CDC studija: 74% zaraženih i 80% hospitaliziranih u epidemiji u Massachusettsu bilo je potpuno cijepljeno

1
2155

Prema novim podacima koje je danas, u petak 6. kolovoza 2021. godine objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a oko tri četvrtine ljudi zaraženih u epidemiji COVIDA-19 u Massachusettsu potpuno je cijepljeno protiv koronavirusa, međutim nije naveden podatak koliko je u preostaloj četvrtini zaraženih bilo cijepljenih s dvije doze kojima još nije prošlo 14 dana od zadnjeg cijepljenja, ili koliko ih je tamo djelomično cijepljenih. Među pet pacijenata koji su hospitalizirani, četiri su potpuno cijepljena, a jedan je necijepljen.


Novi podaci, objavljeni u tjednom izvješću američke agencije Morbidity and Mortality Weekly Report, otkrili su da potpuno cijepljene osobe koje se zaraze nose isto toliko virusa u nosu kao i necijepljene osobe, te bi ga mogle širiti na druge osobe.

Potpuno cijepljene osobe se definiraju kao osobe koje su primile 2 doze cjepiva Pfizer-BioNTech ili Moderna protiv COVIDA-19 ili 1 dozu cjepiva Janssen protiv COVIDA-19 ≥14 dana prije izlaganja.

Podaci koji su objavljeni danas, u petak 6. kolovoza temelje se na 469 slučajeva COVIDA povezanih navodno s više ljetnih događanja i velikim javnim okupljanjima održanim u srpnju u okrugu Barnstable, Massachusetts, koji obuhvaća Cape Cod i nalazi se neposredno ispred Martha’s Vineyard. Otprilike tri četvrtine, ili 74%, slučajeva dogodilo se u potpuno cijepljenih osoba koje su završile dvodozni tečaj cjepiva protiv mRNA ili su primile jednu injekciju Johnson&Johnson, kojima je od zadnje doze prošlo 14 dana ili više, dok se jedna četvrtina, ili 26% slučajeva dogodila grupi koja obuhvaća one cijepljene s dvije doze ili koji su primili jednu injekciju Johnson&Johnson, ali od zadnje doze nije prošlo 14 dana ili više, nepotpuno cijepljene (jedna doza), necijepljene ili one s nepoznatim statusom cijepljenja.

The figure is a histogram showing 469 SARS-CoV-2 infections associated with large public gatherings, by date of specimen collection and vaccination status, in Barnstable County, Massachusetts, in July 2021.
Izvor: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm

Sveukupno, prema CDC -u, 274 cijepljenih pacijenata s probojnom infekcijom bilo je simptomatsko. Najčešće nuspojave bile su kašalj, glavobolja, grlobolja, bolovi u mišićima i groznica. Među pet pacijenata koji su hospitalizirani, četiri su potpuno cijepljena, navodi agencija. Nije zabilježen smrtni slučaj.

U studiji nije navedeno koliko je među preostalih 26% slučajeva onih cijepljenih s dvije doze kojima nije prošlo 14 dana od zadnjeg cijepljenja, niti koliko je slučajeva nepotpuno cijepljenih (s jednom dozom).

CDC Studija: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7031e2.htm

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
057
2 years ago

Misli na druge, ostavi im resurse