EU priprema predstavljanje planova za digitalni novčanik

1
1528

Europska unija (EU) trebala bi u srijedu predstaviti planove za  ‘block-wide digitalni novčanik‘, nakon što su države članice zahtijevale da se nađe siguran način za građane da pristupe privatnim i javnim online servisima, izvijestio je Financial Times.

Aplikacija će građanima širom EU omogućiti siguran pristup nizu privatnih i javnih usluga s jednim online identitetom (ID-om), izvještava FT u utorak. Digitalni novčanik na siguran će način pohraniti podatke o plaćanju i lozinke i omogućiti građanima iz svih 27 zemalja da se prijave na web stranice lokalnih vlasti ili plaćaju račune za komunalne usluge koristeći jedan identitet, navodi list, pozivajući se na ljude koji su upoznati s planovima.

Aplikaciji za cijelu EU može se, između ostalog, pristupiti putem skeniranja otiska prsta ili mrežnice oka, a služit će i kao trezor u koji korisnici mogu pohraniti službene dokumente poput vozačke dozvole, izvijestile su novine.

Dužnosnici EU-a provest će strukturno razdvajanje kako bi spriječili tvrtke koje pristupaju korisničkim podacima da koriste novčanik za bilo koju drugu komercijalnu aktivnost, poput marketinga novih proizvoda.

Bruxelles je angažiran u pregovorima s državama članicama kako bi pružio smjernice o tehničkim standardima za uvođenje digitalnog novčanika, za koji se očekuje da će potpuno profunkcionirati za otprilike godinu dana, navodi se.

Preuzeto sa: https://www.reuters.com/business/finance/eu-set-unveil-plans-bloc-wide-digital-wallet-ft-2021-06-01/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stroke
2 years ago

Odosmo u 3PM