Medicinska maska se koristila u Guantanamu kako bi kod zarobljenika izazvala senzornu deprivaciju, otežala im disanje i stvorila traumu

0
2977

Jeste li znali da se medicinska maska koristila u zloglasnom Guantanamu kako bi kod zarobljenika izazvala senzornu deprivaciju, otežala im disanje i stvorila traumu?

U psihologiji, deprivacija je uskrata nečega za čime postoji potreba (npr. hrana, zraka, spavanje, podražaji iz okoline, socijalni kontakati). Postupak deprivacije koristi se u istraživanjima hijerarhije različitih motivirajućih faktora.

Osjetna (senzorna) deprivacija, uskraćivanje podražaja iz okoline (npr. nošenje maske preko organa za disanje kada je otežan normalan protok zraka), može dovesti do općeg opadanja učinkovitosti pojedinca i do promijenjenih stanja svijesti, npr. do halucinacija. Dugotrajna osjetna deprivacija povećava sugestibilnost, što se koristi u postupku tzv. »ispiranja mozga« (menticida), kada se žele promijeniti stavovi i mišljenja pojedinca.

Socijalna deprivacija, sprječavanje kontakta s drugim ljudima, može negativno djelovati na psihičko zdravlje pojedinca. Socijalna deprivacija u ranom djetinjstvu dovodi do poremećaja u razvoju i ponašanju.

Trebamo li odvoditi svoju djecu na mučenje u škole gdje ih ravnjatelji prisiljavaju na nošenje medicinskih maski ili maski za lice?

Dana 26. siječnja 2002. godine u Nacionalnom centru za informacije o biotehnologiji koji je dio Nacionalne medicinske knjižnice Sjedinjenih Država, podružnice Nacionalnog instituta za zdravlje, objavljeno je da će međunarodni odbor Crvenog križa uspostaviti trajnu prisutnost u zatvorskom logoru u mornaričkoj bazi zaljeva Guantanamo na Kubi, nakon što su slike koje je objavila američka mornarica izazvale međunarodnu negodovanje zbog, čini se, ponižavajućeg postupanja prema zatvorenicima al-Quaide i Talibanima.

Glasnogovornik Crvenog križa izjavio je medijima da su Sjedinjene Države prekršile Ženevsku konvencije objavljujući fotografije na kojima se vide muškarci koji kleče okovani i zavezanih očiju, noseći kirurške maske i naušnice. Odredba zabranjuje izlaganje ratnih zarobljenika “javnoj znatiželji” (Neovisno 22. siječnja, str. 1).

Image may contain: one or more people

Simptomatično je da glasnogovornik Crvenog križa naročito apostrofira objavljivanje mučenja kao sporno i zabranjeno, međutim zbog samog mučenja se uglavnom negoduje.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1122119/

https://www.independent.co.uk/…/confessions-of-a-guantanamo…

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments