Koliko smo bolesni kao društvo?

0
1510

Kako izmjeriti količinu bolesti društva? Jedna mjera za izračun mogla bi biti količina kriminala u društvu. Što je ona veća društvo je bolesnije. Kriminal koji sveobuhvatno pogađa društvo je korupcija. Iz statističkog pregleda MUP-a proizlazi da je 2014. razriješeno 920, a godinu kasnije 759 kaznenih djela u vezi s korupcijom, tj. godišnji grubi prosjek je 860 koruptivnih djela.

https://mup.gov.hr/UserDocsImages/statistika/2016/Statistika_2015_nova..pdf

Da bismo dobili mjeru bolesti društva trebamo odrediti koliko to iznosi po glavi stanovnika koji potencijalno mogu sudjelovati u korupciji. Recimo da djeca do 20 godine ne sudjeluju u korupciji, tj. niti u primanju niti u davanju mita. S godišnjom brojkom od 40 000 rođene djece (koja je već odavno manja i svake godine se smanjuje) dolazimo do brojke od 800 000 mlađih od 20 godina. Od otprilike 4 milijuna Hrvata, 3,2 milijuna mogu sudjelovati u korupciji što znači da godišnje po stanovniku Hrvatske postoji 0,000269 koruptivnih djela. Ako želimo manje bolesno društvo trebamo se zapitati kako da još smanjimo taj broj. Najefikasnije bi bilo smanjivati korupciju tamo gdje je ima najviše. Koja profesija najviše korumpira Hrvatsku?

2013. godine u skandalu Hipokrat 335 liječnika osuđeno je ili se nagodilo na temelju optužbi za korupciju.

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pocinje-sudenje-preostalim-optuzenicima-u-aferi-hipokrat-20170607

S obzirom na to da liječnika ima oko 13 500,

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/najnoviji-podaci-o-broju-zdravstvenih-radnika-uvedenih-u-nacionalni-registar-pruzatelja-zdravstvene-zastite/

te su godine liječnici odgovorni za 0,025 koruptivnih djela po liječniku. Primijetite da je to 100 puta više od državnog prosjeka. No hajdemo biti blagi prema njima i reći da se ovakve afere otkriju jednom u 10 godina, pa da ta koruptivna djela trebamo rasporediti na period od 10 godina. No to i dalje znači da su godišnje liječnici 10 puta korumpiraniji od prosjeka države. S druge strane, ako smo produžili vremenski period na 10 godina, onda bismo trebali i popisati sve korumpirane liječnike u tih 10 godina da bismo dobili točniji broj.

Uzmimo aferu Rubalo, u kojoj je 5 liječnika osuđeno zbog korupcije (Dr. Ivana Ostoić, Dr. Drago Rubalo, dr. Nevija Butković, dr. Vinka Leutić Herman, dr. Dubravka Margeta Ostoić).

https://www.vecernji.hr/vijesti/lijecnici-pozlilo-kada-je-cula-da-ide-u-zatvor-989754

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ekskluzivno-rubala-i-doktori-idu-na-tri-godine-u-zatvor-a-ostali-vracaju-sve-mirovine-1367196

https://www.jutarnji.hr/vijesti/nedjeljni-otkriva-kako-su-drago-rubala-i-ugledni-doktori-lazirali-invalidske-mirovine-1729929

Nažalost, tu popis sigurno ne završava, stoga vas molim za pomoć na način da u komentarima napišete ako ste upoznati s još kojim osuđenim korumpiranim liječnikom u periodu od 2010.-2020. godine kako bih preciznije izračunao koliko su liječnici korumpiraniji od prosječnog stanovnika Hrvatske. Trenutna brojka s kojima raspolažem je 340 liječnika osuđenih za korupciju u periodu od 2010.-2020., što čini liječnike 10 puta korumpiranijima od državnog prosjeka.

Valjda je taj objektivan podatak dovoljan da se shvati zašto građani ne vjeruju liječnicima. Zato što struka povjerenje nije niti zaslužila. Povjerenje se ne može nametnuti, ono se jedino može steći dugogodišnjim dobrim radom. Po struku je tim gore što bi upravo u toj struci trebalo biti maksimalno moguće povjerenje između struke i korisnika usluge. Nema struke koja bi se više oslanjala na povjerenje od one u kojoj korisniku doslovno život ovisi o povjerenju. A ta struka je najkorumpiranija.

Simptomatično je da najbolesniji dio društva, onaj koji bi zapravo trebao brinuti o zdravlju ostalih, najviše doprinosi bolesti društva. Mogu li takvi učiniti društvo manje bolesnima ili će prije njih društvo učiniti manje bolesnima?

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments