Medicinske pogreške su treći vodeći uzrok smrti u SAD-u tvrdi studija Johns Hopkinsa

0
2034

Liječnici se zalažu za promjene u načinu izvještavanja o smrtnim slučajevima koje bi bolje odražavale stvarnost

Objavljeno: 3. svibnja 2016. godine

10 posto svih smrtnih slučajeva u SAD-u su posljedica liječničke pogreške

Analizirajući medicinske podatke o stopi smrtnosti tijekom osmogodišnjeg razdoblja, stručnjaci za sigurnost pacijenata sveučilišta Johns Hopkins izračunali su da je više od 250.000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD-u uzrokovano fatalnom medicinskom pogreškom.

Istraživanje koje je dovelo do gore navedenog podatka objaveljeno je 3. svibnja 2016. godine u British Medical Journal (BMJ) pod nazivom “Medical error—the third leading cause of death in the US“. Istraživanje je pokazalo da medicinske pogreške nadmašuje treći vodeći uzrok smrti u SAD-u – respiratorne bolesti – koje prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – godišnje ubije blizu 150 tisuća ljudi.

Znanstveni tim Johnsa Hopkinsa kaže da CDC-ov način prikupljanja nacionalne zdravstvene statistike ne uspijeva zasebno klasificirati medicinske pogreške na smrtovnici. Znanstvenici se zalažu za ažuriranje kriterija za klasifikaciju smrti na umrlicama.

“Stope smrtnosti koje se izravno mogu pripisati pogrešnoj medicinskoj skrbi nisu prepoznate niti u jednoj standardiziranoj metodi prikupljanja nacionalnih statistika”, kaže Prof. dr. sc. Martin Makary, dr. Med. spec. kirurgije, profesor kirurgije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins, nadležan za zdravstvenu reformu.

“Medicinski sustav kodiranja dizajniran je da maksimizira naplatu za liječničke usluge, a ne za prikupljanje nacionalne zdravstvene statistike, za što bi se trebao koristiti.”

Prof. dr. sc. Martin Makary, dr. Med. spec. kirurgije

Godine 1949., napominje Makary, SAD je usvojio međunarodni obrazac koji je koristio kodove za Međunarodnu klasifikaciju bolesti (ICD) za utvrđivanje uzroka smrti.

“Tada je bilo nedovoljno prepoznato da bi dijagnostičke pogreške, medicinske pogreške i nepostojanje zaštitnih mreža mogli rezultirati nečijom smrću, a zbog toga su medicinske pogreške nenamjerno isključene iz nacionalne zdravstvene statistike”, tvrdi Makary.

Znanstvenici su rekli da su se od tog vremena nacionalne statistike smrtnosti tabelirale pomoću kodova, koji nemaju ugrađeni način prepoznavanja stope smrtnosti zbog pogrešne medicinske skrbi.

U svojoj studiji znanstvenici su ispitali četiri zasebne studije koje su analizirale medicinske podatke o stopi smrtnosti od 2000. do 2008. godine, uključujući jednu Ureda generalnog inspektora američkog Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Agencije za istraživanje i kvalitetu zdravstvene zaštite. Potom su, koristeći stope prijema u bolnice iz 2013. godine, ekstrapolirali da je na temelju ukupno 35.416.020 hospitalizacija 251.454 smrtnih slučajeva proizašlo iz medicinske pogreške, što istraživači kažu da sada predstavlja 9,5 posto svih smrtnih slučajeva svake godine u SAD-u.

Prema CDC-u, 2013. godine 611.105 osoba umrlo je od srčanih bolesti, 584.881 umrlo je od raka i 149.205 umrlo od kronične respiratorne bolesti – prva tri uzroka smrti u SAD-u.

Novo proračunata brojka medicinskih pogrešaka stavlja ovaj uzrok smrti iza raka ali ispred smrti uslijed bolesti dišnog sustava.

“Najbolje rangirani uzroci smrti kako je izvijestio CDC informiraju o financiranju istraživanja i prioritetima javnog zdravstva u našoj zemlji”, kaže Makary. “Trenutno rak i srčane bolesti privlače najviše pažnje, ali budući da se medicinske pogreške ne pojavljuju na popisu, problem ne dobiva financijska sredstva za njegovo rješenje niti pažnju koju zaslužuju.”

Znanstvenici upozoravaju da većina medicinskih pogrešaka nije posljedica nepopravljivo loših liječnika te da se prijavljivanje tih pogrešaka ne bi trebalo rješavati kažnjavanjem ili pravnim postupkom. Umjesto toga, kažu da većina pogrešaka predstavlja sistemske probleme, uključujući loše koordiniranu skrb, usitnjene mreže osiguranja, odsutnost ili nedovoljnu upotrebu zaštitnih mreža i druge protokole, uz neopravdane razlike u obrascima liječničke prakse i liječnika koji nemaju odgovornost.

Za rješavanje problema potrebno je više istraživanja o sprječavanju medicinskih pogrešaka ”, navodi Makary.

Autor teksta: Michael Daniel iz Johns Hopkinsa, koautor navedene studije .

Izvor:https://www.hopkinsmedicine.org/news/media/releases/study_suggests_medical_errors_now_third_leading_cause_of_death_in_the_us

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments