Je li Velika Britanija policijska država? Dobro pitanje

1
1591

Uhićenje feministice koja kritizira pitanje rodnog identiteta trebalo bi zabrinuti svakoga tko vjeruje u slobodu.

Toliko je nepravde u raspravi o slobodi govora. Kažu da to zapravo nije tako. Ljudi su privedeni nakon što su nešto ‘twitali’? To je samo preuzimanje odgovornosti. U kampusu se ne smije javno izreći svoje mišljenje? To su samo studenti koji vježbaju slobodu govora. Cenzura se zapravo odnosi samo na državu, kažu nam poricatelji društva koje je zakazalo.

Gledajte, ženi u Škotskoj prijeti do dvije godine zatvora zbog…tweetova. Marion Millar (50) optužena je prema Zakonu o zlonamjernoj komunikaciji zbog tweetova koje je objavila 2019. i 2020. godine. S obzirom na to koliko su ljevičari duboko zabrinuti zbog državne cenzure, očekivali biste da će doći do snažne reakcije, ali ništa.

Nejasno je što je Millar zapravo točno trebala reći. Optužena je za objavljivanje “transfobnih” i “homofobnih” tweetova. No, jedini konkretan primjer koji se navodi u izvješćima je onaj o “fotografiji vrpci u zelenoj, bijeloj i ljubičastoj boji koje je sufražetkinja (op.p. pripadnica pokreta za prava žena), svezala oko drveta”, navodi se u članku The Times.

Čekamo više detalja. U njezinu policijskom dosjeu možda postoje i čvršći elementi koje tek trebamo doznati. Ali, nažalost, ne mora postojati sudski nalog da bi je se opravdano kazneno gonilo. 

Zakonodavstvo prema kojem je Millar optužena inkriminira “govor na društvenoj mreži” koji je “osobito uvredljiv” – standard koji je toliko širok da inkriminira gotovo sve. Štoviše, Millar je trans-skeptična feministica, a u Velikoj Britaniji 2021. godine to je najbliže što ćemo doći heretizmu. Istaknuta u svojima kampanjama, ona je protivnica rodnog identiteta i škotskog zakona o zločinu iz mržnje (Scotland’s Hate Crime Bill) za koji se mnogi boje da inkriminira razgovor o transrodnim pitanjima. U tom smislu čini se da je ovaj zakon i više nego uspješan.

Prije nekoliko tjedana na stupovima javne rasvjete u Kirkcaldyju pojavili su se plakati s porukom “Žene neće zašutjeti”. To je slogan kampanje ‘Za škotske žene‘ u kojoj radi Millar. Policija Kirkcaldy, je zbog zaprimljenih izvještaja o ‘kontroverznim’ naljepnicama, objavila javni poziv kojim potiče ljude da s njima stupe u kontakt i dojave ako ih vide kako bi ih mogli brzo ukloniti. 

Još strašnije, Kate Scottow (39) uhićena je 2018. godine nakon što je na Twitteru transrodnu ženu nazvala “on”. Bilo je to svakako nepristojno. Ali je li to zaista u nadležnosti policije? Scottow je navodno uhićena ispred svoje dvoje male djece i zadržana u zatvorskoj ćeliji sedam sati. (Proglašena je krivom za kazneno djelo zlonamjerne komunikacije, što je kasnije poništeno u žalbenom postupku.)

Koautora humoristične serije “Father Ted“, Grahama Linehana, posebno istaknutu osobu u kritici transrodne politike, također je posjetila policija. Policija mu je 2018. godine poslala upozorenje nakon što se na Twitteru “zabunio” i “pogrešno imenovao” transrodnog aktivista – a kako to obično biva, radi se o istom aktivistu koji se policiji požalio i na Scottow. 

Kucanje policije na vrata zbog izgovaranja nečega što je kontroverzno ili nepristojno nije ono što bi se trebalo događati u slobodnom društvu. Uhićenje neistomišljenika pred njihovom djecom obilježje je policijske države. Kad je policija prvo kontaktirala Millar, rečeno joj je da će joj biti poslani socijalni radnici da skrbe o njezinim autističnim blizancima, dok ona bude na ispitivanju. Sve ovo zbog tweetova?

Autoritarni britanski zakoni prijetnja su slobodi govora općenito, a čini se da je policija u Škotskoj posebno ustrajna u njihovom provođenju. U Coatbridgeu, gdje je Millar optužena, dom je i YouTubera Marka Meechana (zvanog Grof Dankula), koji je proglašen krivim za teška kaznena djela u 2018. godini jer je svog psa u šali naučio nacističkom pozdravu. 

Razgovor o transrodnosti došao je kao naručen za ovaj autoritarizam. Naši široko definirani zakoni o govoru snažno pomažu onima koji se protive razgovorima na ovu temu, a policiju se očajnički želi vidjeti u borbi protiv “mržnje”. Samo što se “mržnja” u ovom slučaju najčešće odnosi na ljude koji vjeruju, baš kao i većina zemlje, da je biološki seks stvaran.

Skoro smo se već navikli na sve ovo. Na državnu cenzuru. Na policiju koja privodi ljude zbog onoga što kažu. Budni ljevičari, unatoč svim svojim glupostima, u osnovi to podržavaju, jer je policija, po tom pitanju, na njihovoj strani. Takva je njihova povijesna uloga – biti potpuno nezainteresirani za državno preuzimanje vlasti nad govorom. 

Sljedeći put kad kažu da sloboda govora zapravo nije ugrožena, pričajte im o Marion Millar. 

Autor: Tom Slater

Preuzeto: https://www.spiked-online.com/2021/06/04/is-britain-now-a-police-state-genuine-question/

5 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hubert
2 years ago

Pa oni su najveci NACISTI na ovoj planeti samo sto to ovce nece nikad shvatiti

Last edited 2 years ago by Hubert