Policajac i vojnik na Siciliji umrli nakon primljenog cjepiva AstraZenece: istrage u tijeku

2
1804
AstraZeneca Cjepivo
Fotografija preuzeta sa Flickr.com

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) iz predostrožnosti je obustavila upotrebu sporne serije cjepiva iako trenutno nema službenih dokaza o povezanosti cjepiva i smrtnih slučajeva.

Talijanska agencija za lijekove (AIFA) zabranila je u čitavoj Italiji upotrebu serije cjepiva protiv Covida-19 AstraZeneca (pored one koja je izazvala suspenziju u pet europskih zemalja) nakon izvještavanja o nekim ozbiljnim štetnim događajima. Odluka se odnosi na seriju ABV2856 cjepiva protiv Covid-19 i donesena je iz predostrožnosti, kako bi se AIFA-i omogućilo da izvrši potrebne provjere.

Suspenzija cjepiva je povezana s dvije smrti,  jednog vojnog i jednog policijskog djelatnika, koje su se dogodile na Siciliji nakon primjene prve doze cjepiva. Otvorene su dvije različite istrage o smrtnim slučajevima, a u jednoj je deset osoba optuženo za ubojstvo iz nehaja. Dozama iz ove serije cijepljeni su brojni vojni i prosvjetni djelatnici pa je među njima zavladala poprilična nervoza.

Život su izgubili Stefano Paternò, 43-godišnjak iz Corleonea koji je služio u Augusti kao dočasnik mornarice, koji je umro ovog ožujka od srčanog zastoja, dvanaest sati nakon što je primio prvu dozu cjepiva. Drugi preminuli je Davide Villa, krim policajac iz Catanije, koji je umro 7. ožujka, 12 dana nakon cijepljenja, a loše se osjećao odmah drugi dan nakon primljenog cjepiva. U ovom su mu slučaju liječnici dijagnosticirali duboku vensku trombozu, što je kasnije rezultiralo cerebralnim krvarenjem.

“Nema dokaza da je smrt povezana s primjenom cjepiva”, rekla je tužiteljica Sirakuze Sabrina Gambino, “u ovom trenutku ne postoji povezanost. Započet ćemo istragu slučaja, a obdukcija će utvrditi koji su uzroci smrti “.

U Italiju, međutim, nisu stigle doze serije ABV5300, čije su se doze prestale primjenjivati ​​u 5 europskih zemalja (Austrija, Estonija, Litva, Latvija i Luksemburg). Nakon nekih sumnjivih slučajeva tromboze povezanih s istom serijom, Danska je privremeno obustavila primjenu cjepiva Astrazeneca iz predostrožnosti.

Posljednjih se dana u Italiji izvještavalo i o slučaju šezdesetdvogodišnje profesorice engleskog koja je umrla tri dana nakon primjene cjepiva Astrazeneca u Napulju, Annamarije Mantile, no u ovom je slučaju obdukcijom utvrđeno da je žena umrla od crijevnog infarkta (akutne mezenterijalne ishemije – prekida krvnog protoka u crijevima uslijed embolije) uzrokovanog hernijom.

Međutim, sumnje članova obitelji ostaju. Ženin brat, Sergio Mantile, govorio je o tome za NapoliToday (link: https://www.napolitoday.it/cronaca/morta-dopo-vaccino-intervista-fratello-docente.html

 “Ne postoji ništa službeno, to je curenje vijesti. Čuo sam od svog brata – kaže Mantile – da je veza s cjepivom AstraZenece odmah isključena, ali nije objašnjeno zašto. Službeni uzrok je crijevni infarkt zbog hernije. U tom bi slučaju sva tri dana dok je patila od bolova trebala imati otečeni trbuh, a to nije bio slučaj.“ Brat se istovremeno pita kako je moguće dva sata nakon primjene cjepiva isključiti bilo kakvu vezu zdravstvenih tegoba s cjepivom.

Napominje da bi sestru možda spasili i ranije zatražili hospitalizaciju da su upozoreni na moguće teže nuspojave osim boli i oteklina na mjestu uboda i povišene temperature.

Izvori:

https://www.tpi.it/cronaca/sicilia-poliziotto-militare-morti-dopo-vaccino-astrazeneca-aifa-lotto-20210311756731/
https://www.today.it/cronaca/annamaria-mantile-come-e-morta.html
https://www.ilsicilia.it/maresciallo-morto-a-trapani-dopo-vaccino-la-dose-era-del-lotto-astrazeneca/
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivan
2 years ago

imate grešku u tekstu. kaže da je cijepljen prošlog ožujka. to bi bilo pred godinu dana…

Admin
2 years ago
Reply to  Ivan

Hvala ti , ispravljeno!