Kirurške maske su izrađene od mikroplastike koja dokazano pridonosi povećanom riziku od raka pluća

1
1936

Vi i/ili vaše dijete obvezani ste nositi masku za lice, a najčešća je upravo ona kirurška, izrađena od mikroplastike i plastičnih vlakana. Međutim netko je zamislio da bi za posljedice te obveze trebali odgovarati samo vi i vaša djeca, tako što ćete se učestalim udisanjem mikroplastike i plastičnih vlakana od koje je sastavljena, dovesti u povećani rizik od upale pluća, oštećenja pluća, napada astme i razvoja raka pluća. S druge strane, oni koji su vam tu obvezu nametnuli, abolirali su sami sebe od bilo kakve odgovornosti za ozbiljne posljedice po zdravlje vas i vašeg djeteta koje bi vam dugotrajno nošenje takve maske za lice moglo uzrokovati.

Prisutnost mikroplastike u ljudskom plućnom tkivu već su 1990-ih dokazali znanstvenici koji su istraživali plućno tkivo oboljelih od raka, izrazivši zabrinutost da plastična vlakna mogu pridonijeti riziku od raka pluća.

Istraživanje je pokazalo da plastične čestice mogu opstati u plućima, posebno kod ljudi s plućnim bolestima. Kad bi čestice ostale u plućima, vjerojatno će tamo ostati dulje vrijeme jer su bio postojane, što može izazvati upalu.

Također je važno koliko su duga vlakna jer se čini da duža vlakna više štete. Odavno je poznato da onečišćenje česticama oštećuje plućna tkiva, što dovodi do raka, napada astme i drugih zdravstvenih problema. Ako je udisanje mikroplastike dovoljno visoko, te plastične čestice mogu uzrokovati slične zdravstvene probleme.

Nadodano 8. ožujka 2021. godine.

May be an image of text that says "(a) (b) (c) 20 ×m (c) 50 μm 20 μm 200 nm 20μm μm (d) 1 μm 1 μ 5 μm μm 200 nm"

“Pojavila se” nova potencijalna katastrofa odnosno “neobjašnjiva epidemija respiratornih bolesti”. Izgleda da nanočestice koje se nalaze na maskama, a koje se svaki dan ljušte jer maske se trljaju, peru, stavljaju, skidaju, koriste duže od 20 minuta ne bi li se istima “spriječilo” zaražavanje…Nanovlakna (Nanofibers), koji se mogu izraditi od niza materijala, uključujući ugljik, su oko tisuću puta manje od širine ljudske vlasi i mogu doseći plućnu šupljinu kada se udišu. To može dovesti do raka poznatog kao mezoteliom, za koji se zna da je uzrokovan udisanjem azbestnih vlakana, koja su slična nanovlaknima.

Nanočestice i nanovlakna jednom kada uđu u pluća izazivaju inflamaciji što može dovesti do lakših i težih oblika upale pluća. Dugotrajno mogu izazvati rak pluća jer ih tijelo teško može izbaciti….

4.7 3 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ante
2 years ago

Je li moguće nekako podijeliti ovaj članak? Kad kopiram link i pošaljem nekome otvara se početna stranica, usto stranica ne koristi https (enkripciju)?

Last edited 2 years ago by Ante