Šef WHO-a Tedros Ghebreyesus mogao bi se suočiti s optužbom za genocid

1
514

Tedros je prvi čelnik WHO-a bez medicinskih kvalifikacija. Prema optužnici je “bio ključni donosilac odluka u vezi s akcijama sigurnosnih službi koje su uključivale ubijanje, samovoljno zadržavanje i mučenje Etiopljana

Autor: Jonathan Ames, 14. prosinca 2020.

Američki ekonomist nominiran za Nobelovu nagradu za mir zatražio je da se protiv čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokrene sudski postupak zbog genocida uslijed njegovog navodnog sudjelovanja u usmjeravanju etiopskih sigurnosnih snaga.

David Steinman optužio je Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa (55), koji je prije tri godine preuzeo mjesto čelnika WHO-a, da je bio jedan od trojice dužnosnika koji su kontrolirali etiopske sigurnosne službe od 2013. do 2015. godine.

Tedros je bio ministar zdravstva Etiopije od 2005. do 2012. godine i ministar vanjskih poslova do 2016. godine, kada je njegova stranka Narodnooslobodilačka fronta Tigray bila glavni član vladajuće koalicije.

Steinman, ekonomist i aktivist nominiran za Nobelovu nagradu za mir prošle godine, podnio je žalbu Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Tvrdi da je Tedros “bio ključni donosilac odluka u vezi s akcijama sigurnosnih službi koje su uključivale ubijanje, samovoljno zadržavanje i mučenje Etiopljana“.

Tedros je postao međunarodno poznat kao čelnik UN-ovog zdravstvenog tijela, WHO-a, tijekom pandemije koronavirusa. Prvi je čelnik te organizacije bez medicinskih kvalifikacija.

Žalba tužiteljima na ICC-u dolazi nakon što je general Berhanu Jula, vrhovni vojskovođa etiopske vojske, prošlog mjeseca pozvao čelnika WHO-a da podnese ostavku. Optužio ga je za pokušaj nabave oružja za regiju Tigray, gdje se etiopska vojska bori protiv lokalnih snaga.

U svojoj žalbi gospodin Steinman ukazao je na izvještaj američke vlade o ljudskim pravima u Etiopiji iz 2016. godine u kojem je utvrđeno da “civilne vlasti ponekad nisu održavale kontrolu nad sigurnosnim snagama, a lokalna policija u ruralnim područjima i lokalne milicije ponekad su djelovale neovisno“.

Steinman je dodao da su se u američkom izvješću citirali “drugi dokumentirani zločini“. Optužio je Tedrosa za sudjelovanje u “zastrašivanju oporbenih kandidata i pristaša”, koja su uključivala “samovoljna uhićenja. . . i dugotrajni istražni zatvor “.

U žalbi se također navodi da je Tedros nadzirao “ubijanje i nanošenje ozbiljnih tjelesnih i duševnih ozljeda pripadnicima plemena Amhara, Konso, Oromo i Somali s namjerom da ta plemena uništi u cijelosti ili djelomično“.

Steinman tvrdi da je tijekom četiri godine, u vrijeme kada je Tedros bio “suvoditelj” etiopske vlade odnosno režima “obilježenog raširenim ili sustavnim zločinima protiv čovječnosti “. Njegova se žalba može procesuirati samo ako je prihvate tužitelji na Haaškom sudu, koji je neovisan od UN-a. Ako to učine, bilo bi to prvo kazneno gonjenje istaknute osobe UN-a.

Steinman, bivši savjetnik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost, bio je visoki strani savjetnik etiopskog demokratskog pokreta punih 27 godina do njegove pobjede 2018. godine pod Abiy Ahmed Alijem, trenutnim premijerom.

Tedros je negirao optužbe i bilo kakva nedjela. Prošlog je mjeseca izdao izjavu u vezi s trenutnom situacijom u Tigrayu. “Postoje izvješća koja sugeriraju da ja zauzimam stranu u ovoj situaciji“, rekao je. “To nije istina i želim reći da sam samo na jednoj strani, a to je strana mira“.

Izvor: https://www.thetimes.co.uk/article/who-chief-tedros-adhanom-ghebreyesus-may-face-genocide-charges-2fbfz7sff

Preveo: Dokumentarac

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nataly
6 months ago

Kurt Valdhajm? Ratni zločinac u na čelu UN