Modificirana mRNA ima izravan učinak na gene?

0
514

U medijima nerijetko slušamo o tome da nema dokaza da nova mRNA cjepiva mogu utjecati ili čak modificirati ljudske gene odnosno da ista ne mogu mijenjati ljudski DNK zapis, međutim, možemo li zaista u to biti sigurni? Nova saznanja nam otkrivaju kakav utjecaj ima modifikacija RNA na neurodegeneraciju i kod miševa i kod ljudi….

Autor: Eyrun Thune, Sveučilište u Oslu

Znanstveni članak pod nazivom “Modifikacija m6A RNA kao novi igrač u regulaciji R-petlje“, istraživačke skupine za dinamičku regulaciju gena pod vodstvom Arnea Klunglanda iz IMB-a, objavljen je u siječanjskom izdanju Nature Genetics.

Nakon nove suradnje između UiO-a i istraživačkih skupina u Nottinghamu i Oxfordu, sada je otkriveno da RNA ima izravan učinak na stabilnost DNK (u nastavku teksta DNA), prema istraživanju profesora Klunglanda.

Vjeruje se da će otkriće pružiti zdravstvenoj službi važan alat, jer su mnoga istraživanja pokazala da je regulacija modifikacijom RNA važna za razvoj raka.

Ako se geni koji su važni za kemijski spoj 6-metiladenin u potpunosti uklone, to rezultira neurodegeneracijom i kod miševa i kod ljudi.

Gdje i kako

U područjima DNA gdje se RNA veže za jednu od DNA niti na takav način da komplementarna DNA nit postaje jedina nit (strukture R-petlje), stabilnost DNA će se promijeniti ako je RNA kemijski modificiran m6A.

Nekoliko istraživačkih skupina surađuje kako bi proučile kakav učinak to može imati na molekulu DNA. Već znamo da su područja R-petlje povezana sa sekvencama DNA koje sadrže aktivne gene i da to može dovesti do kromosomskog loma i gubitka genetske informacije “, objašnjava Klungland.

Modified RNA has a direct effect on DNA
Zasluge: Sveučilište u Oslu

Novo područje istraživanja

Obično se epigenetska regulacija gena proučava ispitivanjem dinamičkih modifikacija DNA i proteina – takozvane epigenetske modifikacije. Izmjene mogu uključiti ili isključiti gene bez promjene osnovnog genetskog koda.

Prije manje od 10 godina otkriveno je da dinamičke modifikacije također postoje u RNA i da one imaju važnu ulogu u regulaciji gena.

Važna preinaka

Najčešća modifikacija na mRNA je 6-metiladenin (m6A). Sada se pokazalo da je ova modifikacija bitna za preživljavanje stanica i modelnih (ne-ljudskih) organizama.

Tijekom posljednjih pet godina došlo je do enormnog povećanja broja istraživanja modifikacija RNA – polja zvanog epitranscriptomics.

Jedna od prvih studija na ovom području istraživanja rezultat je suradnje između istraživačkih skupina u Chicagu, Pekingu i Oslu (Zheng, Dahl i sur., Molekularna ćelija, 2012., 49, 18-29).

Izvor: https://phys.org/news/2020-01-rna-effect-dna.html

Hoće li ova nova spoznaja o utjecaju modificirane RNA na promjenu unutar molekule DNA otvoriti nove spoznaje bitne za ispitivanje sigurnost novih nedovoljno ispitanih mRNA cjepiva koja su se uslijed hitnosti već počela masovno koristiti, ostaje da tek vidmo.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments