Preminuo David Sassoli: Tko je čovjek koji je iz novinarstva prešao u politiku u postao predsjednik Europskog parlamenta?

0
1604
Preminuo David Sassoli

Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

David Sassoli, bio je novinar i voditelj televizijskih vijesti u Italiji prije nego što se 2009.g. okrenuo politici, a bio je na čelu parlamenta u Strasbourgu od 2019.

Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli
Njegova skupina, Socijaldemokrati (S&D), druga politička snaga u Europskom parlamentu. Uživao je veliku podršku vodećih struktura EU, te se aktivno zalagao za masovno cijepljenje COVID 19 cjepivima.

David Sassoli je bio sedmi talijan koji je obnašao funkciju predsjednika Europskog parlamenta.

Predsjednik Europskog parlamenta, talijanski socijaldemokrat David Sassoli, preminuo je u noći s ponedjeljka na utorak u Italiji, u 65. godini, nakon komplikacija sa imunološkim sustavom. Mandat mu je završio ovog mjeseca.

U prošlosti je bolovao od leukemije, a ove je jeseni već bio hospitaliziran zbog upale pluća.

Sassoli je tipičan primjer novinara-političara koji su se dugo godina pažljivo pripremali za vodeće uloge u politici, te zadnjih godina uočili priliku za ostvarenje svojih snova da zasjednu na moćne pozicije.

David Sassoli je rođen u French 1956. Završio je političke znanosti, a karijeru započeo kao vodeći novinar Il Tempo in Rome. Prije toga surađivao sa  ASCA (news agency).  Il Giorno, gdje je pratio glavne političke događaje tijekom sedam godina. Tijekom tih godina je svjedočio nekim od glavnih povijesnih događaja kao što su pad berlinskog zida. 

Tek je 1986.g. Postao certificirani novinar.

1992, je počeo izvještavati za TG3, te je u into vrijeme surađivao sa Michele Santoro na TV emisijama  “Il rosso e il nero” (“Crveno i crno”) and “Tempo reale” (“Stvarno vrijeme”). 1996, bio je voditelj emisije “Cronaca in diretta” (“U živo”). Nakon nekoliko godina postavljen je za odgovornu osobu TG1, gdje je postao jedan od najutjecajnijih novinara.[1] In 2007, kad je Gianni Riotta postavljen za novog direktora TG1, Sassoli je postao njegov izvršni direktor.[2] Sassoli je  također podržavao Articolo 21, liberi di… , talijansko udruženje novinara, pisaca, urednika i odvjetnika, koji za cilj imaju promoviranje slobode govora.[3]

Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli
Preminuo predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli

2009.g. Sassoli je napustio novinarstvo i okrenuo se politici, te se kao predstavnik ljevičarske Demokratske partije (PD) uspješno kandidirao na Europskim parlamentarnim izborima.

Na Europskim parlamentarnim izborima u Italiji, Sassoli je ponovno izabran kao predstavnik Europskog parlamenta.[12] Te mu je godine ponuđen vodeći  položaj u Progresivnom savezu Socijal demokrata (S&D) na položaju novog predsjednika Europskog parlamenta.[13] Već sljedeći dan, Sassoli je izabran za tu poziciju, preuzimajuću funkciju od Antonio Tajani.[14] parlamenta.

Tijekom svog pobjedničkog govora je, između ostaloga izjavio da će “Europa biti jača samo uz još jači parlament.[16]

5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments