Najavljena javna sjednica Ustavnog suda o mjerama ocjene ustavnosti stožera civilne zaštite održana u središnjici HDZ-a ipak nije otvorena za javnost iz neobjašnjivih razloga

0
2147

Sudac Ustavnog suda ne smije biti član političke stranke

Ustavni sud Republike Hrvatske kojemu je povjereno ustavno sudovanje posebno je tijelo, izdvojeno iz sudbene vlasti i neovisno o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

Ustavni sud neovisan je od svih tijela državne vlasti. Sudac Ustavnog suda ne smije biti član nijedne političke stranke niti svojim javnim djelovanjem i postupanjem smije iskazivati osobnu naklonost prema bilo kojoj političkoj stranci.

https://www.usud.hr/hr/ustavne-zakonske-zabrane

Miroslav Šeparović je predsjednik Ustavnog suda

Podsjetimo se toga da je predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, hrvatski pravnik i političar, koji je 1990-ih imao niz istaknutih funkcija u HDZ-ovoj vlasti, a od 2009. je sudac Ustavnog suda Hrvatske.

Karijeru je započeo kao pravnik u zagrebačkoj Vinariji, potom nastavio u Vojnom građevinskom institutu Prečko, prije nego što je 1984. imenovan za suca Općinskog suda u Zagrebu. Godine 1989. se zaposlio u Republičkom sekretarijatu pravosuđa SR Hrvatske, budućem Ministarstvu pravosuđa, na čije je čelo imenovan 1995. u Valentićevoj vladi. Godine 1998. je imenovan za načelnika Hrvatske izvještajne službe (HIS) i zamjenika predstojnika Ureda za nacionalnu sugurnost (UNS). Nakon poraza HDZ na izborima 2000. je započeo privatnu praksu kao odvjetnik. Njegov najpoznatiji klijent je bio general Mladen Markač, koga je branio na Haškom sudu.

Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Zlatka Mateše te nakon mandata ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije. U lipnju 1999., nakon što je Nacional objavio dokumente o namještanju nogometnog prvenstva uz pomoć tajnih službi, Šeparović je uhićen pod sumnjom da je on dostavio novinama dokumente označene kao državna tajna.

HDZ-ov kadar i kum Vladimira Šeksa prvi je put za suca Ustavnog suda izabran 2009., za predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske 2016. i ponovno reizabran 13. listopada 2017. godine.

Ustavni sud odlučio da mediji ne smiju na sjednicu o odlukama Stožera

Ustavni sud danas donosi odluku o zakonitosti epidemioloških mjera koje je tijekom pandemije donosio Nacionalni stožer Civilne zaštite. Prema najnovijim informacijama, Ustavni sud odlučio je održati sjednicu bez medija. “Najavljena je konferencija za medije o odlukama vezanima za ocjenu ustavnosti odluka Stožera civilne zaštite”, rekao je Teodor Antić, glavni tajnik Ustavnog suda.

Zašto su to odlučili napraviti bez prisustva javnosti Antić nije znao objasniti. Jesu li potezi Stožera bili u skladu s Ustavom i zakonima Ustavni sud mogao bi odlučiti već danas. Ranije je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio da će odluke objaviti na konferenciji za medije na kojoj će se moći sucima postavljati pitanja.

Kako doznajemo, tri suca bila su za uključivanje javnosti, dok je ostalih 10 bilo protiv. Što je logično, obzirom da je troje sudaca i tražilo raspravu otvorenu za javnost.

Konferencija kada steknu uvjete

Antić nije znao reći kada će točno biti presica. “Kada Ustavni sud donese svoju odluku, izdat će priopćenje, a kada se steknu uvjeti, odnosno kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka, predsjednik Ustavnog suda će održati konferenciju za tisak”, rekao je.

Dodao je kako će novinari tada dobiti priliku postavljati pitanja i čuti odgovore na sve što ih bude zanimalo. Dodao je kako očekuje dolazak medija te se zahvalio na strpljenju i upornosti. Napomeuo je i da je moguće da odluka bude donesena već danas.

“Ako odluka danas bude donesena, odmah će biti i priopćenje, a konferencija za tisak čim odluka bude objavljena i čim se steknu uvjeti za to. Znate i sami da prostori Ustavnog suda nisu baš adekvatni za ove nove okolnosti pa se onda i mi moramo malo bolje pripremiti da možete svi prisustvovati”, objasnio je Antić.

Više desetaka zahtjeva

Ustavni sud RH odlučuje o više desetaka zahtjeva za ocjenom ustavnosti što su ih građani, političari i sami ustavni suci podnijeli zbog odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Odluka Ustavnog suda bit će važna jer ukoliko se funkcioniranje stožera i njegove odluke proglasi neustavnima, građani koji su ih se morali pridržavati moći će od države tražiti odštetu.

U prijedlozima za ocjenu ustavnosti tvrdi se kako osnivanje Nacionalnog stožera nije bilo u skladu s čak šest članaka hrvatskog Ustava. U pitanju su članci koji govore o podjeli vlasti u Hrvatskoj, te ulozi Hrvatskog sabora u donošenju zakona. Naime, podnositelji drže kako je sve odluke trebao potvrditi Hrvatski sabor.

Izvor: https://www.telegram.hr/zivot/ustavni-sud-odlucio-da-mediji-ne-smiju-na-sjednicu-gdje-se-odlucuje-o-mjerama-stozera/

Istup ustavnih sudaca koji su tražili javnu raspravu o odlukama Stožera nadglasalo je preostalih 10 ustavnih sudaca : Većina nas je nadglasala

Troje ustavnih sudaca, Andrej AbramovićGoran Selanec i Lovorka Kušan, koji su tražili da današnja rasprava o odlukama Stožera bude javna, u pauzi sjednice objasnili su zašto su i kako nadglasani.

Prema Abramovićevim riječima, glavni argument većini, a riječ je o preostalih 10 ustavnih sudaca, bila je epidemiološka situacija. Sumnjali su, naime, da se javna rasprava može organizirati u nekoj od dvorana Ustavnog suda. “Po ustavnom zakonu o Ustavnom sudu ovaj sud zasjeda u Zagrebu što znači da sjednicu možemo održati na bilo kojem mjestu”, rekao je Abramović.

Sudac Selanec kazao je kako je o ovim pitanjima javna rasprava bila potrebna. “Radi se o pitanjima zbog kojih dolazi do određenog procjepa u društvu, kao i u samoj izvršnoj vlasti zbog čega smo ih trebali raspraviti s uglednim stručnjacima i samim strankama koje su podnijele zahtjeve za ocjenom ustavnosti. Od toga bismo svi imali koristi, a i javnost bi imala na uvid sve argumente”, naglasio je Selanec.

Mediji ne smiju na raspravu

Ustavni sud donio je odluku da na današnjoj sjednici o zakonitosti epidemioloških mjera neće biti prisutni predstavnici sredstava javnog priopćavanja, izjavio je ranije danas glavni tajnik Ustavnog suda Teodor Antić.

Kada Ustavni sud bude donio svoju odluku izdat će priopćenje, a kada odluke budu objavljene i poslane predlagateljima postupka predsjednik Ustavnog suda će održati konferenciju za novinare, dodao je Antić.

“Vjerujte da će na sva vaša pitanja biti odgovoreno u potpunosti i pravovremeno”, kazao je Antić novinarima ispred zgrade Ustavnog suda. Antić nije odgovorio na pitanje koji su bili argumenti ustavnih sudaca da se sjednica održi iza zatvorenih vrata, kao ni koliko je sudaca glasovalo da sjednice ne bude javna. Zaključio je da će ustavnosudske odluke biti donesene danas te da će javnost do kraja dana biti obaviještena o ishodu ove sjednice.

Odluka o ustavnosti zakona

Ustavni sud odlučuje o ustavnosti više zakona i paketu od 27 različitih ustavnih tužbi protiv mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

Kad su u pitanju ovlasti i djelovanje Kriznog stožera, Ustavni će sud donijeti dvije vrste odluka, navodi dnevnik. Najprije bi se trebao očitovati o ustavnosti izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima je omogućeno da Stožer, bez proglašenja izvanrednog stanja i mimo dvotrećinske većine Sabora, donosi mjere kojima se zadire u ustavna prva građana.

Potom bi ustavni suci trebali odlučiti o ustavnosti konkretnih mjera koje je taj Stožer donio, a koje brojnim ustavnim tužbama osporavaju građani, odvjetnici, ali i neki saborski zastupnici.

Izvor: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/troje-ustavnih-sudaca-koji-su-trazili-javnu-raspravu-o-odlukama-stozera-otkrili-su-zasto-ustavni-sud-to-nije-dopustio/

Tamo gdje prestaje razum tu počinje hrvatska stvarnost.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments