Dokaz da je američka vlada znala za coronavirus pandemiju godinu dana ranije?

0
3036

Prijedlog američkog zakona H.R.748 – CARES (Coronavirus Air Relief and Economic Security) Zakon o coronavirus pomoći i ekonomskoj sigurnosti koji predviđa naknadu štete za oporavak korporacija i banaka uslijed ekonomskih posljedica pandemije coronavirusa u vrijednosti od vrtoglavih 2.2 do 6.8 milijardi dolara. Zakon je napisan i predan američkom kongresu na razmatranje 24. siječnja 2019. godine, više od godinu dana prije proglašenja neočekivane pandemije coronavirusa, što je izazvalo val sumnji u to da je američka vlada znala da će pandemije biti prije no što je ona izbila.

Reuters je nastojao rasvjetliti sumnju tvrdeći da se radi o djelomično netočnim navodima odnosno tvrdeći da je točno da je H.R. 748 izvorno predstavljen kao prijedlog zakona, 24. siječnja 2019. godine od strane zastupnika Joe Courtney iz Connecticuta (D,) međutim tada je nacrt bio naslovljen kao „Zakon o ukidanju poreza na zdravstvene beneficije srednje klase iz 2019. godine“

U srpnju 2019. godine, Institut za ekonomsku politiku (u čijem opisu stoji da je isti “think tank s fokusom na ekonomsko stanje Amerikanaca s niskim i srednjim dohotkom i njihovih obitelji”, www.epi.org/about/) stava je je da bi Zakon o ukidanju poreza na povlastice na zdravlje srednje klase iz 2019. godine pružio način kako ojačati Zakon o povoljnoj skrbi (ACA) ukidanjem trošarine „na skupe planove zdravstvenog osiguranja koje poslodavci osiguravaju“.

Navodno je ova početna verzija H.R. 748 prošla Dom 17. srpnja 2019. i nije sadržavala odredbe u vezi s koronavirusom, koje su kasnije dodane Zakonom o CARES-u, a 22. srpnja 2019. Senat je prijedlog zakona stavio u zakonodavni kalendar, zatim je 20. ožujka 2020. ponudio prijedlog za postupanje s H.R.748, skinuvši ga s kalendara i dopustivši Senatu da ga razmotri, nakon čega je ubacio pregovaračke odredbe Zakona o CARES-u i uklonio prethodni sadržaj prijedloga zakona.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments