Prijedlog zakona, kojim republikanka Kahle namjerava poslodavcima zabraniti da radnicima uvjetuju mikročipiranje, usvojen u Zastupničkom domu savezne američke države Michigan

0
3574

Dok je u Hrvatskoj i susjednim zemljama čipiranje ljudi još uvijek „teorija zavjere o kojoj pričaju samo ravnozemljaši“, u saveznim državama SAD-a se usvajaju zakoni koji imaju za cilj zaštitu radničkih prava od obaveze ugradnje mikročipa koju bi radnicima mogli uvjetovati poslodavci. Premda se u nastavku spominje uvođenje zakonske regulative za zastarjeli model RFID elektroničkog čipa veličine zrna riže, ovdje smo pisali o razvoju tehnologije biočipova i osjetilnih biosenzora koja se davno spustila na nanorazinu, te spojila s medicinom, mikrobiologijom i informatikom.

Zastupnički dom u Michiganu 24. lipnja 2020. godine je usvojio prijedlog Zakona o zaštiti od mikročipa (Microchip Protection Act) s natpolovičnom većinom glasova. Prijedlog zakona koji je izložila zastupnica Bronna Kahle, trebao bi štititi prava radnika na privatnost (u Michiganu) i promovirati daljnji rast za poslodavce vezano uz mikročipiranje – vrhunsku tehnologiju u porastu u cijeloj zemlji koja povećava učinkovitost na radnom mjestu.

S obzirom da se tehnologija tijekom godina povećavala i nastavlja rasti, važno je da poslodavci u Michiganu uravnoteže interese tvrtke sa zahtjevima zaposlenika na privatnost“, izjavila je Kahle. „Mikročipiranje se pojavilo u mnogim razgovorima jer kompanije širom zemlje istražuju isplative načine za povećanje učinkovitosti na radnom mjestu. Kako raste broj ovih minijaturnih uređaja, tako rastu i apeli radnika za zaštitu privatnosti.

Oznake za radiofrekvencijsku identifikaciju, koje se obično nazivaju mikročipovi, pojavljuju se na tržištu kao novi tehnološki uređaji koji pomažu u pojednostavljivanju svakodnevnih poslovnih praksi. Čip, otprilike veličine zrna riže, implantira se u ruke zaposlenika i djeluje kao zamjena za identifikaciju, značku, vremensku karticu, korisničko ime i lozinku za sigurnosno odobrenje, pa čak i kreditne kartice.

Iako je samo nekoliko poznatih američkih tvrtki koje ugrađuju mikročipove u svoje zaposlenike, nekoliko novih tvrtki moglo bi uskoro popratiti taj tehnološki trend – uključujući tvrtke u Michiganu.

Unatoč tome što ova vrsta tehnologije još uvijek nije ušla u našu državu, ne bih se iznenadila ako u narednih nekoliko godina postane standardna poslovna praksa širom zemlje“, izjavila je Kahle. “Apsolutno bismo trebali poduzeti svaki korak kako bismo imali prednost ispred ovih uređaja.”

Prema Kahleninom prijedlogu zakona, poslodavci u Michiganu mogli bi se koristiti mikročipiranjem, ali svojim zaposlenicima ne bi mogli uvjetovati ugrađivanje takvih uređaja. Kahle je izjavila da ova mjera uspostavlja dobru ravnotežu između zaštite prava radnika i pružanja poslovne fleksibilnosti za povećanje učinkovitosti i daljnji rast.

Pet saveznih država je već zabranilo obvezno mikročipiranje za zaposlenike, rekla je Kahle, a Indiana je najnovija.

Prijedlog Zakona 5672 (House Bill 5672) sada se upućuje Senatu na daljnje razmatranje.

Izvor: http://gophouse.org/rep-kahles-plan-to-make-microchipping-in-michigan-voluntary-for-workers-and-job-providers-passes-house-unanimously/

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments