PCR u praksi

4
1861

Dobili smo jedno zanimljivo pismo, koje Vam objavljujemo u cijelosti bez izmjene, te Vas pitamo kao čitatelje znate li vi za “zakon” kojim se takvo nešto regulira? Ako znate ostavite to u komentaru ispod. Hvala.Poštovana redakcijo, 

osjećam dužnost zbog svih onih koji su se našli u sličnoj situaciji i imaju iste dileme, prokomentirati stav HZJZ-a u vezi s priznavanjem rezultata PCR testova napravljenih unutar EU.  

Konkretno, sinu je 5. siječnja 2022. napravljen brzi antigenski test na Pohorju koji je dao pozitivan rezultat te je nakon toga napravljen PCR test u Mariboru, također s pozitivnim rezultatom. Po povratku u Hrvatsku, razvili su se blaži simptomi u vidu temperature 38,0 °C, bolova u mišićima i kašlja te je o svemu obaviješten liječnik obiteljske medicine u DZ Centar u Runjaninovoj. No, temeljem rezultata PCR testa izdanog od strane Slovenskog Nacionalnog Instituta u Mariboru, liječnik ne izdaje potvrdu o preboljenju, nego tvrdi da slovenski nalaz PCR testa ne vrijedi i da test treba napraviti u Hrvatskoj. 

Nakon bezuspješnog pokušaja kontaktiranja HZJZ putem telefona i e-mailom, otišao sam 20. siječnja 2022. osobno u call centar HZJZ koji se nalazi u Rockefelerovoj, u tzv. Amfiteatru. Tamo sam dobio tzv. informaciju da po zakonu (?) pozitivan nalaz PCR test napravljenog u Sloveniji (odnosno EU) ne vrijedi u Hrvatskoj. Na upit o razlogu takvog postupanja dobio sam odgovor da oni nemaju vremena obrazlagati zakone i odluke te da je razlog između ostalog taj što nisu umreženi sa Slovenijom (a iz toga valjda slijedi da nisu umreženi niti sa ostatkom EU (!?)). Zatim upitah o kojem se točno zakonu radi kako bih se mogao informirati, a odgovor je bio da ne žele na taj način razgovarati.  

Rekoh, nema veze, ovdje vam je nalaz u papirnatom obliku, to je rezultat „zlatnog PCR standarda“, ne morate ga tražiti u sustavu. Naravno, ne žele priznati takav nalaz. 

Postavlja se pitanje znači li to da niti rendenološki nalaz prijeloma, nalaz krvne slike i slični specijalistički nalazi načinjen u EU ne vrijede u Hrvatskoj?  

Ili to možda znači da se priznaje samo negativan rezultat PCR testa (jer slovenski državljani temeljem njega mogu ući u Hrvatsku!), dok pozitivan nalaz, gle – nekim čudom, ne vrijedi.  

Ovdje se radi o metrološkom pitanju; rezultati vaganja vagom koja je propisno umjerena su ujedno i mjeriteljski sljedivi prema međunarodnom etalonu i vrijede bilo gdje u svijetu. Na taj način, uostalom, funkcionira cijeli sustav međunarodne usporedbe znanstvenih rezultata. Ovo što se događa s medicinom i rezultatima dobivenim mjerenjima u njezinim okvirima nedvojbeno nam pokazuju samo jedno – medicina je svjetlosne godine daleko da zaslužuje epitet znanosti. Znanost propituje i važe, a ne predstavlja instrument manipulacije i laži. 

Uz sav uloženi trud, do sada nisam uspio pronaći zakon ili klauzulu u kojoj decidirano stoji kako se pozitivan nalaz PCR testa na području EU ne priznaje u svrhu izdavanja potvrde o preboljenju ili covid-potvrde. Ukoliko Vi znate za takav zakon, molim Vas da me uputite. No, čisto sumnjam da tako nešto uopće postoji. Jer bi u protivnom bilo posve očito da se radi samo o novcu i politici. Zapravo, griješim – današnjem prosječnom homo glupensu niti to ne bi bio očit i dovoljan dokaz! 

Šaljem Vam ovu kratku crticu samo kao još jedan mali prilog o cijeloj toj lakrdiji zvanoj pandemija i kriminalnom postupanju odgovornih institucija. Treba li još neka dodatna informacija, slobodno me kontaktirajte. 

S poštovanjem, 

L.F. 

4.6 11 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Damir Tomola
2 years ago

Poštovani, Sasvim je jasno o čemu se tu radi. PCR traže samo radi zarade jer ako je napravljen izvan RH nema para. Ja sam koronu prebolio u Njemačkoj, bio u bolnici 6 dana, urađen PCR, otpusno pismo na 12 stranica. Povratkom u RH uvedene covid potvrde ali moj pcr iz niemačke ne vrijedi. Otpusno pismo vrijedi i liječnik ga je uvrstio u moj karton ali pcr ne. Kaže da ne može izdati niti potvrdu o preboljenju. Nego cijepi se pa ćeš sve dobiti besplatno. To je ono što žele ovi “naši” ili sve plaćaj. Nije njima interes zdravlje nego samo… Read more »

pero
2 years ago
Reply to  Damir Tomola

Točno tako. Lešinari bi isto uzeli pinku.

Boba Lazarević
2 years ago

Moguće je da se radi o pelješenju građana, to je lako za povjerovati nakon svega. Ali moguće je i da HZZO ne vjeruje slovenskom standardu za primjenu PCR testa, u smislu da smatraju da Slovenci dobivaju previše lažno pozitivnih. Zato se njihov negativni nalaz ovdje prihvaća, a pozitivan ne. To bi bilo u skladu i s ogromnim brojem dnevnih slučajeva u Sloveniji u odnosu na Hrvatsku svih ovih mjeseci. Naravno, to je samo alternativna pretpostavka, ali nije bez osnova. PCR je dosta kontroverzan test kad je u pitanju masovna primjena. Stručnjaci se ne slažu oko potrebnog broja ciklusa replikacije DNK… Read more »

fakenews
2 years ago

razlog je taj sto PCR test od 31.12 .2021 vise nema odobrenje za otkrivanje kovida, pa gospodina muljaju sa zakonima i ostalim glupostima, tj. ne zele.reci pravu istinu

https://www.cdc.gov/csels/dls/locs/2021/07-21-2021-lab-alert-Changes_CDC_RT-PCR_SARS-CoV-2_Testing_1.html