u organe i tkiva, a zatim u stanice prilikom čega dolazi do reakcije oksidacije koja nam je neophodna za razmjenu tvari. Znanstvenici su došli do zanimljivog zaključka da kisik koji je od vitalnog značaja za naš život i njegove procese može biti smrtonosan neprijatelj za naše zdravlje. Znanost tu činjenicu zove – paradoks kisika.

Vjačeslav Kulikov: “Jedan od vodećih znanstvenika Bernos svojevremeno je nazvao kisik jednim od najjačih otrova na planetu, koji je kao Janus s dva lica, s jedne strane ima toksične osobine, a s druge strane je odigrao ključnu ulogu u procesima evolucije živih bića. Međutim, u velikom broju patoloških stanja pri djelovanju nepovoljnih utjecaja okoline, stresa, upalnih i malignih bolesti, reaktivni oblici kisika, kako ih mi nazivamo u medicini, igraju veoma važnu ulogu u patogenezi tj. u mehanizmu razvoja tih ili drugih bolesti.” Mi radimo 1000 udisaja na sat, 24 tisuće udisaja na dan, 9 milijuna udisaja godišnje. Pojednostavljeno, naš organizam je poput vatre. U njemu sagorijevaju hranljive tvari i dolazi do reakcije oksidacije. Što više i brže kisika ulazi u organizam, tim brže ova vatra gori. U skladu s tim možemo govoriti o povezanosti disanja i životnog vijeka.

Još jedno zapažanje znanstvenika govori da što sporije i mirnije dišemo, duže živimo. Usporedbe radi, pas radi oko 40 udisaja u minuti, čovjek 17 udisaja, kornjača od 1 do 3 udisaja u minuti, ovisno o vrsti. Pas živi prosječno 20 godina, čovjek 70 godina, a kornjača gotovo 500. U ovoj pravilnosti skrivena je još jedna tajna disanja. Jeste li se ikada zapitali zašto je najveći broj stogodišnjaka  koncentriran u planinskim područjima u kojima Ijudi udišu razrijeđeni zrak? Ispostavilo se da svatko od nas, na početku svog životnog puta, gotovo da i nema potrebu za kisikom. U trenutku začeća i prvih minuta trudnoće jajna stanica se nalazi u sredini gotovo bez kisika. Tijekom rasta fetus se razvija u uvjetima limitiranog kisika. Zato je i moguće rođenje u vodi, jer je beba 9 mjeseci vježbala živjeti u uvjetima hipoksije (nizak sadržaj kisika).

Peta tajna – Ljekoviti ugljični dioksid

Početkom prošlog stoljeća, veliki ruski fiziolog Branislav Veriga dokazao je dominantnu ulogu ugljikovog dioksida u procesu transporta kisika u krvi. Naime, ugljikov dioksid inhibira reakcije reaktivnih oblika kisika i štiti stanice od oštećenja. Njegov nedostatak dovodi do raznih oboljenja respiratornog, endokrinog i kardiovaskularnog sustava, mišićno-koštanog sustava, metaboličkih poremećaja i alergijskih reakcija.

Valerij Ilarinov kaže: “Čovjek ima receptore koji jasno reagiraju i daju alarmni signal za nedostatak kisika, a potpuno mu nedostaju receptori za nisku razinu ugljičnog dioksida u krvi.” U plućima zdrave osobe konstantna razina CO2 mora biti 6,5%, ta vrijednost je jedan od najvažnijih parametara po kojem se razlikuje zdrava osoba od bolesne. Nikakvim ljekovima ili fizioterapijom na ovaj parametar nije moguće utjecati. Sadržaj ugljičnog dioksida u organizmu može se regulirati samo vježbanjem disanja koje čovjek može raditi u bilo kojoj dobi.

Velika tajna disanja

Najveća tajna našeg disanja je u tome što nam je mudra priroda dala sposobnost da se sami izliječimo, produžimo svoj život, razvijamo mogućnosti svog organizma. Čovjek je jedino stvorenje na planeti koje je u stanju svjesno kontrolirati svoje disanje. Nama ostaje samo da iskoristimo to što posjedujemo, radimo na sebi, poslušamo iskustva predaka. Treba iskoristiti jedinstvenu mogućnost kontroliranog disanja, cijeniti svaki udisaj, s Ijubavlju pratiti svaki izdisaj, i uživati u dugom i sretnom životu!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments